Una dintre familiile care de ani de zile asteapta restituirea sau despagubiri pentru o proprietate preluata in mod abuziv de regimul comunist este chiar cea a lui Ralu Filip, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA). Persoana care a facut revendicarea este Elena Filip, mama presedintelui CNA.

Potrivit responsabililor din Primarie, solicitarea vizeaza un imobil si o suprafata de teren amplasata pe strada General Berthelot, chiar linga cladirea Academiei. „In baza legii 10 din anul 2001, doamna Elena Filip a depus inca din 2001 o cerere de revendicare. Daca nu ma insel, este vorba despre un teren si o cladire situate in apropiere de Academie.

Intrucit imobilul a fost darimat de vechiul regim, nu a fost posibila restituirea in natura. De aceea, se vor stabili masuri reparatorii prin echivalent", ne-a declarat Denisa Barbascu, sefa Serviciului Juridic din cadrul Primariei Iasi.

Oficialii Primariei nu-si amintesc valoarea evaluarii

Sefa Serviciului Juridic a explicat ca pina in vara municipalitatea a fost institutia care s-a ocupat de rezolvarea acestui gen de dosare, insa, dupa aparitia legii 247 din 25 iulie 2005, toate aceste dosare au fost preluate de o comisie de la Bucuresti. „Nu am nici o copie a dosarului, totul a fost trimis la Bucuresti.

Atit timp cit femeia a avut casa si teren in Copou, imi imaginez ca despagubirea este destul de consistenta. Din cite stiu, pina sa intre in vigoare legea 247 s-a facut o evaluare asupra proprietatii de catre Comisia de Evaluare a Consiliului Local. Nu cunosc exact suma despre care este vorba", a comentat Barbascu.

Nici de la Adrian Cuperman, presedintele comisiei care a realizat raportul de evaluare in baza cererii depuse de Elena Filip, nu am reusit sa smulgem mai multe informatii. „Au fost facute o multime de evaluari. Nu le tin minte pe toate. De regula, daca suma depaseste un miliard de lei, imi sare in ochi. In acest caz nu-mi amintesc absolut nimic.

Pot insa sa confirm ca, intr-adevar, mama lui Ralu Filip a facut o astfel de revendicare. Stiu doar ca a fost analizat cazul ei si ca solicitarea este justificata. In luna septembrie, toate dosarele au fost preluate de Bucuresti", a afirmat Cuperman, cel care cu mina lui a semnat raportul de evaluare.

In orice caz, in urma datelor culese de reporterii de la „Jurnalul de Est" rezulta in mod cert ca revendicarea a fost facuta asupra unei suprafete de pe strada General Berthelot, insa locatia exacta este incerta.

Ralu Filip: Mama are 74 de ani si nu mai are rabdare

„Mama a mostenit de la parintii ei o suprafata de vreo 800 de metri patrati, pe care era construita o casa foarte mare. Terenul a fost expropriat, iar casa a fost nationalizata si, daca nu ma insel, darimata de vechiul regim. Nu cunosc foarte bine Iasul, dar am inteles ca pe terenul respectiv este acum un spital.

Ni s-a spus ca despagubirile se ridica la 2-3 miliarde de lei, dar mi se pare o suma mica pentru o casa si un teren situat intr-o pozitie buna. Mama are 74 de ani, am vorbit cu ea si spune ca nu mai are rabdare sa mai astepte, numai sa primeasca la schimb ceva", ne-a spus Ralu Filip. Pe strada General Berthelot sint numai doua spitale: Spitalul Militar si Spitalul de Urgente.

Daca Viorel Armasu, directorul Spitalului Militar, a exclus posibilitatea ca locatia revendicata sa faca parte din patrimoniul institutiei pe care o conduce, Teodor Stamate, directorul Spitalului de Urgente, nu a exclus aceasta posibilitate. „Personal nu am primit o asemenea cerere, insa noi apartinem de Consiliul Judetean.

Daca a fost facuta vreo revendicare, probabil ca a fost adresata Consiliului Judetean", a declarat acesta. La rindul sau, Lucian Flaiser, presedintele Consiliului Judetean, a afirmat ca nu are cunostinta despre un asemenea dosar.

Oricum, chiar daca la Iasi nimeni nu-si aminteste cu precizie locatia vechii mosteniri, responsabilii de la Primarie cred ca familia lui Ralu Filip are sanse maxime sa obtina despagubiri.