Un taximetrist focsanean a "colectionat" amenzi de circulatie de peste 116 milioane de lei. Cu toate acestea, Silviu Valentin Hanu inca mai face taximetrie, fara ca autoritatile sa-i retraga atestatul profesional. Primaria Focsani are de recuperat din amenzile la circulatie 12 miliarde de lei, bani care nu vor intra niciodata in bugetul Focsaniului

Un taximetrist din Focsani a reusit un record pentru care il detesta toti colegii. Silviu Valentin Hanu a strins din amenzi rutiere fabuloasa suma de 116 milioane de lei (11.600 RON) din care nu a platit nici un leu. Tinarul a fost amendat de Politia Rutiera de peste 250 de ori in ultimii 5 ani, insa nu s-a lasat impresionat de cuantumul sanctiunilor pe care le-a strins.

Tinarul inca munceste ca sofer de taxi la compania Fulger si, in continuare, colectioneaza amenzi pentru incalcarea regulilor rutiere. Agentii de circulatie ii stiu datele pe de rost si ii completeaza procesul verbal in timp record. Cu toate acestea, din cauza vidului legislativ, nici o institutie nu a luat vreo masura impotriva acestuia.

Mai mult, pentru ca stiu ca exista o anumita complicitate institutionala, din ce in ce mai multi taximetristi au ajuns sa sfideze autoritatile. Politistii spun ca sint multi taximetristi care nu mai au nici un respect fata de lege si fata de clientii pe care se angajeaza sa-i conduca in siguranta la destinatie.

Cu toate acestea, in afara de amenzi si suspendarea temporara a permisului nu au ce sa le faca. Nici taximetristii nu se sfiesc sa acuze autoritatile de abuzuri. Taximetristului Silviu Valentin Hanu nu-i mai pasa daca este amendat din moment ce nici o autoritate nu a luat nici o masura coercitiva impotriva lui. Spune ca s-a impacat cu ideea ca este dator vindut Primariei si nici macar nu mai comenteaza atunci cind este amendat.

Semneaza linistit procesul verbal si pleaca din nou pe strazi pentru a gasi alti clienti. "Din 2000, de cind m-am angajat ca sofer de taxi, am inceput sa primesc amenzi. Cum nu le-am platit pe toate in 24 de ore se dublau si nu le mai puteam plati. Cel mai tare ma deranjeaza ca ma amendeaza pe mine, iar pe cel din fata mea, pentru ca este vreun afacerist important, nu-l sanctioneaza nimeni.

Asta e hotie pe fata!", este de parere Silviu Valentin Hanu. Spune ca cele mai multe amenzi le-a primit pentru parcarea neregulamentara in statii de autobuz sau pentru ca intorcea masina pe linia continua, fapte nepermise de Codul Rutier.

Valentin Hanu crede insa ca aceste incalcari sint inerente in aceasta meserie, intrucit clientii nu inteleg de ce este nevoie sa ocoleasca pe banii lor pentru ca masina sa ajunga in directia dorita. "Este de fapt vina Primariei. Cum poti elibera autorizatie pentru 500 de taxiuri in Focsani, in conditiile in care nu sint locuri de parcare? Pai ei au facut cite 20 de locuri pentru taxi la Mindresti sau la ANL.

Ce sa fac la Mindresti? Sa pescuiesc? Eu trebuie sa muncesc si pentru asta trebuie sa fiu la Capela, la Ceasul Rau, la Tribunal, in Obor sau Sud. Asa am luat amenzi dupa amenzi, astfel incit acum am o datorie de 4.000 de euro la Primarie. In conditiile in care cistig maxim 250.000 de lei pe zi, nu am cum sa platesc datoriile", mai spune Valentin Hanu.

Acuza politistii de blindete!

De ceva timp, Valentin Hanu nici macar nu a mai "colectionat" procesele verbale pentru ca s-a decis sa nu mai plateasca amenzile. Intr-o vreme s-a inteles cu functionarii municipalitatii sa plateasca datoriile in rate, cite 500.000 de lei lunar. A renuntat insa la acest plan de esalonare, vazind ca debitele nu scadeau deloc.

De ceva vreme, amenzile primite de Valentin au inceput sa se mai rareasca, desi au fost zile in care era sanctionat si de cite trei ori. "Ultima amenda, de 550.000 de lei, am luat-o in luna august. Eram cu trei clienti in masina si am trecut la semafor pe culoarea verde, dar m-a oprit un politist si a spus ca am trecut pe rosu. Toti cei trei din masina au vazut ca era verde cind am trecut.

Nu contest faptul ca in urma mea poate se facuse rosu, pentru ca se schimba brusc culoarea. Degeaba am explicat politistului, si eu si clientii, ca am trecut pe verde. Ei au Ťpiinea si cutitul in minať si degeaba te impotrivesti. Au fost si situatii in care mi-au luat carnetul pentru o luna si mi-au dat dovada ca sa pot circula. Chiar nu inteleg de ce imi dau o astfel de dovada!

