Saptamanalul „Atitudinea" a publicat in ultimul sau numar o ancheta incendiara despre legaturile existente intre vicepresedintele PSD-ist al Consiliului Judetean Constanta, Petre Stanca, si milionarul in dolari Florin Carstocea, omul care a reusit sa-si creeze o situatie materiala de invidiat prin intermediul externalizarilor de succes de la sucursala Petromar a SNP Petrom.

Stanca si Carstocea reusesc amandoi sa traiasca de pe urma contractelor incheiate cu Petromarul, pe vremea cand SNP Petrom se afla sub coordonarea lui Dan Ioan Popescu. Cel dintai a apucat doar firimiturile unui contract de cazare, in timp ce al doilea a pus mana pe o afacere care ii aduce anual peste 45 de milioane de dolari.

Acum insa, austriecii de la OMV, noii proprietari ai SNP Petrom si deci si ai sucursalei Petromar, ar putea reanaliza contractele in cauza, iar pentru Petre Stanca, in conditiile date, viitorul nu suna deloc bine.

Sub titlul „Jaful de la Petromar se cazeaza si la hotelul lui Petre Stanca", reporterii „Atitudinea" dezvaluie modul in care angajatii Petromar au fost retinuti la bordul navei „Active King", proprietatea firmei Grup Servicii Petroliere" apartinand magnatului Florin Carstocea, timp de mai bine de doua ore.

Motivul invocat a fost acela ca politistii de la frontiera ar dormi in bocanci (afirmatie intamplator adevarata!), in loc sa rezolve rapid formalitatile necesare debarcarii.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera, inspector Adrian Burcea, declara ca in realitate chiar nu era nevoie de nici un fel de formalitati care sa fi justificat prezenta politistilor de frontiera, de vreme ce ambarcatiunea apartinand GSP efectua manevre in apele teritoriale, pe traseul aprobat.

In aceste conditii, motivele reale care au generat penibilul incident au resorturi ascunse, pe care reporterii „Atitudinea" au incercat sa le desluseasca prin mijloacele specifice de investigare.

Ei bine, marea majoritate a angajatilor Petromar de la bordul navei „Active King" a ajuns sa se cazeze in hotelul „Maria", din zona Garii Constanta, pentru simplul motiv ca ora intarziata nu le-a mai permis celor din judet sa ajunga la familiile lor, in nefericita seara de 11 octombrie a.c.

Hotelul mentionat apartine insa politicianului si afaceristului Petre Stanca, omul care si-a castigat pe vremea fostei guvernari titlul de baron local, pentru tentativele de a dobandi controlul asupra judetului.

Pe cand era gras, frumos si puternic in decizii, acest Petre Stanca a reusit sa semneze un contract cu sucursala Petromului aflat atunci sub obladuirea sefului sau de partid, Dan Ioan Popescu.

Firimiturile lui Stanca

Printr-o simpla hartie parafata intre Petromar si hotelul „Maria", cea dintai se obliga sa achite lunar contravaloarea inchirierii permanente a 15 camere, chiar daca acestea erau sau nu folosite de angajatii de pe platformele marine.

Cum intre timp Petromarul ca si intregul SNP Petrom a intrat sub autoritatea austriecilor de la OMV, utilitatea contractului cu hotelul „Maria" trebuia justificata inca o data, pentru ca nu cumva vreun austriac mai curios sa bage de seama ca firma plateste pe degeaba servicii de cazare. Iata de ce trebuia inventat stupidul incident din seara de 11 octombrie a.c.

Dincolo de ceea ce spun colegii de la „Atitudinea", justificarea necesara ca Stanca sa-si mentina contractul a fost mosita de Florin Carstocea, cel care figureaza in toate topurile milionarilor in dolari, pentru banii obtinuti prin intermediul firmelor Petroserv, RIG Service, Grup Petrol Marin, Grup Servicii Petroliere.

In externalizarile de succes, Carstocea a fost ajutat de un prieten din Bucuresti, iar una din firmele sale a participat, anul trecut, la licitatia anulata de privatizare a Santierului Naval Militar Mangalia, intr-un consortiu cu Upetrom Trading, firma apartinand altor baieti protejati de bucuresteanul in cauza (firma face parte dintr-un consortiu, alaturi de „Upetrom 1 Mai", „Foserco", „Aquafor", „RPT Oil" si „Rimex"). Anual, din raporturile exclusive cu Petromarul, firmele lui Carstocea realizaza o cifra de afaceri de cel putin 45 de milioane de dolari.

Carstocea detine prin intermediul firmelor sale un hotel in Constanta si fostul hotel al Petromarului din Eforie, insa a lasat de la sine faramitura contractului de cazare pentru Petre Stanca (trebuia si baietii de la partid sa manance ceva!). Mai mult, acum incearca sa-i intinda o mana de ajutor in obtinerea argumentelor continuarii contractului cu austriecii. Vom reveni.