O monitorizare a modului de aplicare a Legii 544/2001 privind accesul la informatiile publice realizata de Asociatia Pro Democratia club Brasov a relevat faptul ca nici una dintre cele 38 de institutii publice brasovene incluse in proiect nu respecta textul legii. (contact apdbv@brasovia.ro)

  • Raportul Pro Democratia Bv (*.doc, 5.85 MB)



    Modul in care cetatenii au sau nu acces la informatii publice, folosind ca mijloc prevederile Legii 544/2001, a relevat faptul ca, in ceea ce priveste municipiul Brasov, administratia este un loc definit de sansa in privinta obtinerii informatiilor de interes public, in care incertitudinea domina.



    Monitorizarea realizata de Pro Democratia club Brasov pe o perioada de patru luni, cu ajutorul voluntarilor, a evidentiat o lipsa de interes a autoritatilor pentru aplicarea legii.



    In prima etapa, din cele 38 de cereri formulate in care se solicitau coordonatele de contact, programul de lucru al biroului specializat si lista cuprinzand informatiile de interes public, doar 86,48% dintre cereri au primit raspuns, din care 65,80% in termen legal.



    In cea de a doua etapa, in care se solicitau registrul de inregistrare a cererilor de informatii publice, copie a documentului care contine strategiile curente si copie a raportului anual al institutiei publice pentru 2004, 63,16% dintre raspunsuri au fost primite in termen legal, dar nici unul nu era complet.



    Din cele 38 de institutii, patru nu au oferit nici un raspuns, respectiv Inspectoratul Scolar Judetean, Directia Sanitar-Veterinara, Oficiul Judetean de Cadastru , Geodezie si Publicitate Imobiliara si Directia Silvica.



    Depunerea cererilor a iscat reactii din cele mai diverse la depunere sau prin raspunsul scris, astfel: Garda de Mediu a refuzat inregistrarea cererii pe motiv ca nu intra sub incidenta legii; motivatiile cererilor s-au cerut la Politia municipiului, Inspectoratul Teritorial de Munca, Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor.



    Cea mai surprinzatioare reactie a venit din partea IJP Brasov, care a cerut prin e-mail clarificari cu privire la petent: "Din partea cui vine cererea? Sunteti persoana fizica? Reprezentati vreo institutie publica? Va rugam sa va identificati!".



    La fel de important este si raspunsul oferit de Directia Sanitar Veterinara care considera ca informatiile solicitate sunt "secrete de serviciu".



    Monitorizarea a mai relevat faptul ca doar doua institutii - Consiliul Judetean si Inspectoratul Judetean de Politie - au un birou si o persoana responsabila cu aplicarea legii, usor de identificat pentru orice cetatean, ca doar la Judecatorie si Tribunal este afisat un program special pentru Legea 544/2001 si nici una dintre institutii nu are afisat Regulamentul de Organizare si Functionare cu privire la Legea 544/2001.



    De asemenea, lista documentelor de interes public este afisata doar la Consiliul Judetean, Prefectura si PNA si doar Inspectia in Constructii are formular si in format electronic.



    Astfel ca la patru ani de la intrarea in vigoare a acestei legi, in Brasov, se remarca ca gradul surprinzator de scazut al cunoasterii textului legii impiedica transpunerea in fapt a principiilor consacrate prin aceasta.



    Contact: apdbv@brasovia.ro



  • Raportul Pro Democratia Bv (*.doc, 5.85 MB)