Reprezentantii salariatilor combinatului siderurgic "Gavazzi Steel" din Otelu Rosu (judetul Caras-Severin) au contestat, ieri, in instanta schimbarea firmei lichidatoare a societatii, decisa de judecatorul sindic in18 octombrie, pe baza hotararii Adunarii Creditorilor.

Cei 700 de salariati ai combinatului strica, astfel, "jocurile" care nu se pot derula asa cum doresc unii dintre creditori, din cauza lichidatorului.

Sunt zvonuri care implica in aceasta afacere un primar carasan, un judecator si chiar pe directorul executiv al DGFP, pe care muncitorii ii suspecteaza ca au gasit o alta firma de lichidare, mult mai maleabila decat cea care se ocupa in prezent de falimentul societatii.

Proces pentru Statul Roman la Washington

Grupul italian "Gavazzi Steel" a anuntat, in repetate randuri, ca va actiona in judecata Statul Roman, pe care il acuza ca a preluat abuziv fostul combinat siderurgic "Socomet" Otelu Rosu, cumparat, in aprilie 1999, de la fostul FPS.

Fostul proprietar considera ca statul nu si-a onorat obligatiile asumate la privatizare, fapt care a facut imposibila accesarea creditului necesar repornirii productiei.

Obligatia statului, asumata la privatizare, consta in reesalonarea unei parti a datoriei combinatului si stergerea datoriilor istorice. Fratii Gavazzi au decis sa paraseasca Romania in vara anului trecut, lasand combi-natul in grija directorului general, Florin Frumosu.

De cealalta parte, reprezentantii Statului Roman sustin ca soarta combinatului s-a inrautatit dupa privati-zare, desi unele dintre datorii au fost sterse, iar altele esalonate. Din cei 2.400 de angajati, acum la Otelu Rosu mai lucreaza numai 700 de oameni, care asigura paza obiectivului.

Doar pentru perioada anilor 2001 ‹ 2002, Guvernul a acordat, din fondul de rezerva, peste 100 de miliarde lei ajutoare financiare angajatilor, iar in primele sase luni ale anului trecut au mai venit din aceeasi directie alte aproape 10 miliarde lei.

Faliment cu scandal

Vara anului trecut a stat sub semnul protestelor angajatilor, care nu-si primisera salariile si platile restante dupa disponibilizare. La cererea creditorilor, Tribunalul Caras-Severin a declansat falimentul combinatului.

Lichidatorul initial, SC "Export Consulting" Resita, a aprobat inchirierea unor active de productie unei societati din Bucuresti, conduse de un vechi partener de afaceri al firmei de pe Valea Bistrei, sirianul Yahia Al Yahia. Acesta a reusit sa reporneasca productia oprita, cheltuind pentru asta aproape un milion de dolari si a reangajat 750 de fosti salariati.

Numai ca unul dintre principalii creditori ‹ DGFP Caras-Severin - a cerut prin instanta rezilierea contractului de asociere, cerere respinsa de judecatorul sindic Viorel Titus Feies. Abia si-a facut judecatorul cunoscuta decizia ca a si fost schimbat cu magistratul Gheorghe Ciulei. A fost schimbata si firma lichidatoare, locul acesteia fiind luat de "Ferm Consult" din Timisoara.

La inceputul lunii septembrie a acestui an, administratorul acestei firme anunta ca s-au incasat pana la acel moment 80 la suta din suma care trebuia achitata pentru cele 18 module scoase la vanzare. Din totalul de 21 de milioane de RON, 3,1 milioane urmau sa ajunga la fostii angajati cu titlu de salarii restante si neincasate.

Desi firmei care se ocupa de lichidare nu i s-a reprosat nimic, doi dintre principalii creditori ‹ Primaria Otelu Rosu si DGFP - au solicitat schimbarea acesteia, actiune admisa de al treilea judecator sindic, Catalin Serban. Decizia a fost contestata, ieri, in instanta, de reprezentantii salariatilor de la Otelu Rosu.

Pe plan local, se vorbeste despre un veritabil puci organizat impotriva firmei din Timisoara care face lichidarea. Speculatiile ii vizeaza pe primarul din Otelu Rosu, Simion Iancu, directorul executiv al DGFP, Doru Cozma, si chiar pe cel mai recent judecator sindic din cauza, Catalin Serban. Primii ar fi suparati pentru ca nu pot sa primeasca inapoi sumele datorate de combinat inaintea altora.