Un tinar iesean afirma ca s-a trezit cu amenda pentru o fapta pe care nu a comis-o. Victor, fiul lui Florian Statescu, profesor universitar la Politehnica, sustine ca in februarie 2004 Administratia Finantelor Publice Iasi l-a pricopsit cu o somatie de plata a unei amenzi vechi de sase luni pentru trecerea strazii prin loc nepermis.

In martie 2005, el a fost cadorisit cu inca o somatie de plata, dar de aceasta data pentru tulburarea linistii publice. Pentru a nu avea probleme, ieseanul a preferat sa achite ambele amenzi, 500.000 de lei vechi pentru prima si inca 2.000.000 de lei vechi pentru a doua, insa pentru ultima amenda a depus si contestatie.

„Citind procesul verbal, am constatat cu uimire ca am tulburat linistea publica in localitatea Costinesti, impreuna cu alti prieteni. E drept, la data respectiva ma aflam in statiunea de pe litoral, dar tocmai ma pregateam sa ma intorc la Iasi.

Din grupul cu care am fost la mare sint mai multi martori care pot dovedi ca la ora consemnata in procesul verbal ma aflam cu ei, dar in cu totul o alta locatie din Costinesti. Deoarece am primit doua amenzi pentru fapte pe care stiu ca nu le-am comis, m-am hotarit sa fac contestatie. Cred ca cineva obisnuieste sa dea la Politie datele mele", ne-a spus tinarul.

Jandarmeria Constanta, la inceput politicoasa, apoi ironica

Asadar, avem o situatie in care un cetatean se trezeste cu o amenda pentru o fapta al carei autor sustine ca nu este. Cetateanul poate sa minta, cum la fel de bine poate sa spuna adevarul. Cert este ca institutiile abilitate ale statului au datoria de a verifica ambele variante.

Pentru a-si demostra nevinovatia, Victor Statescu a apelat prin doua adrese la Jandarmeria Constantei, judetul in care s-a petrecut incidentul. Raspunsul la prima adresa a fost intocmit pe un ton politicos, fara insa ca Jandarmeria sa accepte posibilitatea ca agentul constatator (cel care a intocmit procesul verbal) sa fi comis o eroare.

Vazind ca din start i-a fost respins orice sprijin pentru repararea unei eventuale erori, Victor Statescu a trimis unitatii o noua adresa, insa cu nuanta critica de aceasta data. Ce atitudine credeti ca a adoptat Jandarmeria, de altfel o institutie in slujba cetatenilor? Una ironica.

„Ar fi trebuit de la bun inceput sa nu luam in considerare petitia dumneavoastra, ci sa ne uitam «superficial» doar la data intocmirii procesului verbal, pretinsa de dumneavoastra «07.08.2005» si sa va raspundem scurt ca nu exista aceasta posibilitate, data respectiva fiind in viitor", se precizeaza in raspunsul Jandarmeriei.

Cei care au semnat adresa au fost colonelul Costica Cojoc si maiorul Sorin Mustatea. Ironia strecurata de semnatari se refera la greseala petitionarului de a fi trecut anul 2005 in loc de 2004.

Victor sustine ca nu el a semnat procesul verbal la Politie

In continuare, reprezentantii unitatii de jandarmi au explicat ca identificarea unei persoane nu se face niciodata in baza comunicarii numelui si a prenumelui daca cetateanul nu are asupra sa actul de identitate. Obligatoriu, identificarea mai presupune data, locul nasterii, prenumele parintilor si domiciliul.

„Numai in conditiile in care avem datele obligatorii solicitam verificarea acestora prin serviciul care se ocupa cu centralizarea datelor privind evidenta informatizata a persoanelor. Astfel ca, in situatia dumneavoastra, nu puteati fi confundat cu o alta persoana, pentru ca agentul constatator a respectat preocedura", au raspuns cei doi reprezentanti ai Unitatii Militare 0608.

