Gripa aviara a declansat o adevarata isterie nationala, autoritatile locale calcandu-se in picioare pentru a anunta noi metode de preventie, dar si nenumarate alte noi cazuri suspecte. Asa s-a ajuns in situatia absurda in care fiecare pasare moarta provoaca in mod nejustificat groaza oamenilor.

De bun simt, in acest sens, a fost comentariul de ieri al lui Grigore Mertoiu, directorul Directiei Sanitar Veterinare Constanta. Prezentand informatiile de ultima ora despre amenintarea gripei aviare, Mertoiu a sintetizat in cateva cuvinte starea de fapt existenta in acest moment: „am ajuns sa alergam dupa toate mortaciunile".

Un exemplu in sensul celor de mai sus este cel al pescarusilor gasiti ieri morti la Mamaia. Cu toate ca pasarile se aflau intr-o stare avansata de putrefactie, oamenii au intrat imediat in panica si au anuntat inspaimantati autoritatile.

Se pare ca toata lumea a uitat ca pasarile sunt muritoare, cu o durata a vietii destul de redusa, astfel incat probabilitatea de a gasi o zburatoare moarta este oricand destul de ridicata. Asa se face ca fiecarei pasari moarte i se consacra cate un comunicat de presa si o atentie deosebita.

Pelicanii suferinzi adusi recent la Delfinariu, sau gasiti la serele Constanta, au inspaimantat peste masura oamenii din zona, ca sa nu mai vorbim de pelicanul care a bagat groaza in cei de la serele de la Mangalia. Inaripata, perfect sanatoasa, a poposit cateva minute in preajma serelor, a ciugulit ceva si a zburat.

Angajatii au intrat insa in panica si au inceput sa fuga dupa pelican, convinsi ca acesta constituie o amenintare la viata lor. Cu toate acestea, in judetul Constanta nu s-a semnalat nici un caz de gripa aviara, potrivit DSV. Cu atat mai mic este riscul ca aceasta boala sa fie prezenta si la oameni, care continua totusi sa se isterizeze, colectionand toate animalele moarte pe care le gasesc.

Masuri exceptionale de siguranta

Dincolo de hilarul situatiei, trebuie sa tinem cont de impactul economic devastator pe care il are virusul H5N1 al gripei aviare asupra economiei dobrogene. Potrivit datelor de ultima ora prezentate de autoritatile tulcene, costurile provocate de identificarea gripei aviare in judetul Tulcea au depasit 10 miliarde de lei.

Acestea cuprind cele 3,7 miliarde de lei despagubiri platite populatiei din Ceamurlia de Jos si Maliuc pentru pasarile domestice sacrificate, 6,75 miliarde de lei contravaloarea materialelor dezinfectante, plus 300 de tone de alimente donate de Guvern. Sumele devin de-a dreptul astronomice, daca ne referim la pierderile estimate de operatorii de turism si cei economici.

Per total, pagubele produse operatorilor turistici, care au pierdut toate contractele in Delta Dunarii, si agentilor economici, care nu mai au voie sa exporte carne de pasare depasesc 20 de milioane de euro. Delta se va „bucura" de o atentie speciala in urmatorii cinci ani de zile.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca in cazuri precum cel din Romania exista o procedura speciala de monitorizare si preventie, care se intinde pe durata a cinci ani. Organizatia a estimat ca situatia de criza din Delta va trece in cateva zile, dar aceste masuri de rutina trebuie luate oricum. Masurile de rutina au fost luate intre timp pana si la Administratia Canalelor Navigabile.

Toti angajatii au fost vaccinati si au primit dispozitia de a monitoriza cu atentie toate pasarile care apar pe luciul apei din cele doua canale, Canalul Dunare- Marea Neagra si Canalul Poarta Alba- Midia Navodari.