Pai daca am gresit, lasa-ma sa stau acasa o luna de timpit, sa ma gindesc ca am gresit, sa invat. Daca imi inlocuiesti permisul cu o dovada, ce imi faci? Nimic!", ii critica taximetristul pe agentii de circulatie. Silviu Valentin Hanu, care a acumulat cea mai mare datorie din amenzi de circulatie din istoria judetului, recunoaste ca de cele mai multe ori a gresit, dar spune ca nu sfideaza legea, asa cum il acuza politistii.

"Este imposibil sa nu gresesti in aceasta meserie. Diferenta se vede atunci cind ai pile, cind lucrezi pe masina unui politist sau functionar si atunci cind esti un simplu sofer", spune el. Valentin spune ca unii politisti ii considera pe taximetristii "dracu pe pamint", dar sint si altii intelegatori, care il mai trec cu vederea. Nu pare dispus sa-si incheie conturile cu bugetul local, sperind ca datoriile sale se vor prescrie.

"Cu cit cistig, chiar nu pot achita aceste datorii! Cred ca ma amendau si cind dormeam pentru ca altfel nu stiu cum am acumulat datorii de 116 milioane lei", mai spune Valentin Silviu Hanu.

Complictate sau indolenta

In analele Primariei Focsani sint zeci de taximetristi care au amenzi neplatite, ce-i drept mult mai putine. Desi primesc amenzi aproape zilnic, acestia nu se sinchisesc nici sa le plateasca, dar nici sa respecte legea.

Gestiunea municipalitatii se incarca astfel cu mii de amenzi care, in mare parte, nu mai sint achitate niciodata. La Primaria Focsani s-au acumulat astfel datorii de 12 miliarde de lei numai din amenzi de circulatie. Banii nu vor intra niciodata in buget deoarece autoritatile nu iau nici o masura impotriva celor cu datorii. "Macar daca i-am putea obliga sa munceasca in folosul comunitatii!

Nu au nici un bun pe numele lor si nu avem cum sa ne recuperam datoriile de la ei", spune primarul Decebal Bacinschi. Edilii spun ca singurii care i-ar putea ajuta sint reprezentantii Camerei Taximetristilor, care le pot suspenda celor cu amenzi multe recomandarea necesara la atestare.

Cit despre Silviu Valentin Hanu, edilii spun ca nu mai indeplineste conditiile de onorabilitate si nimeni nu poate garanta ca prezinta siguranta pentru clienti avind in vedere ca a fost sanctionat de atitea ori. La rindul lor, taximetristii spun ca edilii si politistii vor doar bani, in loc sa elimine factorii care genereaza amenzile.

Locurile de parcare insuficiente, semafoarele imbatrinite, strazile degradate si marcate la intimplare, fara existenta unui studiu de trafic actualizat, dar si indolenta participantilor la trafic sint doar citeva din motivele incalcarilor repetate ale legii. Aceste lucruri intra in responsabilitatea municipalitatii si, daca ar fi rezolvate macar in parte, nu s-ar mai creea premisele pentru acumularea unor amenzi imposibil de recuperat.

Cine ar putea lua masuri

Un taximetrist nu poate circula fara sa aiba atestat profesional de la Autoritatea Rutiera Romana, recomandare de la Camera Taximeristilor si autorizatie de la Primaria Focsani.

Intrucit nici o lege nu spune clar ca nu poti fi taximetrist daca ai amenzi neplatite, multi nu se mai sinchisesc de zecile de milioane acumulate. Desi taximetristul Silviu Valentin Hanu este vazut ca un adevarat "terorist al soselelor", reprezentantii autoritatilor sustin ca nu au cadrul legal pentru a-i suspenda dreptul de a conduce.

"Se face o analiza lunara in care se trec toate amenzile taximetristilor si se face un fel de cazier rutier. Pe viitor, aceasta actiune se poate extinde si pentru ceilalti soferi. Am primit sesizari de la Primarie, dar nu avem ce sa le facem", ne-a declarat inspectorul principal Catalin Stegarescu, seful Biroului de Siguranta Rutiera in Mediul Urban. Aceeasi problema o invoca si Primaria.

"Daca taximetristul sau persoana in cauza nu are bunuri pe numele sau, nu avem cum sa-l executam. Legislatia in vigoare nu ne ofera posibilitatea sa solutionam aceasta problema", ne-a declarat viceprimarul George Mardare. Nici Autoritatea Rutiera Romana, institutia care elibereaza atestatul profesional, declara ca nu poate lua masuri.

Directorul Nicu Tanase spune ca, in cazul in care taximetristul prezinta toate actele necesare eliberarii autorizatiei, nu-l poate impiedica sa isi desfasoare activitatea. "Cel mult il pot chema sa-l trag de urechi si sa-i spun sa-si bage mintile in cap!", spune Nicu Tanase.

Cit priveste avizul acordat de Camera Taximetristilor acesta are rol consultativ, iar recomandarile emise u sint intotdeauna corecte, dat fiind ca aceste documente se platesc. In concluzie, vidul legislativ nu le permite institutiilor statului sa ia vreo masura in astfel de cazuri.