De mai mult de o luna, angajatii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Giurgiu (DGASPC) se afla in colaps financiar, strigandu-si oful aprope zilnic prin greva in fata sediului Prefecturii si Consiliului Judetean. Nu mai au bani, nici prevederi bugetare, salariile s-au platit doar pe luna august, nu mai sunt fonduri pentru intretinerea copiilor din centre si a celor aflati in regim de asistenta maternala.

Demersurile facute de Consiliul Judetean si de Prefectura catre Guvern pentru a rezolva situatia financiara a Directiei se masoara deocamdata in stive de adrese si memorii, care nu au avut nici o finalitate. Ei cer si executivul de la Bucuresti se face ca ploua. si asta in timp ce pentru orfani si copiii cu handicap nu mai exista mijloace de intretinere.

Greva continua cu manifestari pasnice in fata Casei Albe, delegatiile sunt primite de reprezentantii Prefecturii si ai CJ, iar raspunsul este acelasi ca si acum o saptamana.

Consiliul sustine prin vocea presedintelui Victor Boiangiu si a vicepresedintelui Ionel Dinu ca administratia judeteana a facut toate eforturile financiare, a dat 108 miliarde Directiei si nu mai au bani, declarand ca acum este de datoria Guvernului sa intervina.

Subprefectul Elena Dinu a declarat la ultima intalnire cu delegatia Sindicatului Protectia Copilului ca banii ar trebui sa vina de la Consiliul Judetean. Lasand deoparate ghimpii infipti in coaste, cele doua institutii au facut printr-un efort comun un proiect de hotarare de guvern prin care cer 10,1 miliarde lei pentru sustinerea DGASPC.

Atat Prefectura cat si CJ isi pun sperantele in hartia trimisa la Tariceanu. Proiectul nu a fost pus pe ordinea de zi a Guvernului de saptamana trecuta, neavand avizul ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, care era plecat din tara.

Toti actorii acestui joc dureros se uita acum cu sufletul la gura spre ordinea de zi a Guvernului de joi, 20 octombrie, poate, poate, executivul va arunca o ciosvarta de rectifivativ si catre Giurgiu.

Vicepresedintele CJ, Ionel Dinu, a declarat intr-o recenta conferinta de presa ca in cazul in care Guvernul nu va da nici un ban, Consiliul va face in continuare eforturi de a-i ajuta cu fonduri proprii: "Trebuie sa gasim o solutie. Sper totusi ca Guvernul sa aprobe hotararea de guvern pe care am trimis-o".

Liderul de sindicat Dumitru Podaru ne-a declarat dupa ultima intrevedere cu Elena Dinu si Victor Boiangiu ca sunt aruncati de la stanga la dreapta si invers: "Am intrat astazi (n.r. marti 18 octombrie) la presedintele Consiliului Judetean Victor Boiangiu si la subprefectul Elena Dinu.

Consiliul spune ca trebuie ca Guvernul sa dea banii, subprefectul ne trimite inapoi la Consiliu. Am senzatia ca suntem pasati de la unii la altii si nici noi nu mai stim ce sa credem. Vreau sa fac si eu o verificare a fondurilor pe care le-a cheltuit Consiliul cu noi si asta deoarece doresc sa fiu convins de informatiile pe care le primim oficial.

Toti ar trebui sa tina cont de faptul ca situatia se agraveaza ? asistentii maternali si-au manifestat intr-un numar important intentia de a inapoia copiii luati in ingrijire la centrele de plasament. Nu mai au cu ce sa ii intretina". In centre insa situatia copiilor nu se va remedia, si asta pentru ca nici aici nu sunt fonduri.

Lipsa de reactia prompta a Guvernului la o problema atat de sensibila risca sa se transforme la Giurgiu intr-o involuntara greva a foamei a copiilor orfani si a persoanelor cu handicap.