Presedintele PSD, Mirca Geoana, nu a reusit sa ii impace pe liderii gruparilor rivale din filiala din Alba, Ioan Rus si Mugurel Sarbu, desi a avut cu acestia o intalnire fata in fata. El a pasat aceasta misiune fostului ministru al Agriculturii din perioada guvernarii trecute, Ilie Sarbu, care va trebui sa se intalneasca si el cu cei doi in perioada imediat urmatoare.

Intalnirea de taina, care a avut loc la Brasov, la sfarsitul saptamanii trecute, intre Geoana si liderii celor doua tabere importante din organizatia judeteana din Alba, presedintele Ioan Rus si deputatul Mugurel Sarbu, a ramas fara nici un rezultat. Tentativa liderului social-democrat de a-i impaca pe cei doi a esuat, iar conflictul dintre sustinatorii lor este departe de a se fi stins.

Singura reusita ce poate fi contabilizata de Geoana ar putea fi doar aducerea la aceeasi masa a celor doi, care au intrerupt orice relatie de colaborare de mai multe luni. Solutionarea neintelegerilor a fost pasata presedintelui filialei din Timis, Ilie Sarbu, fost ministru, care va avea o intalnire cu cei doi, impreuna cu Biroul Permanent al PSD Alba, la sediul din Alba Iulia al partidului. Sedinta va avea loc, cel mai probabil, vineri.

Ioan Rus a recunoscut ca intalnirea de la Brasov a fost programata pentru stingerea conflictelor din filiala, dar nu a dorit sa dezvaluie subiectele discutate.

El a afirmat totusi ca discutiile au vizat si "unele iesiri ale lui Mugurel Sarbu in presa" si a facut referire la un raport inaintat recent de conducerea PSD Alba la organizatia centrala, in care ar fi fost descrisa situatia din filiala.

Totodata, liderul filialei din Alba a confirmat faptul ca sedinta Biroului Permanent al organizatiei va avea loc vineri. El a adaugat ca va fi invitat si Mugurel Sarbu, fostul presedinte al filialei.

La randul sau, deputatul s-a abtinut sa faca referiri la intalnirea de la Brasov, dar a spus ca acolo nu s-a stabilit nimic. El a afirmat ca a fost vorba doar de o prima discutie intre cele doua parti.

Surse din partid au declarat, insa, ca intalnirea a avut caracterul unei negocieri si a avut si episoade "furtunoase". Astfel, Mugurel Sarbu i-ar fi solicitat lui Ioan Rus, pentru a reveni la sentimente mai bune fata de actuala conducere a organizatiei, ca o parte din locurile din Biroul Permanent Judetean sa revina oamenilor lui de incredere. Rus ar fi refuzat categoric aceasta oferta.

Satisfacerea solicitarii deputatului ar presupune dizolvarea actualului birou si organizarea unei conferinte judetene, in cadrul careia sa se aleaga o noua structura de conducere, in care sa fie reprezentate ambele "tabere". Foarte probabil, o astfel de situatie nu ar aduce linistea in filiala, avand in vedere neintelegerile care exista la ora actuala intre Ioan Rus si Mugurel Sarbu.

De asemenea, foarte probabil ca in alte conditii deputatul nu va accepta impacarea si revenirea in sediul PSD.

Actualul presedinte al filialei din Alba a declarat in mai multe randuri ca opozantii sai nu sunt o "tabara", ci un grup restrans de membri care sunt nemultumiti de faptul ca au pierdut alegerile. Chiar daca Rus nu a acordat pana acum prea mare importanta acestui "grup", demersurile deputatului Sarbu si a apropiatilor acestuia au ajuns sa fie luate in considerare de Mircea Geoana.

Numai asa se explica decizia presedintelui la nivel central al partidului de a-i chema pe cei doi la o intalnire de "impacare".

Cu cateva zile in urma, un alt opozant al liderului social-democratilor din Alba, fostul purtator de cuvant Cornel Suciu, l-a acuzat pe Rus ca prin lipsa dialogului a determinat plecarea mai multor primari, consilieri locali si consilieri judeteni din partid.

In aceste conditii, intalnirea de la sfarsitul saptamanii, la care este anuntata participarea fostului ministru Ilie Sarbu, se anunta ca una tensionata si, foarte probabil, fara un rezultat concret. Este greu de crezut ca ce nu a reusit sa rezolve Mircea Geoana va reusi Ilie Sarbu.