De cealalta parte, tinarul Statescu are o alta parere. „Sint nascut de Sfinta Parascheva, iar orice cunoscut poate sa memoreze data nasterii mele cu usurinta. De altfel, pentru oricare dintre apropiati nu este greu sa afle numele parintilor mei", considera acesta. Pe buna dreptate, o astfel de varianta nu pare deloc imposibila.

Insa daca ne luam dupa convingerile organelor de ordine, un cetatean care stie datele personale ale altuia nu poate savirsi ilegalitati si sa-si decline alta identitate.

De asemenea, Victor a remarcat ca semnatura de pe procesul verbal nu coincide cu semnatura sa de pe petitii, insa i s-a raspuns ca neasemanarile dintre semnaturi se datoreaza bauturilor alcoolice pe care le-ar fi consumat in momentul in care a luat amenda. Ieri dupa-amiaza, reporterii cotidianului „Jurnalul de Est" au reusit sa-l contacteze pe maiorul Sorin Mustetea.

Intrebat daca exista posibilitatea ca fortele de ordine sa se fi inselat atunci cind jandarmii au aplicat amenda si au verificat datele primite, acesta ne-a precizat: „In cazul in care cel care urmeaza sa fie amendat nu are actele de identitate asupra sa, se iau mai multe date, dupa care acestea se confrunta cu cele existente in sistemul informatizat de date.

Ma indoiesc asupra faptului ca jandarmii ar fi gresit. Cu toate acestea, in fiecare caz de acest gen trebuie sa avem si o rezerva".

Cazul a intrat in atentia politistilor

Daca cei din cadrul Jandarmeriei Costinesti au dat dovada de o oarecare rigiditate si ironie, nu acelasi lucru se poate spune despre politistii ieseni. Recent, cazul a intrat in atentia celor de la Sectia a III-a, care au inceput primele cercetari. Cu aceasta ocazie a fost intocmit un dosar penal pentru comiterea infractiunii de fals privind identitatea, unul dintre suspecti fiind Vlad Olaru.

Vecin de scara cu Victor Statescu, acesta este, la rindul sau, fiul unui alt profesor universitar de la Politehnica, anume Radu Olaru. „La aceasta ora nu putem spune prea multe. Exista un dosar penal si facem cercetari. Indiferent de cine este suspect, luam in considerare prezumtia de nevinovatie", a precizat inspectorul principal Lucian Mursa, seful Sectiei III Politie.

Potrivit informatiilor detinute, pina in prezent in acest dosar au fost audiate mai multe persoane in vederea elucidarii dilemei. In cazul in care va fi nevoie, politistii care instrumenteaza dosarul vor apela si la efectuarea unui test grafoscopic.

Astfel, semnatura de pe procesul verbal intocmit de jandarmi va fi comparata de specialisti cu modurile de scriere ale celor doi tineri, Statescu, respectiv Olaru.

Cum se poate apara simplul cetatean de eventuale abuzuri

Daca Victor Stateanu este sau nu vinovat ramine sa stabileasca Politia. Totusi, acesta a avut privilegiul de a se naste intr-un mediu intelectual, astfel incit nu s-a blocat in fata unei posibile decizii eronate a organelor de ordine si a decis sa mearga mai departe, pentru a-si demonstra nevinovatia.

Ce se intimpla insa daca un cetatean fara prea multa carte si posibilitati materiale devine victima unei erori a justitiei? Va avea forta necesara sa-si caute dreptatea sau va plati pentru faradelegile altora care isi declina identitatea sa? Cit despre protectorii ordinii publice din Constanta, de notorietate este cazul consumat in vara.

Viorel Gionea, un chelner de 49 de ani, din Saturn, a murit din cauza unei batai administrate de 4 politisti constanteni. La momentul respectiv, inclusiv Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, a fost nevoit sa aiba o reactie.

Astfel, pe baza datelor furnizate de oamenii pe care ii are in subordine, ministrul Blaga a ajuns sa-si ceara scuze de la un cetatean care nu avea nici o legatura cu incidentul din Constanta.