In ultimul timp, daca ar fi sa ne luam dupa solicitarile care apar pe toate canalele de informare, numarul colectionarilor de orice fel s-a dublat.

Au aparut "sacalii", acei cautatori agresivi, care patrund in casele oamenilor prin cunostinte si cu ajutorul mass-media, scotocesc prin sufletele si vietile saracite ale romanilor, obtinand ceea ce cauta, la preturi de-a dreptul hilare.

Pentru ca acesti asa-zisi cunoscatori si evaluatori de arta nu fac nimic altceva decat comert ordinar. Foarte multi dintre romani au in casa valori despre care nu stiu nimic. Asa ca sunt o prada sigura.

"Caut o moneda din 1901, pe care pot sa o vand in strainatate cu 10.000 de euro. Am comenzi, trebuie doar sa gasesc omul care are moneda. In general, la o tranzactie de 10.000 euro, raman cu 80% din valoarea piesei", ne-a spus Vali, un "evaluator" din Focsani, care face naveta intre UE si Romania. Vine cu comanda si pleaca cu piesa.

Targul nu este o problema, pentru ca de cele mai multe ori sumele pe care le solicita detinatorul piesei de valoare sunt infime. Doar in unele cazuri, destul de rare, suma este mai mare, dar si atunci se duce munca de lamurire cu detinatorul valorii pentru a-l convinge ca, de fapt, i se face un favor prin acceptarea sumei de cumparare.

De cele mai multe ori, dupa tranzactie, fostul proprietar afla ca a fost inselat, exact de la oamenii care nu doreau inainte sa ii dea detalii referitoare la piesa respectiva. Cum nu se mai poate face nimic, cei inselati se uita la banii cu care pot eventual sa isi cumpere un scaun. Daca ar fi fost informati, ar fi putut sa-si cumpere probabil o casa. Sau, in functie de piesa, o masina.

Doi lei din 1901

Asta cauta Vali prin Targu Mures. Anuntul suna cat se poate de banal si de descurajant. Monedele de doi lei din 1900 si 1901 sunt aproape identice si, din acest motiv, cei care le cunosc valoarea au reusit sa creeze falsuri vandute apoi la pret de originale. Monedele din 1900 au fost batute in 87.279 de bucati, iar cele din 1901 in doar 12.476.

Scoase de monetaria de la Hamburg - din cate se pare din monede care au circulat cu aproximativ 50 de ani inainte -, desi in numar relativ mare, monedele sunt foarte greu de gasit. In special cele din 1901, care sunt considerate a fi cele mai rare monede romanesti. Falsurile s-au executat prin stergerea ultimei cifre zero pana la obtinerea cifrei unu.

Dar aceste lucruri le stiu doar cunoscatorii. Nefericitilor posesori neinformati li se serveste varianta anului 1900, cu seriile de rigoare. Asa ca cel care vinde crede ca face o afacere geniala primind pe moneda de argint cateva milioane de lei. Dar nu mai mult de sase. "Daca suma este mai mare, proprietarul devine banuitor si targul se poate prelungi.

Daca nu accepta aceasta suma, "ofensati si tristi", ne pregatim sa ne luam talpasita, privind inca o data cu jind catre ceea ce putea deveni al nostru, dar din cauza "unei sume minime care ne lipseste" nu mai poate deveni. Si, de obicei, stratagema tine, omul cedeaza de spaima de a nu ramane fara acea suma de bani si totul e OK. Pentru noi", explica Vali.

Alte monede de bani grei

Moneda de 5 lei din 1885 este cea mai rara din seria ei, fiind batuta intr-un tiraj de doar 40.000 de piese, cu efigia lui Carol I. Valoarea ei reala nu o cunoaste nici cel care doreste sa o cumpere pentru clientul sau misterios, dar stie ca va primi pentru ea aproximativ 7.000 de euro.

Monedele de 250 de lei batute in 1940, sub regele Mihai, sunt si ele solicitate intens, desi s-au batut si in 1941, pe muchie fiind inscrise devizele "Nihil Sine Deo" sau "Totul Pentru Tara". Desi fetele cu valoarea nominala par identice, deosebirile sunt evidente, mai ales frunza dreapta indoita in stanga cifrei doi.

Si aceasta moneda se cumpara in vest cu sume de peste 10.000 de euro. Numismatica romaneasca este cunoscuta, apreciata si dorita in toata lumea. Monede cu valoare mai mare sau mai mica, din bronz, argint, plumb sau aur, din timpuri mai indepartate istoric sau mai recente sunt dorite de colectionarii care ar face orice efort financiar pentru a le avea.

Din acest motiv, deschiderea pietei romanesti catre lume ar fi un lucru mai mult decat bi nevenit pentru romanii care ar putea sa beneficieze ei de banii care, in conditiile actulale, practic le sunt furati de intermediari.