Comuna Margau, zona in care s-a nascut primarul Clujului, Emil Boc, a dovedit ca a invatat "lectia europeana", cel putin sub aspectul atragerii fondurilor nerambursabile.

Una dintre persoanele active in acest domeniu este Marioara Boc, care detine un post in scoala din Margau, este membru in Asociatia Speranta Plaiurilor Vladesei, persoana fizica autorizata si cumnata primarului Emil Boc.

In cadrul programului Sapard, sub masura "turism rural", Marioara Boc a primit pentru proiectul denumit „Finalizare constructie pensiune turistica in vederea obtinerii de venituri alternative prin practicarea turismului rural in localitatea Rachitele", eligibilitate pentru o finantare in valoare de aproape 53 de mii de euro.

Proiectul are un buget total de aproximativ 105 mii de euro si o contributie privata de 52,355 de mii de euro. Pentru finantarile din turismul rural din cadrul programului Sapard, doar patru proiecte au fost declarate eligibile pentru judetul Cluj, anul acesta. Printre aceste patru proiecte se afla si cel depus de catre Marioara Boc, ca persoana fizica autorizata.

„Nu exista nici o legatura intre afacerea aceasta si faptul ca sotul meu este fratele primarului din Cluj" ne-a declarat Marioara Boc. Pentru contributia privata de peste 52 de mii de euro aceasta a sustinut ca suma a fost obtinuta prin imprumut bancar, iar finisarea pensiunii s-a facut in timp, ceea ce a mai amortizat din presiunea financiara a constructiei.

Tot comuna Margau a primit finantare prin intermediul programului Phare Acces, pentru un proiect contractat de catre Asociatia Speranta Plaiurilor Vladesei, in scopul asistentei integrate pentru populatia varstnica din mediul rural prin dezvoltarea capacitatii comunitatii locale de a furniza servicii sociale si de sanatate.

Pentru acest proiect desfasurat intre decembrie 2003 si august 2004, bugetul UE s-a ridicat la aproximativ 39 de mii de euro. „Eu sunt doar membru al asociatiei iar faptul ca sunt trecuta persoana de contact in cadrul proiectului se datoreaza faptului ca am telefon", ne-a declarat Marioara Boc.

Aceasta a mai sustinut ca din cauza scandalurilor legate de proiectele finatate prin Comunitatea Europeana, documentatia este extrem de stufoasa. O mare parte din cei care aplica pentru co-finantare, renunta la un moment dat, acesta fiind probabil si motivul pentru care exista un numar atat de restrans de proecte eligibile in judetul Cluj.

Comuna Margau avea o populatie estimata in anul 2000 de 1702 de locuitori, la o suprafata totala de aproape 22 de mii de hectare. In septembrie 2003, in cadrul unei sedinte in Camera Deputatilor, Emil Boc anunta faptul ca banii publici ocolesc anumite comune, printre care si Margau, din cauya apartenentei politice a primarilor.