Un recent sondaj de opinie, realizat in rindul liceenilor romascani, de catre psihologii scolari, a aratat ca numarul adolescentilor consumatori de tigari si alcool a crescut ingrijorator, procentul acestora ajungind la 70-75% din esantionul chestionat.

Cauzele consumului acestor droguri „usoare", pe care adolescentii le „incearca", in prima faza, ocazional, si apoi frecvent, in cazul in care nu intervine familia pentru oprirea consumului, sint, dupa psihologi, lipsa de supraveghere din partea familiei, presiunea grupului, lipsa unor alternative de petrecere a timpului liber, cautarea unui mod de a iesi

din „tiparele" comportamentale specifice virstei si dorinta de a brava. „Este un adevar faptul ca, in rindul consumatorilor de alcool, se numara, in ultimii ani, si adolescenti.

Cauzele fenomenului sint, din pacate, multiple si putin constientizate de cei cu responsabilitati majore in formarea personalitatii tinerilor. Sint total insuficiente, in opinia mea, una-doua lectii de combatere a consumului de alcool-tutun, atita vreme cit parintele si societatea, in ansamblu, incurajeaza astfel de comportamente.

Prima data, dupa cum se stie, adolescentul pune in gura tigara si sta in fata cu un pahar de alcool din dorinta de a impresiona anturajul.

Daca situatia se repeta devine obicei si usor-usor se ajunge la dependenta, lucru deosebit de grav pentru sanatatea societatii", a declarat Gabriela Cantoreanu, psiholog scolar la Colegiul National „Roman-Voda".

Pedagogii sint extrem de ingrijorati de faptul ca de la fenomenul consumului de alcool si tutun si pina la cel de intrebuintare a altor droguri „usoare", de tip cocktail, diazepam, ecstasy, in combinatie cu alcool si chiar la prizatul unei tigari cu droguri veritabile, nu mai este decit un pas.

Parintii sint sfatuiti de specialisti sa se informeze despre cercul de prieteni ai copiilor lor, sa fie un model, ei insisi, pentru acestia, pentru ca, in casa in care se fumeaza si se bea, exista cu usurinta posibilitatea ca adolescentul sa faca acelasi lucru mai devreme sau mai tirziu.

„Parintii si bunicii trebuie sa observe, atent, comportamentul adolescentilor si sa sesizeze, la timp, aspectele negative care apar: nepasarea, iritabilitatea, absentele de la programul scolar, dar mai ales trebuie sa mentina, in permanenta, legatura cu scoala si, atunci cind este cazul, sa apeleze la consilierii scolari pentru a preveni asemenea fenomene", a mai spus Gabriela Cantoreanu.

Pe de alta parte, misiunea dascalilor este din ce in ce mai dificila, din cauza faptului ca adolescentii sint lasati, la o virsta, extrem de frageda, fara supraveghere, de catre parintii plecati la munca in strainatate. „Fenomenul lipsei de supraveghere este ingrijorator.

Zeci de familii, au plecat la munca in strainatate si si-au lasat cupiii in grija bunicilor, rudelor, vecinilor.

Am intilnit, de multe ori, copiii carora li s-a lasat, inca de prin clasele gimnaziale, apartamentul pe mina si cu banii primiti din strainatate incing «chiolhanuri» saptaminale, spre disperarea vecinilor", a declarat un profesor romascan.