Crime, mii de furturi si sute de talharii nu au fost inca rezolvate de Politie, unele de ani de zile. Explicatiile nerezolvarii acestor cazuri pot fi multe, lipsa martorilor, a dovezilor, dar si a lipsei de interes a politistilor in unele cazuri.

Cel mai grav e ca unele dosare cu AN se apropie de termenul de prescriptie, iar autorii nu vor raspunde niciodata pentru faptele lor. La inceputul anului 2005, in sertarele politistilor se aflau 10.120 de cazuri inregistrate cu AN - autor necunoscut. La acestea, s-au mai adaugat in primele 9 luni 3.514 dosare.

Din numarul total al dosarelor cu autori necunoscuti au fost rezolvate 2.120.

Seful Inspectoratului Judetean de Politie, cms. Ghiorghi Plai, a considerat ingrijoratoare aceasta statistica si le-a cerut politistilor sa prezinte o situatie exacta a fiecarui dosar cu autori necunoscuti si sa explice exact ce s-a intamplat in decursul timpului cu anchetele efectuate.

Sunt cazuri in care plangerile cetatenilor s-au plimbat de la un politist la altul sau pur si simplu au fost aruncate intr-un dulap fara sa se intample nimic. Unii politisti s-au ales chiar cu sanctiuni pentru ca nu si-au facut treaba, iar altii au fost trimisi sa caute reclamantii, martorii si probele.

In urma unor analize interne, s-au descoperit reclamatii de furturi ramase in acelasi stadiu de 3-4 ani.

Norocul le surade uneori politistilor

Un dosar e clasificat "AN" daca in 30 de zile autorul nu e identificat. E una din regulile interne ale Politiei. Dar asta nu inseamna ca se va depune praful pe dosar. Obligatia politistilor e sa caute in continuare martori, probe care sa duca la prinderea infractorilor.

Unele situatii se rezolva cu mare noroc, infractorul suspect intr-un caz fiind prins pentru o alta infractiune, iar pe baza unor indicii comune se ajunge la concluzia ca el e autorul. Un astfel de caz cunoscut e cel al uciderii lui Neculai Burlacu, in urma cu mai multi ani, in comuna Barnova.

Asasinul a ajuns in penitenciar pentru furtul unor animale, iar cel care l-a insotit atunci cand a infaptuit crima, fiul sau, a avut curajul sa spuna ca tatal sau este autorul crimei.

Cel mai mare jaf cu AN

In patru ani, Politia n-a avansat nici un milimetru in ancheta celui mai mare jaf din Iasi. Pe 28 ianuarie 2001, trei persoane au furat, in mai putin de un minut, 12.750 dolari si 34.370 marci din sediul firmei de turism Paneras, situata pe strada Nicu Gane, la ora 19:50, cu zece minute inainte de inchidere.

Imbracati in haine negre, cu cagule confectionate din fesuri, cei trei au intrat in forta in sediul societatii, au folosit un spray lacrimogen si au rupt cablul de la alarma. Soferul grec Dimitrio Kysos a fost lovit cu un cutit, iar casiera Carmen Rusu a primit cateva lovituri in figura.

Atacatorii au disparut imediat cu o masina furata. Nici pana astazi nu se stie mai nimic despre posibilii autori. S-a vehiculat ideea ca jaful de la Paneras a fost dat de profesionisti care au cules date precise de la agentii de paza sau angajati despre functionarea firmei.

Stiau exact locul in care erau depozitati banii, ora la care urma sa soseasca autocarul si faptul ca era vorba despre multi bani, trimisi din Grecia de rudele celor plecati la munca sau de familiile studentilor greci.

Crime celebre cu AN

Cinci crime continua sa fie trecute de politisti la capitolul "AN-uri". Dosarele asasinatelor se afla de ani de zile pe masa anchetatorilor, ucigasii nefiind descoperiti, dupa ce s-au strans sute de file de probe, declaratii si expertize.

Pe 30 octombrie 1992, Ovidiu Lupas (35 de ani) a fost descoperit, de catre vecini, mort in propriul apartament. Usa de la apartament avea o yala automata, nefiind semne de fortare. Victima a fost gasita intr-una din camere, cu multiple plagi intepate la nivelul toracelui si in cap.

Lucrurile din incapere fusesera ravasite, ferestrele sparte, insa mobilul crimei nu a fost jaful, in casa fiind gasite diverse obiecte de valoare. Ovidiu Lupas a fost injunghiat de 27 de ori, murind in urma unui soc hemoragic.

In apartament nu a fost gasita arma crimei, iar pe obiecte nu fusesera lasate alte amprente decat cele ale victimei. Despre tanarul ucis, cunoscutii din bloc au spus ca ar fi fost homosexual, insa nu s-a putut dovedi ca unul din apropiatii lui ar fi comis crima.

Pe 6 februarie 1993, politistii au intrat in forta intr-un apartament de pe bulevardul Anastasie Panu, unde au gasit cadavrul unui batran mort in conditii suspecte. Adrian Mardare (65 de ani) a fost gasit in mijlocul sufrageriei, pe scaun, legat cu o sfoara de maini si de picioare, iar in gura avea un calus.

Victima a decedat de mai bine de o luna inainte de a fi gasita si a murit in urma multiplelor fracturi costale si a asfixiei. Ipoteza jafului a fost inlaturata, in apartament fiind gasite, si in acest caz, lucruri de valoare.

Vecinii au declarat ca Adrian Mardare era vizitat frecvent de basarabeni, insa nici unul nu a oferit semnalmente clare. Ultima data, batranul a fost cautat de doua femei de peste Prut. In apartament au fost gasite fotografii cu femei goale.

In urma anchetei, s-a stabilit ca amprentele acestora nu corespundeau cu cele gasite la locul crimei, fiind lansata ipoteza ca a fost victima razbunarii unui cetatean din Republica Moldova.

Pe 26 aprilie 1999, Margareta Cretu (53 de ani) a fost ucisa in chioscul "Lactis", din strada Primaverii, in care lucra ca vanzatoare. Femeia a fost strangulata si izbita cu capul de peretii chioscului. Asasinul i-a rupt coastele si i-a infipt un cutit sub barbie.

Politistii au emis ipoteza ca asasinatul a fost comis de un psihopat.

Pe 28 decembrie 1999, taximetristul Daniel Tudose (24 de ani) a fost impuscat, de la o distanta foarte mica, pe strada Iosef Szabo, din cartierul Galata. Arma crimei a fost confectionata artizanal, cu o bila metalica, cu diametrul de 4,5 mm.

Intrucat Daniel Tudose rula frecvent diverse sume de bani pe la prieteni sau cunoscuti, s-a presupus ca e vorba de o rafuiala. Familia tanarului a sustinut ca taximetristul a fost jefuit, luandu-i-se toate actele.

Pe 14 martie 1999, niste tarani din Scobinti au descoperit corpul unui barbat mort pe camp. Gheorghe Pascu (59 de ani) a fost descoperit injunghiat, cu multiple plagi. Nu a fost victima unui jaf, avand bani si acte asupra sa.

Pe 10 iunie 2000, politistii au descoperit cadavrul unui boschetar. Nita Dobronici Donald (62 de ani) locuia de doi ani in preajma Ciricului, cu doua saptamani inainte de a fi ucis, fiind angajat pe un post de paznic. Medicii legisti au observat ca trupul acestuia prezenta mai multe leziuni interne specifice unor urme de lovire.

Anchetatorii au presupus ca a fost victima unor agresori care au incercat sa dea o spargere la terasa de la Ciric.