Surprinzator, revenirea acestuia in fruntea portofoliului Educatiei este solicitata, in mod oficial, de catre studentii bucuresteni.

Printr-un comunicat de presa, Federatia Alianta Tineretului Universitar din Bucuresti (ATU), care reuneste asociatii studentesti de la mai multe institute de invatamant superior de prestigiu din Capitala, solicita presedintelui tarii, prim-ministrului si presedintelui PD numirea lui Marga in fruntea Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC).

„E timpul sa renuntam la algoritmul politic si sa avem o persoana competenta in fruntea acestui minister", se spune in comunicatul ATU.

„Educatia nu poate fi o prioritate nationala atat timp cat este condusa de persoane mediocre si fara performante manageriale", se mai spune in comunicatul in comunicatul studentilor bucuresteni, care considera ca Miclea „incearca sa iasa cu fruntea sus dintr-un minister in care nu a miscat aproape nimic".

Incercand sa luam legatura cu cativa reprezentanti ai organizatiilor studentesti clujene, am descoperit ca demersul colegilor din Bucuresti i-a luat prin surprindere pe studentii clujeni.

Nu numai ca acestia nu stiau de solicitarea bucurestenilor, dar nici nu se gandisera la o actiune similara. In privinta oportunitatii revenirii lui Marga in fruntea invatamantului, parerile sunt impartite. „Nu poate face o singura organizatie studenteasca sau o federatie astfel de solicitari.

Nu ne putem apuca noi sa ne dam cu parerea", a comentat demersul bucurestenilor presedintele Consortiului Organizatiilor Studentesti Cluj (COSC), Iancu Serbanescu.

El considera ca ar trebui formata o comisie consultativa pe langa Cancelaria primului ministru, alcatuita din studenti, cadre didactice, elevi, care sa discute despre rolul MEdC si, eventual, sa discute propunerile pentru conducerea ministerului. „Nu cred ca numele ministrului este important (poate fi un anonim), ci proiectele cu care vine", este de parere Serbanescu.

El considera ca Marga a facut reforme importante in invatamant, in vreme ce Miclea „a avut niste atitudini extraordinare".

In opinia lui Serbanescu, marea problema este lipsa continuitatii in aplicarea proiectelor de reforma. „Porneste unul niste proiecte, este schimbat cu unul care are alte prioritati si tot asa. Din pacate totul se reduce la jocuri politicianiste din care pierd si studentii si elevii si cadrele didactice", a concluzionat liderul COSC.

„Marga a facut diferenta in reforma invatamantului"

Daca vicepresedintele Organizatiei Studentilor Medicinisti din Cluj a preferat sa se abtina de la orice fel de comentariu, liderul Organizatiei Studentilor din Universitatea „Babes-Bolyay" (OSUBB), Alex Pop, a fost extrem de transant. „Sustin initiativa celor de la Bucuresti. Marga a facut diferenta in reforma invatamantului.

A contribuit cel mai mult, dintre toti ministrii de dupa 1989, la reforma universitara. Ar fi alegerea cea mai potrivita", a declarat Pop.

Totusi el si-a manifestat rezerve in privinta interesului pe care l-ar mai manifesta Marga pentru functia respectiva. „Acum e plecat din tara si nu stiu cat mai e de interesat, in acest moment, sa devina ministru", a spus Pop. El nu are o parere rea nici despre Miclea. „A fost deschis la colaborarile cu studentii si la problemele studentilor. Daca ramanea, putea face ceva, dar poate tot raul e spre bine", a conchis Pop.

El a declarat ca nu s-a gandit la o actiune similara cu cea a bucurestenilor. „N-am stiut nimic despre demersul celor din Bucuresti, dar acum, ca mi-ati spus dumneavoastra, poate vom initia o discutie in toata tara, in urma careia sa ne exprimam si noi un punct de vedere public", a afirmat liderul OSUBB.

„Cat a fost Marga ministru, a fost un pic mai bine decat acum, cu Miclea", este de parere si presedintele Asociatiei Studentilor Stomatologi din Romania, Laura Garbiniceanu.

Si ea a aflat tot de la ZIUA de Cluj despre initiativa studentilor bucuresteni si a recunoscut ca nu s-a gandit sa actioneze la fel, dar considera actiunea ATU drept o initiativa foarte buna. „E bine sa incercam sa ne aranjam si noi putin viitorul, nu sa lasam s-o faca numai altii pentru noi", a concluzionat Garbiniceanu.

Cu toate acestea, este putin probabila revenirea profesorului Andrei Marga in fruntea MEC.

In primul rand, deranjat de modul in care a fost tratat de liderii Aliantei D.A., cand i s-a promis postul de ministru, pentru ca ulterior sa-i fie oferit unui subaltern de-al sau, Marga a catalogat Guvernul Tariceanu drept „cel mai diletant din 1989 incoace".

In aceste conditii cunoscand orgoliul lui Marga, este mai mult decat improbabil ca acesta sa accepte sa faca parte din echipa lui Tariceanu, pe care il contesta inclusiv ca presedinte al liberalilor. In al doilea rand, numirea lui Marga (membru PNL) la MEdC, ar presupune un schimb de ministere intre PD si PNL, lucru negat vehement de catre presedintele PD, Emil Boc.