La propunerea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Guvernul Romaniei a hotarat majorarea pretului de referinta a energiei termice cu 20%. Pentru a nu fi afectati prea tare, consumatorii vor putea beneficia de un ajutor din partea statului, daca indeplinesc conditiile impuse.

Printre acestea, venitul pe membru de familie trebuie sa nu depaseasca salariul minim brut pe economie.

Pretul national de referinta pentru energia termica va fi majorat cu 20% incepand cu 1 noiembrie 2005. Pretul, fixat in anul 2002 la 89,6 RON va creste pana la 107,5 RON. Alaturi de aceasta decizie vor fi introduse si masuri de sprijin pentru populatie.

Astfel, va creste cu 20% ajutorul dat de Guvern familiilor care au venitul pe membru sub 310 lei RON si va fi introdus tariful binom optional.

Avantajele tarifelor binom si monom

Tariful binom va oferi beneficiarilor posiblitatea sa opteze pentru plata facturii de iarna la nivelul celei din anul trecut si reesaloneaza cheltuielile pe perioada verii. Acest tip de tarif va avea doua componente: una fixa, de 0,01 RON/zi/mp si una variabila, de 76,5 RON/Gcal.

Cei care doresc sa opteze pentru acest tip de tarif trebuie sa anunte furnizorul de energie termica pana la data de 20 noiembrie a anului in curs, aplicarea acestuia fiind facuta de la 1 ianuarie 2006.

Pe langa tariful binom, va exista si varianta tarifului monom, care presupune achitarea cotului facturii pe luna respectiva. Edith Bota, purtatoarea de cuvant a societatii Energomur Targu Mures ne-a declarat ca modificarea pretului national de referinta nu va aduce inca o scumpire peste cea anuntata acum o saptamana.

"In cadrul ultimei sedinte a Consiliului local s-a aprobat pretul de facturare la nivelul de 150 RON/Gcal si acesta este pretul pe care-l vor plati consumatorii din Targu Mures. Despre tariful binom nu stim nimic in plus fata de ceea ce s-a scris in presa. Inca nu am primit nici un comunicat in sensul acesta", a declarat Edith Bota.

Toate aceste variante de tarife nu fac altceva decat sa incurce si mai mult consumatorii casnici, care vor fi afectati de modificarea contractelor de distributie si aparitia noilor componente variabile si invariabile, care fac mai grea calcularea estimativa a valorii unei facturi.