Unul din cinci agenti economici botosaneni verificati de inspectorii de munca in ultimul trimestru, s-au folosit de munca unor persoane fara a le intocmi formele legale de angajare. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Botosani, in urma campaniei privind identificarea si combaterea cazurilor de munca fara forme legale.

Datele inregistrate in urma acestei campanii arata ca, din 115 agenti economici verificati in trimestrul trecut, la 23 s-au gasit muncitori lucrind "la negru". "52 de persoane au fost depistate muncind fara forme legale. Amenzile aplicate pentru aceasta abatere au insumat 72.000 RON (720 milioane de lei vechi).

Mai mult decit atit, in toate controalele efectuate s-a pus un accent deosebit pe informarea angajatorilor si a angajatilor privind prevederile legale in cazul muncii fara forme legale, riscurile pe care le presupune nerespectarea legislatiei in aceasta privinta", a declarat Roxana Gavril, purtator de cuvint al ITM Botosani.

SC G&G Agro SRL Dorohoi, SC Didon Magic SRL Dersca, SC Beldea SRL Manoleasa, SC Eser Empedos Joint Venture SRl sint citeva dintre societatile amendate pentru munca la negru.

Reprezentantii ITm sustin ca au fost intilnite situatii in care, desi angajatorii respectivi nu erau gasiti pentru prima data folosind forta de munca fara forme legale de angajare, tineau seama de controalele anterioare doar pentru a ingreuna procurarea dovezilor, avertizind salariatii sa nu completeze declaratii tip, sau, dupa caz, prezentind la control documente necorespunzatoare.