La aproape un an de la licitatiile prin care terenul de cateva mii de metri patrati din curtea Spitalului Municipal Mangalia, proprietate a Consiliului Local, a fost adjudecat pe sume care au depasit, la vremea respectiva, orice asteptare a edililor orasului, in prezent zona s-a transformat intr-o adevarata oaza de confort si… vile, care mai de care mai „aratoasa", semn al bunastarii proprietarilor acestora.

Aprofundand mai in amanunt situatia, aflam ca, de fapt, terenurile „miraculos" vandute au intrat in posesia unor oameni de afaceri, respectiv unor consilieri locali din Mangalia sau unor apropiati ai acestora.

Mai mult decat atat, pentru a compensa pretul mare de achitare a terenurilor, noii proprietari din zona amintita au inceput sa se foloseasca – pana la finalizarea propriei canalizari – de racordurile „vecinului", care este nimeni altul decat Spitalul Municipal Mangalia.

Rusinica, domnilor consilieri si afaceristi! Licitatia de acum un an a fost, dupa cum considera si edilul sef al orasului, Zamfir Iorgus, una a „orgoliilor", dar si a profitului, pentru ca loturile se afla la mai putin de 100 de metri de faleza.

Acestea – peste 20.000 de metri patrati - au fost adjudecate cu sume de-a dreptul astronomice, cuprinse intre 450 de milioane de lei (aproximativ 500 mp) si mult peste 7 miliarde de lei (aproape 900 mp). Astfel, lotul cu pretul cel mai scazut a fost adjudecat cu 869.000 lei/mp, iar lotul „record" cu 8.342.946 lei/mp.

Printre cei care au reusit sa achizitioneze terenuri pe strada Rozelor se numara cativa puternici oameni de afaceri locali si din tara, o societate comerciala, prieteni ai consilierilor locali din Mangalia, ba chiar si un... consilier local, Marian Boroiu.

„Proprietatea privata" ingradeste liberul acces al mangaliotilor

Daca initial curtea spitalului era, dupa cum remarca Zamfir Iorgus, o adevarata „serparie", plina de buruieni si magazii in care locuitorii zonei isi tineau toate lucrurile nefolositoare din casa, se pare ca noii proprietari s-au „miscat" foarte bine, mai ales catre sfarsitul acestui sezon estival, astfel ca, in prezent, lucrarile de amenajare a zonei sunt catre

sfarsit la cele mai multe dintre vile. Pe de alta parte, lucrarile din zona vor ingradi accesul liber de pana mai inainte al mangaliotilor.

Deh, proprietati bine imprejmuite! In plus, desi vremea este destul de rece, muncitorii angajati sa ridice constructiile lucreaza la foc continuu – doar este vorba despre clienti importanti! Iar peste noapte, calea secundara de acces a spitalului – blocata cu nesimtire mai multe saptamani de utilaje, lucru care a facut imposibila trecerea ambulantelor – a fost redeschisa

publicului. si nu oricum, ci cu o „splendida" sosea din piatra, care urmeaza sa fie asfaltata cat de curand. In plus, garduri din fier forjat, care inconjoara superbe peluze cu gazon si vile terminate sau in curs de finalizare.

Pe de alta parte, in curtea spitalului terenurile au fost licitate, a mai ramas o singura cladire, cea a fostei arhive a unitatii, care are un teren de 577 de metri patrati si o suprafata construita de 586 metri patrati.

La doi pasi de aceasta se afla cladirea crematoriului spitalului, unde isi „ard" reziduurile medicale aproape toate cabinetele particulare din Mangalia, desi acest crematoriu nu este solutia potrivita.

Cladirea, care arata intr-un mod jalnic, facand o evidenta nota discordanta cu cochetele vile ce o inconjoara, are toate autorizatiile de functionare pana la 1 ianuarie 2007, desi nu corespunde, in totalitate, normelor europene. Cu alte cuvinte, activitatea crematoriului incalca normele de siguranta, fiind un poluator in toata regula.

Cu toate acestea, directorul Spitalului Municipal Mangalia, dr. Ion Niculescu, sustine ca imbunatatirile cerute de Uniunea Europeana trebuie finalizate pana in 2007. Mai precis, crematoriul duce lipsa de filtre de protectie, dar nu numai. Asadar, nu este, nici pe departe, un incinerator, asa cum ar fi trebuit sa fie de fapt cladirea in cauza.