Saptam\na trecuta, "Buna ziua, ARDEAL" a dezvaluit ca liderul Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa pregateste o noua lovitura pe scena politica romaneasca, mai exact intoarcerea in PSD, pe filiera grupului "reformator" din PSD. Ultimele evenimente de pe scena politica au confirmat acest aspect.

Astfel, in cadrul unei emisiuni televizate, liderul PSD Cluj, Ioan Rus, a lasat deschisa o portita pentru apropierea lui Gusa de PSD, asta in contextul in care Gusa a sustinut ca partidul pe care il reprezinta s-ar putea reorienta spre o alianta cu un partid mai mare. Pe de alta parte, Gusa a recunoscut pentru o publicatie locala ca are discutii frecvente cu liderul social-democratilor clujeni.

"Exista oameni in PSD cu care eu continuu sa am legaturi si cu care si-ar dori sa coleboreze oricine. Unul dintre acestia este Ioan Rus", a sustinut Gusa pentru o publicatie locala.

Ostil presedintelui in exercitiu, Mircea Geoana, insa apropiat grupului asa-zis reformator de la Cluj, Gusa ar urma sa se reintegreze in PSD, dupa ce partidul sau va fi absorbit de acest partid. Odata cu plecarea din PD, tinta predilecta a lui Gusa a devenit Puterea, cu bataie lunga pe Traian Basescu, castigandu-si astfel dreptul de a se intoarce in PSD.

Oportunistul politic Cozmin Gusa, fost secretar general al PSD, fost membru de vaza al PD, a avut una dintre cele mai ciudate traiectorii politice ale Romaniei ultimilor ani. Ascensiunea sa fulgeratoare spre varfurile puterii pesediste a uimit si a scandalizat in egala masura.

Odata demisionat din PSD, intrat in tagma "independentilor" pentru o scurta bucata de vreme, Gusa a acceptat sa imbrace hainele PD, fiind, in preajma alegerilor, unul dintre oamenii de baza ai presedintelui Traian Basescu. Fidel structurii sale "instabile politic", Gusa s-a restras din PD, dupa alegeri, cu scandalurile de rigoare.

Cu toate ca este originar din Ardeal, Gusa a avut un comportament public dambovitean.

Cu toate ca a "tradat", rand pe rand doi stapani, Adrian Nastase si Traian Basescu, Cozmin Gusa isi pregateste "intoarcerea la matca". Veriga puternica dintre Gusa si PSD este reprezentata de "Grupul reformatorilor de la Cluj", condus de Ioan Rus.

Surse din PSD ne-au relatat ca au avut loc deja cateva intalniri intre parlamentarii Cozmin Gusa-Lavinia sandru si Vasile Dancu-Vasile Puscas, fapt recunoscut partial de liderul PIN in presa locala, cand a vorbit despre "prietenia" sa cu Ioan Rus.

Asa cum am mai aratat, in urma rupturii insurmontabile dintre Mircea Geoana si Grupul de la Cluj, Ioan Rus, alaturi de o serie de social-democrati, incearca sa preia puterea deplina in partid in vederea reformarii partidului, prin trecerea pe linie moarta a "dinozaurilor". "Pucistii" ardeleni mizeaza pe neutralitatea lui Miron Mitrea si pe dosarele purtand numele lui Adrian Nastase.

Totodata, primul pas pe care gruparea social-democrata clujeana il are in vedere, odata cu preluarea puterii, este cooptarea lui Cozmin Gusa in partid, pe functia de presedinte executiv, detinuta de facto, dar nu si de jure de Octav Cozmanca.

"Solutia imorala Cozmin Gusa" pare a fi acceptata si de o parte din gruparea PSD Moldova, cu atat mai mult cu cat baronul Marian Oprisan s-a pronuntat in favoarea unei "maini de fier" in PSD.

Ar mai fi de spus ca unul dintre putinii social-democrati care nu au ridicat "vocea" impotriva lui Gusa, in ciuda traseului sau politic si al comportamentului sau demn de Cargiale, este tocmai liderul ardelenilor din PSD, Ioan Rus.

