Germania devine tot mai reticenta in ceea ce priveste capacitatea Romaniei de a se integra in structurile Europene. Ceea ce oficialii europeni formuleaza in termeni diplomatici, mass-media din Germania puncteaza clar. Cel mai puternic saptamanal politic din Germania, „Der Spiegel", a subliniat, exclusiv pentru „Buna ziua, Ardeal", faptul ca UE nu considera Romania pregatita pentru aderare. Aceeasi pozitie o are si „Die Zeit".

Uniunea Europeana ar trebui sa astepte cel putin un an mai mult inainte sa integreze Romania in structurile sale, a declarat redactorul-sef adjunct al prestigioasei publicatii germane „Die Zeit", Matthias Nass. Nass se pronunta pentru o politica de expectativa a structurilor europene, cu atat mai mult cu cat ultimul val de tari integrate a fost prea mare.

Faptul ca in ultimul val UE a acceptat zece tari in structurile sale va avea repercursiuni ingrijoratoare asupra Romaniei si Bulgariei, considera Nass. Redactorul-sef adjunct al publicatiei indeamna la prudenta cand e vorba de capacitatea Romaniei de a se alinia standardelor din tarile UE.

„Buna ziua, Ardeal" l-a gasit pe redactorul-sef adjunct al „Die Zeit" si a solicitat mai multe argumente pentru care publicatia considera ca Romania nu este pregatita pentru integrare.

Nass a recunoscut ca nu cunoaste prea multe elemente destre Romania, dar a subliniat ca in Germania, tara unde imaginea Romaniei este foarte proasta, „starea generala este de expectativa" in ceea ce priveste integrarea. „Nivelul de dezvoltare in Romania este foarte scazut. Democratia este inca foarte tanara si primim rapoarte ingrijoratoare.

Sunt probleme cu modul in care sunt tratati orfanii, cu copiii strazii in Bucuresti", a subliniat redactorul-sef al „Die Zeit". „Trebuie sa asteptam momentul potrivit ca Romania sa fie capabila sa concureze pe piata comuna. In momentul acesta nu este.

Si ce se va intampla cu Romania cand, dupa integrare, piata se deschide si vor veni straini?", s-a intrebat Nass, subliniind „standardele sociale" pe care Romania trebuie sa le indeplineasca.

Indemnurile la expectativa ale lui Nass vin dupa ce saptamanalul german a publicat un amplu articol in care arata ca Romania nu este in realitate pregatita pentru a face fata socului integrarii. Christian Tenbrock, dislocat de catre „Die Zeit" pentru a arata realitatile Romaniei, a aratat ca populatia traieste in saracie si ca localitatile sunt foarte putin dezvoltate.

„In Bacau si Hunedoara cautele pe strazi sunt la ordinea zilei", comenteaza Tenbrock. Merita precizat in acest context ca numarul de 730.000 de carute plaseaza Romania pe primul loc la acest capitol atat din tarile membre UE cat si dintre tarile candidate.

Argumentele cu care Tenbrock subliniaza fragilitatea economiei romanesti sunt cele un milion de persoane care lucreaza la negru, cele aproximativ 40 de procente dintre firme care nu platesc impozite, si mai ales salariile foarte mici pe care le primesc romanii. Pragul de saracie situeaza Romania sub nivelul de trai al Letoniei, cea mai saraca tara din UE.

Seful departamentului extern al „Der Spiegel", Marion Kraske, specializat in problemele tarilor balcanice, avanseaza o perioada de pana la patru ani cu care integrarea Romaniei ar trebui amanata. „Romania are nevoie de presiuni din exterior pentru a continua reformele. Dupa ce va fi membru al Uniunii (Europene-n.red.) unde mai e presiunea?", s-a intrebat Kraske.

„In Romania exista o lipsa a reformelor, in special in sistemul judiciar. Democratia nu functioneaza, chiar daca am observat ca economia a inceput sa se imbunatateasca", a acuzat Kraske. „Romania va trebui sa-si faca temele. Noi (Germania-n.red.) consideram Romania o parte a Uniunii Europene, dar tara nu este pregatita" sa adere, a mai spus seful departamentului extern al „Der Spiegel".

„In Germania, o multime de oameni se indoiesc ca Romania este potrivita sa adere in conditiile actuale", a conchis Kraske. Kraske a studiat stiintele politice si vorbeste fluent limba croata. Este specializata in problemele tarilor balcanice si gestioneaza reteaua de 25 de corespondenti externi a saptamanalului german.

„Der Spiegel" este cea mai respectata publicatie germana si vinde in fiecare saptamana cel putin un milion de copii. Saptamanalul, specializat in investigatii, este distribuit in peste 200 de tari, insa tirajul difuzat in afara Germaniei nu depaseste zece procente.

„Der Spiegel" este cea mai citata publicatie germana, cu 2223 afitari, aproape dublu fata de pozitia secunda, ocupata de cotidianul bulevardier „Bild".

„Die Zeit" este printre cele mai apreciate saptamanale germane, cu peste 500.000 de exemplare vandute pe editie. Este cel mai bine vandut saptamanal in Germania dupa „Der Stern" si „Der Spiegel", fiecare cu cate un milion de copii vendute saptamanal.

„Die Zeit" este singura publicatie din Germania al carei tiraj a urcat in ultimii patru ani, in vreme ce in ceea ce priveste celelalte publicatii numarul de editii vendute a scazut dramatic din cauza recesiunii economice prin care Germania trece incepand din anul 2000.