Universitatea a devenit, in luna februarie a acestui an, societate pe actiuni, dar vechiul "non-profit", care administra clubul pana in acel moment, acumulase datorii estimate la 40 de miliarde de lei vechi. Suma nu a fost confirmata nici de actualul presedinte al CFM "U" SA, Lucian Danciu, si nici de Viorel Timoce, fost presedinte al FC "U".

Singura echipa din prima liga care nu are nici o datorie la bugetul de stat, conform datelor trimise de ANAF, este CFR Ecomax.

In sedinta Consiliului Director al FC "U", societate "non-profit", desfasurata pe 3 februarie 2005, s-a votat trecerea in totalitate a activitatii catre societatea pe actiuni care urma sa preia clubul. Aceasta trecere in totalitate a insemnat, pe langa lotul de jucatori, sigla sau palmares si datoriile cumulate de FC "U".

Se pare ca suma acestor datorii se ridica la 40 de miliarde de lei vechi, insa nimeni nu pare sa-si ia raspunderea pentru acest pasiv. Situatia de la "U" este, pe undeva, asemanatoare cu cea de la Steaua. Gigi Becali a devenit, in mod oficial, patronul clubului acum doi ani, insa magnatul din Pipera este nevoit sa raspunda de datoriile acumulate de vechea conducere sportiva.

Totusi, comparatiile se opresc aici, mai ales ca presedintele Consiliului de Administratie al CFM "U" SA, Lucian Danciu, nu crede ca ANAF va putea, vreodata, sa puna sechestru pe bunurile sale, asa cum a patit Becali. "In conditiile normale nu ar trebui sa ne facem griji, nici eu, nici ceilalti oameni din conducerea clubului.

In mod normal, pentru ca, traind in Romania, te poti astepta la orice surpriza. De cand am preluat clubul nu am acumulat absolut nici o datorie. Am preluat toata activitatea cu un contract de cesiune inregistrat la Federatia Romana de Fotbal.

Am fost obigati sa luam si personalul auxiliar, care nu era platit de trei luni si sa achitam restantele catre fotbalisti, vechi de cateva luni, dar pana la urma le-am rezolvat. Daca Bodu nu accepta sa discute cu cluburile si sa reesalonam datoriile, atunci inchidem pravalia si plecam", a punctat Danciu.

Presedintele CFM "U" SA a mai spus ca a semnat un protocol cu vechiul "non-profit" in care se precizeaza ca 20% din sumele incasate din transferurile jucatorilor sa fie folosite pentru a stinge aceste datorii, despre care spune ca nu stie la ce suma se ridica.

Directorul executiv al "studentilor" nu este deloc ingrijorat ca ANAF ar putea pune sechestru pe bunurile sale, si i-a invitat pe cei care au condus clubul pana in februarie sa se ocupe de plata datoriilor. "Noi ne-am afiliat la Federatia Romana de Fotbal fara nici o datorie. Nu cred ca acest club poate fi in vreun pericol. Nu vad de ce sa platim noi pentru faptele comise de altii.

Cei care au fost pana acum la club ar trebui sa plateasca", s-a limitat sa comenteze Dulca.

Timoce spune ca nu-i problema sa

Fost presedinte al FC "U" si membru in Consiliul Director al societatii "non-profit", Viorel Timoce a explicat ca, in perioada mandatului sau, clubul nu a acumulat nici un fel de datorie catre bugetul de stat. Asta, pentru ca jucatorii erau obligati sa-si plateasca impozitele catre fisc, lucru stipulat in contractul lor. "Nu-i treaba mea.

Eu nu mai sunt la club, dar pot sa va spun ca atat timp cat am condus Universitatea, aceasta echipa era curata din acest punct de vedere. Toate impozitele pe salarii le-au platit jucatorii. Aveau stipulat in contract sa discute ei cu fiscul, iar clubul nu mai platea, astfel, nimic catre buget. Despre faptul ca «U» ar avea datorii de 40 de miliarde nu stiu nimic", ne-a declarat Timoce.

ISCT are datorii mici

Divizionara B Industria Sarmei Campia Turzii are si ea datorii catre bugetul de stat, insa Mihai Bordea, presedintele gruparii, spune ca acestea sunt nesemnificative. "O sa platim si noi ceva bani catre stat, insa datoriile noastre nu pot fi comparate cu cele ale cluburilor mari din prima liga, nici chiar cu cele din Divizia B", a spus presedintele ISCT.