"Buna ziua, ARDEAL" a facut o scurta trecere in revista a "experientei jurnalistice" a lui Gusa", perioada in care si-a pregatit de fapt intrarea in politica. Ar fi de spus ca, daca in presa i-a fost usor lui Gusa sa aplice tactica lui Dinu Paturica, mazilindu-si sefii, in PSD a comis cateva erori tactice care i-au fost fatale.

In primul rand, spun surse avizate, s-a amagit singur cu puterea pe care o detinea. Astfel, Gusa a pornit o serie de atacuri la adresa "dinozaurilor" din partid, adica Dan Ioan Popescu, Octav Cozmanca, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Dan Matei Aghaton etc. Mai mult, Gusa l-a atacat virulent in presa, in toamna anului 2000, chiar pe Ion Iliescu, or este lucru stiut ca "presedintele" nu iarta.

In acest fel, Gusa, prea mic pentru un razboi atat de mare, a cam enervat conducerea PSD, care-i pregatea mazilirea. Semnele aparusera mai devreme. Initial, Nastase a incercat sa-l convinga pe Gusa sa accepte postul de prefect al Bucurestiului, pentru ca apoi sa candideze la Primaria Capitalei. Secretarul general al PSD a declinat oferta.

Surse din partid sustin ca el se temea de doua lucruri& ca va fi ingropat de Traian Basescu (asa cum a patit Sorin Oprescu in 2000) si ca se va confrunta cu ostilitatea organizatiei bucurestene a PSD, condusa de inamicul sau, Dan Ioan Popescu. In plus, Gusa a fost banuit de conducerea partidului ca ar fi autorul manifestului "aripii curate a PSD", intitulat "Adevarata remaniere".

Fostul secretar general al PSD a intuit corect ca urmeaza sa fie trecut pe linie moarta, asa ca a plecat singur, la fel de brusc cum a venit, demisionand si din functie, si din partid.

Dupa o scurta perioada de "independenta" politica, Cozmin Gusa accepta, in primavara anului 2004 oferta lui Traian Basescu de a se inscrie in PD. "Manevra politica" era una neasteptata, avand in vedere faptul ca schimbul de relici dintre Basescu si Gusa in perioada in care cel din urma era "social-democrat" depaseau limitele bunului simt.

Pe de alta parte, voci avizate sustineau ca "integrarea" lui Gusa in PD se datora, evident, informatiilor pe care acesta le detinea despre "dusmanul de clasa" PSD si care, asa cum s-a dovedit, au fost extrem de utile in campania electorala pentru Alianta D.A. PNL-PD (vezi cazul stenogramelor).

Odata cu castigarea alegerilor prezidentiale de catre Traian Basescu si eliberarea fotoliului de presedinte al PD, eforturile lui Gusa s-au indreptat spre preluarea puterii. In ciuda eforturilor sale sustinute si de coagularea unui grup de sustinatori (Lavinia sandru, Aurelian Pavelescu si Roberta Anastase), incercarile lui Gusa de a forta preluarea conducerii PD au esuat.

Si asta pentru ca Traian Basescu avea nevoie in fruntea partidului de un om de incredere si nu de un individ parvenit si incontrolabil ca Gusa.

Vazandu-si visul spulberat, Gusa, impreuna cu sandru si Pavelescu au demisionat din PD, formand minusculul partid, fara putere in teritoriu, insa cu o infima reprezentare parlamentara.

Mai mult, potrivit informatiilor noastre, plecarea lui Gusa din PD a fost cauzata de o greseala pe care Gusa a comis-o in raport cu liderii partidului pe care il reprezenta la acea vreme, "gafa monu7mentala" despre care vom scrie in curand.

De remarcat faptul ca, odata cu plecarea din PD, tinta predilecta a lui Gusa a devenit puterea, cu bataie lunga pe Traian Basescu, actiune politica ce serveste intereselor PSD.

Traseul sinuos al lui Gusa dovedeste cameleonismul politic al acestuia, dorinta de a se afla mereu la putere, precum si dorinta de a avea acces la "surse de informatii" la varf, informatii cu care mai apoi sa-si atinga obiectivele.