Circul din vami continua. Cine a crezut ca reactia dura a lui Basescu vizavi de practicile de la punctele de frontiera ori din vamile de interior va afecta in vreun fel sistemul s-a inselat amarnic. Numirile in functii pe baza sistemului clientelar continua in Bihor.

Nimeni din conducerea Autoritatii Nationale Vamale nu vrea deocamdata, sa demonstreze contrariul.

Practic, aceleasi persoane pe care presedintele tarii le banuia de coruptibilitate se invart nestingherit de pe un post pe altul. Cel putin la nivelul judetului Bihor. Azi sef in Bors, maine la vama de interior poimaine la Directia Regionala. Sau, poate, chiar la Directia de Supraveghere a Vamilor la Bucuresti.

Toate, sub ochii neputinciosi ai autoritatilor, care par a avea mainile legate. "Este o numire din interior. Biroul vamal Oradea nu este un serviciu deconcentrat si nu intra in atributiunile noastre" spune Ilie Bolojan, unul dintre cei care lupta in zadar pentru instaurarea credibilitatii in vama.

Afirmatia a venit in intampinarea anchetei demarate de GAZETA vizavi de numirea sefului Biroului Vamal Oradea. Post ocupat acum de nimeni altul decat de cel care a picat examenul dat chiar pentru postul pe care acum l-a primit in brate. Cadou venit "de sus".

Sub semnul (re)venirilor

"Cine-i smecher, smecher moare" spune un refren desprins din folclorul manelistic. Cu alte cuvinte, in vama seful tot sef ramane cu tot "baunatul" presedintelui.

Gelu Stefan Diaconu, noul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) isi muta sistematic subalternii dintr-un birou in altul si de pe un post pe altul fara a lasa insa loc vreunui "intrus". Lucru care s-a regasit foarte bine si in Bihor.

Unde unul dintre cazuri este cel al lui Radu Marginean, care si-a luat "zborul" la Bucuresti tocmai inspre Directia de Supraveghere, lasand la vama de interior un post, de sef, vacant. Post care i-a revenit acum lui Aurelian Baciu, nimeni altul decat fostul adjunct de la Biroul Vamal Oradea.

In acest labirint al schimbarilor, cu rotiri ametitoare de sefi de vami in Bihor, nu a reusit sa intre deocamdata nici un nume din exterior.

Numire pe bune, ori ba?

Numirea lui Baciu pe postul din fruntea Biroului Vamal Oradea (BVO) are un puternic iz de "clientelism". In luna septembrie a anului curent, Agentia Nationala a Functionarilor Publici a organizat un concurs pentru ocuparea functiei publice de conducere de sef Birou Vamal Oradea. Au participat Aurelian Baciu, Doina Arusoaie si Carmen Goia.

Comisia formata din cinci membri ai ANV i-a considerat inapti pe toti cei trei concurenti.

Numai ca, stupoare! Prin ordinul vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Gelu Stefan Diaconu, care este totodata si seful ANV, Aurelian Baciu este numit in functia de sef coordonator al activitatii biroului vamal. Asta, dupa ce nici bine nu I se uscase cerneala pe foaia cu care a picat examenul.

"Nu am nici o legatura cu aceasta numire", spune Calin Vesa, directorul Directiei Regionale Vamale (DRV) Oradea. "Noi doar executam ordinele de la Bucuresti. Ceea ce pot sa va spun este ca Aurelian Baciu a primit calificativul de foarte bine pentru activitatea din anul 2004" completeaza Vesa.

Practic, ANV foloseste cuvantul "coordonare" ca pe un fel de umbrela protectoare, care de fapt pare sa ascunda multe secrete.

