Incidentele nefericite ale medicilor, platite de pacienti cu pretul vietii, nu contenesc sa se inmulteasca la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta. O noua comisie, a nu stim cata din ultimii ani, investigheaza zilele acestea cauzele care au condus la ultimele trei cazuri de mortalitate.

Concluziile sunt previzibile, ca de fiecare data: subfinantarea sistemului, aparatura medicala invechita si nefunctionala. Putem insa paria ca factorul uman nu va conta in urmatorul raport, cum nu a contat nici pana acum, desi opinia publica a ajuns deja sa confunde juramantul lui Hipocrate cu juramantul macelarilor.

Adevaratele cauze vor fi trecute ca si pana acum sub tacere, desi in sufletul pacientilor si ale medicilor cu chemare, cati or mai fi, starnesc un val infinit de revolta si lehamite. Marea problema in spitalele constantene si in Facultatea de Medicina de la Ovidius, cea care „creeaza" slujitorii actului medical, ramane in continuare nepotismul.

Aceasta boala deja istorica afecteaza chiar si gandirea celor mai buni medici constanteni, care se incapataneaza sa nu vada ca binele pe care il fac rudelor si prietenilor pe care ii proptesc in posturi cheie este un rau infinit pentru actul medical, pentru pacienti, pentru cei cu daruire pentru medicina si nesansa de a nu fi rudele unui septuagenar cu halat alb si scaun de sef de sectie.

Cazurile de nepotism din medicina constanteana sunt neverosimil de multe, iar amploarea fenomenului a scapat pana acum autoritatilor din domeniu.

Unul din cei mai titrati medici din Constanta, prodecan al Facultatii de Medicina de la Universitatea Ovidius, autor a peste 10 carti si a sute de articole de specialitate, membru in Colegiul Medicilor si in comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii si Familiei pe disciplina gastro-enterologie (cea care propune ministerului medicamentele gratuite si compensate pe acest segment, programele de cercetare, investitiile etc.) a transformat sectia de Gastro –Enterologie din Spitalul Judetean, pe care o conduce, intr-o mica afacere de familie. Profesorul Florea Voinea a reusit sa-i adune pe langa catedra sa de la Universitate pe fiica si ginerele sau, carora le-a oferit posturi de preparatori, scutindu-i astfel de rigorile rezidentiatului.

Andra Iulia Suceveanu (fosta Voinea) si Adrian Paul Suceveanu au scapat de rezidentiat, ba chiar coordoneaza echipe de medici rezidenti, unii poate mai in varsta si cu rezultate mai bune in timpul facultatii. Tatal si-a sprijinit fiica, semnand impreuna cu aceasta mai multe lucrari stiintifice, ajutatoare in vederea obtinerii doctoratului in stiinte medicale.

Mai mult, a reusit sa-i confere o autoritate absoluta in cadrul sectiei Medicale II din Spitalul Judetean, de vreme ce intregul personal este inspaimantat la gandul ca ar putea-o deranja pe fiica sefului. Fiul lui Florea Voinea, Felix, este si el medic in Spitalul Judetean, pe sectia Urologie.

Colegii din spital spun insa ca este talentat si ca ar fi reusit in cariera chiar si fara sprijinul parintelui sau. Ceea ce nu inseamna insa ca nu a fost sprijinit. Aplecarea lui Florea Voinea catre transformarea actului medical intr-o afacere de familie este cunoscuta din urma cu trei ani, cand ilustrul profesor universitar ocupa functia de director al spitalului.

La acea vreme, reporterii „Replica" au dezvaluit modul in care reusise sa-l cazeze pe socrul sau bolnav intr-o rezerva a spitalului, in timp ce acesta figura drept pacient la Caminul de Batrani.

23 de medici au urmat exemplul lui Voinea

Dar cazul lui Florea Voinea nu este singular. Ca el sunt alti 23 de medici, care au reusit sa mobileze spitalul sau Facultatea de Medicina de la Universitatea Ovidius cu propriile rude. Iata numai cateva „potriviri" intamplatoare de nume din spital si universitate: prof. Dr. Dan Ulmeanu (anatomie) – prof. Dr. Victoria Ulmeanu (semiologie medicala), prof. Dr. Teofil Mehedinti (histologie) – sl. drd. Rodica Mehedinti (histologie), sl. Dr. Vladimir Botnarciuc (chirurgie generala) – as. dr. Mihaela Botnarciuc (microbiologie), as. dr. Adriana Iordan (anatomie) – as. dr. George Iordan (anatomie), conf. dr. stefan Surdulescu (farmacologie) - asist. dr. Mihaela Petrican (farmacologie); asist. dr. Marius Cambrea (anatomie) - asist. dr. Claudia Lungu (Boli Infectioase, actual Claudia Cambrea, in timp ce fosta doamna Cambrea este asistent la disciplina genetica); asist. dr. Eugen Dumitru (medicina interna) - asist. dr. Irina Dumitru (boli infectioase); sl. dr. Ion Tofolean (semiologie medicala) - asist. dr. Doina Tofolean (medicina interna); asist. dr. Dan Raica (obstetrica – ginecologie) - asist. dr. Adriana Raica (semiologie medicala); asist. dr. Cristian Nicoara (chirurgie generala) - asist. dr. Alina Nicoara (semiologie medicala); sl. dr. Vlad Tica (obstetrica – ginecologie) - prep. dr. Irina Tica (semiologie medicala); prep. dr. Alina Sburlan (medicina interna, subalterna lui Florea Voinea si colega fiicei acestuia) Silviu Sburlan (tatal, decanul Facultatii de Matematica – Informatica de la Ovidius). Acestea sunt doar cateva cazuri de nepotism din sistemul medical local, care se refera insa numai la functiile inalte.

In cazul simplelor asistente medicale, lucrurile stau si mai prost, majoritatea fiind rudele sau cunostintele mai vechi ale unor medici si asistenti. De buna seama, in majoritatea cazurilor a contat in primul rand gradul de rudenie si mai apoi pregatirea profesionala si chemarea.

Iar asa, chiar nu este greu sa-ti explici cazurile de mortalitate din spital, cazurile bolnavilor de ulcer operati de prostata si alte snoave cu doctori si macelari.