Bordea este si el alaturi de Gigi Becali, spunand ca statul roman si ANAF ar trebui sa dea dovada de intelegere si sa accepte reesalonarea datoriilor, la fel cum s-a intamplat in Germania sau Spania cu cluburile mari. "Mie, in general, nu-mi plac scandalurile. Romania e cunoscuta pe plan international mai ales datorita fotbalului, si a sportului, in general.

Ceea ce vrea sa faca domnul Bodu ar aduce un imens deserviciu tarii, si dupa aceea fotbalului", a conchis Bordea.

Costin spune ca "U" nu poate pati ce a patit Steaua

Presedintele Directiei Generale a Finantelor Publice Cluj, Mihai Costin, a confirmat ca suma datoriilor FC "U" catre bugetul de stat se ridica la 40 de miliarde de lei vechi, insa i-a linistit pe responsabilii clubului, spunand ca nu se va pune sechestru pe bunurile lor. "Ceea ce am vazut cu totii la Bucuresti a fost doar o masura de precautie.

Gigi Becali a declarat ca-si va instraina bunurile, iar de aceea ANAF-ul a luat acele masuri. Cei de la Universitatea pot sta linistiti. Atata timp cat nimeni nu doreste sa-si vanda actiunile, asa cum a procedat Becali, nu se va recurge la sechestru. In schimb, clubul, din cate stiu, eu este sub executare silita de mai multa vreme.

Pana la sfarsitul lunii vom anunta lista cu toate societatile datornice din Cluj si atunci vom afla cu exactitate la cat se ridica obligatiile financiare ale Universitatii. Din cate stiu eu, acestea se ridica la 40 de miliarde de lei vechi", a mai spus Costin, care a confirmat ca CFR Ecomax este singurul club din prima liga fara restante la buget.

Iuliu Muresan il apara pe Gigi

Sechestrul asiguratoriu pus de ANAF asupra averii presedintelui Stelei, Gigi Becali, a fost unul dintre subiectele discutate la conferinta de presa a CFR Ecomax.

Presedintele gruparii "feroviare", Iuliu Muresan, a declarat ca masura luata impotriva lui Gigi Becali "este, in acelasi timp, si corecta si incorecta." Muresan a spus ca din informatiile pe care le detine Gigi Becali nu are datorii la bugetul de stat, si ca acestea sunt mostenite de la vechea societate. "Datoriile sunt istorice, cel putin asa stiu eu.

Ce-i drept, in ultimii 15 ani, a fost o adevarata moda de a scapa de datorii prin infiintarea unei alte societati. Se mai schimba o litera sau un an, dar conducatorii erau aceiasi. Din acest punct de vedere, lucrurile nu mai puteau continua asa, si aici ii dau dreptate lui Bodu.

Totusi, momentul a fost prost ales, pentru ca Steaua, Dinamo si Rapid ne reprezinta in Cupa UEFA, iar jucatorii vor fi afectati de problemele patronilor", a afirmat Iuliu Muresan. Oficialul "feroviar" a mai spus ca masura luata de Sebastian Bodu afecteaza performanta, considerand ca prin Gigi Becali se doreste a se da un exemplu pentru toate societatile din Romania. "Momentul este imoral.

Parca se doreste desfiintarea fotbalului, insa nu ma mir, pentru ca actualului guvern nu-i pasa de sport. Premierul a si spus ca sportul nu intra intre primele zece prioritati. De aceea, imi doresc foarte mult ca jucatorii celor trei formatii sa aiba puterea sa treaca peste acele momente si sa se califice in faza superioara a Cupei UEFA.

Steaua, in timpul lui Ceausescu, a fost singura pata de culoare a Romaniei, care a facut ceva pentru imaginea tarii. Nici un guvern nu a adus atatea bucurii romanilor cate a adus acest club", a concluzionat Iuliu Muresan.

Referitor la situatia financiara a clubului clujean, Muresan a spus ca el si finantatorul Paszkany Arpad au avut si noroc si ghinion cand au preluat pe CFR Cluj. "Norocul nostru a fost ca CFR nu avea datorii, mai mult, mai avea ceva bani in cont, veniti de la Rapid Bucuresti, in urma transferului lui Cristian Dulca in Coreea de Sud. Nesansa a fost ca baza materiala era precara.

Acum, un lucru stiut de toata lumea, si cu care ne mandrim, este ca CFR Ecomax nu are datorii la bugetului statului sau la persoane fizice", a incheiat presedintele divizionarei A.