"Autoritatea Nationala a Vamilor va relua activitatea de organizare a concursului pentru ocuparea acestei functii, activitate ce presupune obtinerea avizelor de la Ministerul Finantelor Publice, Agentia Nationala a Functionarilor Publici, publicarea in Monitorul Oficial, intr-un cotidian de mare tiraj, publicarea pe site-ul ANV, procedura care dureaza cel putin 45 de zile" se spune intr-un comunicat al compartimentului de Relatii Publice cu presa al ANV, remis GAZETEI. "Pana la ocuparea prin concurs al acestui post, ANV trebuie sa asigure conducerea biroului vamal.

Astfel, pentru coordonarea activitatii BVO, a fost numit temporar Baciu Aurelian, dansul urmand sa asigure coordonarea activitatii biroului, fara a beneficia insa de indemnizatia de conducere" mai spune Diana Stoica, de la compartimentul relatii publice al ANV.

Ramane de vazut cat timp se va mai juca ANV de-a concursurile si de-a numirile in vami. Probabil mult si bine…

A picat la oral

Gurile rele spun ca Aurelian Baciu a fost instalat in functie ca urmare a prieteniei care l-a legat de Radu Marginean, fostul sau sef din trecut, care, transferat pe un post mai bine cotat de "la centru", ar fi pus pentru vechiul sau amic o vorba buna. "Am participat la concurs alaturi de Carmen Goia si Doina Arusoaie.

Am trecut de proba scrisa, dar comisia nu m-a trecut la proba orala" recunoaste Baciu. "Imi aduc aminte ca ne-au spus sa facem o analiza a activitatii noastre de pana acum. Nu au fost multumiti de raspunsuri si ne-au picat" povesteste noul sef coordonator al vamii de interior.

In ceea ce priveste noile sarcini, Baciu spune ca volumul de munca i-a crescut considerabil. "In ultimul timp, pe BVO au venit niste sarcini suplimentare, care pana nu demult erau in directa autorizare a ANV sau DRVO. Acestea au aparut prin aparitia procedurilor simplificate, intrate in vigoare inca din aprilie.

Sper sa reusim sa ne indeplinim misiunea" spune noul "number one" de la vama de interior. Ganduri nobile, ale unui om dealtfel chiar placut ca prezenta. Dar care provine din vechea "generatie de aur" a vamilor romanesti. Generatie, tare ca un panzer german.

Lovit din toate partile, chiar si de la Cotroceni, sistemul rezista si, cel putin pana acum, pare super-blindat din toate punctele de vedere.

"Jos cu numirile clientelare"

In data de 12 august 2005, Traian Basescu facea o declaratie, care a produs un adevarat cutremur in randul sefilor din vami. "O spun fara nici o retinere.

S-au facut din nou numiri pe baze clientelare in functii de sefi de vami; au fost schimbati ai lor cu ai nostri fara sa se tina cont de capacitatea profesionala. Propun Guvernului sa scoata imediat la concurs toate posturile de sefi de vami" spunea presedintele.

Judetul Bihor este una dintre capitalele sistemului vamal romanesc si era una dintre tintele vizate de Basescu. Directia Generala a Vamilor Oradea monitorizeaza 13 birouri vamale din patru judete: Bihor, Salaj, Maramures, Satu Mare.

Trei birouri vamale, Bors, Oradea si Salonta isi desfasoara activitatea pe raza judetului Bihor. Au trecut mai bine de doua luni de la reactia lui Basescu, dar de schimbat inca nu s-a schimbat nimic.

De 13 ani in vama

Aurelian Baciu are 48 de ani. A absolvit facultatea de Mecanica din Cluj Napoca in 1982. A lucrat zece ani in industria grea, dintre care ultimii trei ani a fost angajat la Combinatul de Utilaj Greu din Cluj Napoca. In sistemul vamal a intrat in anul 1992, la Biroul Vamal Oradea, unde a fost angajat ca inspector vamal pe studii superioare.

Din anul 1997, a fost promovat ca sef de tura. A activat pe acest post pana in 2002, cand a devenit sef adjunct. De la data de 1 octombrie 2005, este instalat in functia de coordonator al Biroului Vamal Oradea.