Presedintele Consiliului Judetean (CJ), Constantin Contac, este cercetat de Politie sub aspectul savirsirii infractiunii de fals in declaratii. Ancheta a fost demarata la solicitarea Parchetului, care a fost sesizat de prefectul Cristian Roman de posibilitatea ca seful CJ sa isi fi ascuns o parte din veniturile inregistrate anul trecut.

Reprezentantul Guvernului in Botosani a fost la rindul sau sesizat de consilierul judetean Gheorghe Ciubotaru, conform caruia Contac nu si-ar fi trecut in declaratia de avere toate cistigurile financiare din 2004.

Potrivit documentelor obtinute de la Fisc, in afara banilor incasati ca presedinte al CJ, Constantin Contac ar mai fi beneficiat de 262 milioane lei vechi de la societatea Transporturi Auto, unde este actionar principal, 55,6 milioane ca presedinte al Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP), 4,3 milioane de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca si 2,8 milioane de la

Centrul Teritorial de Perfectionare. In schimb, in declaratia de avere completata in luna iunie, la veniturile inregistrate anul precedent sint specificate doar cele obtinute ca presedinte al CJ, pensia si banii proveniti din activitatea de consilier de asigurari, precum si dividendele de la Transporturi Auto, toate insumind peste cinci miliarde lei vechi.

Ar fi vorba de venituri de 318 milioane lei vechi care nu apar in declaratia de avere, care inseamna insa mai putin de 10% din cele inregistrate anul trecut de seful Consiliului.

In urma cu citeva zile, referitor la acest subiect, Constantin Contac a afirmat ca nu a fost deocamdata chemat la audieri.

El a spus insa ca atunci cind a trecut veniturile inregistrate ca presedinte al CJ le-a inclus si pe toate obtinute ca urmare a ocuparii acestei functii, precum sef la ATOP sau sumele de la Centrul de Perfectionare si ca a specificat doar activitatile din care a cistigat minim 5.000 euro.

"Sint obligat sa fac parte din niste structuri, precum Institutul National de Administratie (INA - n.r.), eu le spun ca nu vreau, ei imi dau citeva milioane si acum mi se spune ca ne le-am declarat ", a afirmat presedintele CJ.

Totusi, dupa ce prefectul a sesizat Parchetul, Constantin Contac a completat un nou formular al declaratiei de avere, unde in dreptul functiei de presedinte sint trecute aproximativ aceleasi venituri, in schimb apar altele, din activitati independente desfasurate la societatea Transporturi Auto, ATOP, INA, AJOFM, Asirom si CJ, care insumeaza 452,2 milioane lei vechi.

Ancheta este derulata de Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei, care trebuie sa compare veniturile declarate de Contac in formularul de avere cu acelea existente in situatiile Fiscului.

Totodata, ei urmeaza sa stabileasca daca a existat intentie in eventuala ascundere a unor cistiguri si ce efecte a produs o posibila astfel de fapta, daca si-ar fi creat un avantaj prin nespecificarea unor incasari. La final dosarul va fi trimis Parchetului.

"Nu facem politica si nu ne intereseaza calitatea de membru al unui partid sau culoarea politica a vreunei persoane. Vom da dovada de maxima obiectivitate, ca in cazul oricarei alte plingeri ", ne-a declarat Cristian Popovici, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe linga Tribunalul Bucuresti.

Saptamina trecuta a fost audiat de procurori si vicepresedintele CJ Marcela Lozneanu, in legatura cu concursul organizat in primavara pentru desemnarea directorului societatii Apa Grup. Atunci ea a fost presedinte al comisiei de examinare si a fost acuzata ca ar fi spus ca s-a incercat sa se intervina cu "plicuri " pentru favorizarea unor candidati. Procurorii au ajuns insa la concluzia ca aceasta nu este vinovata cu vreun lucru