Proiectele primarului din Vanatori, Alexandru Lapadat, pentru introducerea gazului metan in comuna si pentru asfaltarea drumului din cartierul Valea sunt niste rateuri rusinoase.

In primul caz, Distrigaz a refuzat receptionarea lucrarilor la conducta principala, iar in cel de-al doilea caz documentatia depusa la Sapard a fost returnata, intrucat proiectul depus nu continea si studiul de fezabilitate. Aceste probleme au fost descrise in detaliu in editia de miercuri a cotidianului Zi de Zi.

In aceeasi serie de rateuri rusinoase se inscrie si proiectul pentru introducerea apei si canalizarii in Vanatori. In acest caz, proiectul nu a mai apucat sa ajunga la Sapard, intrucat primarul Lapadat a preferat sa pastreze documentatia in dulap.

"Inaintea alegerilor locale, Nicolae Vacaroiu, aflat intr-o vizita in comuna Vanatori pentru promovarea candidatilor PSD, l-a intrebat pe primarul nostru daca s-a intocmit un studiu pentru introducerea apei.

Primarul, foarte mandru, i-a aratat proiectul, iar Vacaroiu l-a criticat, spunand ca documentele trebuiau deja trimise la Alba Iulia, nu sa i le arate lui, ca asa nu face nimic", a declarat un martor prezent la acea discutie.

Desi comuna Vanatori este situata de-a lungul unui drum european, cu un potential de dezvoltare considerabil, localitatea este ocolita de investitori (in ultimii 10 ani, nici un investitor nu a inaintat cereri de concesionare a unor terenuri in aceasta zona in vederea constituirii unor societati), iar introducerea utilitatilor s-a impotmolit la stadiul de proiect.

Vanatori fara ocupatie

Numarul persoanelor fara ocupatie este in crestere, iar din luna martie Primaria nu a angajat nici o persoana in baza Legii 76. Primarul justifica aceasta hotarare prin faptul ca din martie si pana in noiembrie nu are nevoie de muncitori. In plus, ajutoarele sociale sunt date din trei in trei luni, si nu lunar, cum prevede legea.

Mai mult, suma alocata fiecarei persoane inscrise pe lista ajutoarelor sociale este de doar 200 de mii de lei, si nu 800 de mii de lei, dupa cum ar fi legal. Edilul comunei a gasit si de data aceasta o explicatie: nu au venit fonduri de la Guvern. "Pentru trimestrul IV mai am 300 de milioane de lei. Cu asta trebuie sa ma descurc. In plus, banii vin esalonat", a declarat primarul Adrian Lapadat.

Insa avand in vedere modul in care se intocmesc anual bugetele in Primaria Vanatori, nici nu e de mirare faptul ca sumele primite nu coincid cu cele necesare. Spre exemplu, in luna septembrie, intocmirea bugetului pe anul 2006 s-a facut in mare graba, in aproximativ doua zile.

Termenul mai exact este "buget copiat" din anul precedent, sub presiunea Consiliului Judetean, care a solicitat de mai multe ori depunerea bugetului pentru a putea fi trimis la Guvern. De altfel, Vanatori a fost ultima comuna care a depus proiectul de buget pentru 2006.

Fara scoala

Cat despre patrimoniul de care ar trebui sa se ingrijeasca primaria, situatia este la fel de precara. Cladirile in care functioneaza scolile sunt intr-o stare dezastruoasa. Inainte de alegeri s-au alocat 1,4 miliarde de lei pentru reabilitarea scolii din Mureni.

La nici un an de la reparatii, peretii cladirii sunt crapati, iar tavanul ameninta sa se prabuseasca peste elevi. Bineinteles, pentru lucrarile de montare a placii de tavan nu s-a intocmit un proiect. La Scoala Generala din Archita, in toamna anului 2003 s-au introdus doua centrale, in valoare de 400 milioane de lei, o suma mult supraestimata.

Lucrarea a fost executata de firma SC Formula Prima din Cristuru Secuiesc. Receptia acestei lucrari s-a facut la Hotelul Rex din Sighisoara.

Consecinta? Anul trecut, prescolarii din Archita nu au mai putut merge la gradinita, deoarece in urma unui control efectuat de inspectorii veniti de la mai multe institutii s-a decis inchiderea centralelor, intrucat nu au fost respectate anumite masuri de siguranta. Pentru ca elevii sa poata frecventa cursurile, prescolarii au fost "sacrificati".

Un alt aspect interesant este faptul ca, inca din toamna anului trecut, dosarele primariei din perioada 2002-2004 au fost luate de inspectorii de la Curtea de Conturi. Iar taraganarea si faptul ca deocamdata raportul nu a fost finalizat lasa loc speculatiilor…

"Nu sunt in incompatibilitate cu sotia. Ea este referent si nu contabil si raspunde in fata viceprimarului. In fond, fiecare persoana este responsabila pentru semnatura proprie", a declarat primarul Adrian Lapadat.

Cititi in ZIARUL de Mures de luni, 24 octombrie, o ampla sinteza a (in)activitatii edilului din Vanatori, dar si demersurile intreprinse pentru organizarea referendumului.

Un alt aspect interesant este faptul ca pe toate statele de plata apare numele sotiei primarului, Felicia Lapadat, contabil sef in cadrul primariei (mentionam faptul ca de aproximativ doi ani sotia primarului este in concediu maternal), semnate insa de referentul Mihai Todoran, angajat la primarie pe perioada determinata.

In plus, cei doi soti sunt in incompatibilitate: sotia intocmeste state de plata, pe care edilul le semneaza fara comentarii. Ca, deh, ramane in familie.