Ziua Armatei a fost celebrata ieri prin ceremoniale militare si depunei de coroane. Oficialitatile au onorat prin prezenta si mesaje aniversarea. Cei mai entuziasti au fost insa copiii, fermecati de cantecele fanfarei militare.

Ziua Armatei a fost sarbatorita ieri in onoarea ostasilor care, pe parcursul istoriei, au mentinut Armata Romana drept cea mai apreciata institutie a statului, cu rol fundamental in asigurarea securitatii nationale. In anul urmator retragerii armatei sovietice din Romania, prin Decretul nr.381 din 1.10.1959, Ziua Fortelor Armate a fost stabilita pe data de 25 Octombrie.

Pentru a sarbatori cum se cuvine, Brigada Sase Tancuri "Horea, Closca si Crisan" a organizat pe 24 octombrie concursuri de tir (pentru reprezentantii administratiei locale, structurile militarizate si mass-media).

Ziua de ieri a fost dedicata ceremonialelor militare, religioase si depunerilor de coroane la monumentele ostasilor cazuti pentru tara: Statuia Ostasului Roman din centrul Targu Muresului, Cimitirul Eroilor Romani din cartierul Cornisa si Monumentul Eroilor de la Oarba de Mures.

Chiar daca soldatii s-au deplasat intre locatii cu un autobuz care abia mai mergea si emitea noxe pe o intreaga strada, prezenta si defilarea lor a fost apreciata de public.

"In conditiile perioadei dificile pe care o traverseaza astazi armata, ostasul roman ramane devotat spiritului de sacrificiu, onoarei si demnitatii care l-au caracterizat intotdeauna.

Fideli unei traditii glorioase si constienti de exigentele situatiei prezente, militarii nostri isi pastreaza capacitatea de a indeplini misiunile ce le revin", spune comandantul garnizoanei, col. Vasile-Nicolae Marchis.

Cu prilejul aniversarii, soldatii au fost coplesiti de mesajele autoritatilor, dar au fost aplaudati de elevi sau prescolari, care au decorat ieri centru orasului, cu steaguri tricolore.

"Am venit cu emotie in suflet sa ne manifestam recunostinta si respectul pentru eroii neamului cu copii de la grupele mari pregatitoare", ne-au precizat educatoarele Susana Oprea, Marioara Marchis si Anuta Andreica , de la Gradinita cu Program Prelungit nr. 4.

Mesajul domnului Ciprian Dobre, prefectul judetului Mures, cu prilejul Zilei Armatei Romaniei, 25 octombrie 2005

Domnilor generali, ofiteri, maistri militari, subofiteri si salariati civili,

Distinsi veterani de razboi, cadre militare in rezerva si in retragere,

Dragi ostasi, Ziua Armatei Romaniei constituie un prilej pentru omagierea dumneavoastra in calitate de aparatori si slujitori ai tarii, precum si pentru cinstirea si rememorarea faptelor celor care, de-a lungul istoriei, au luptat pentru apararea natiunii si statului roman.

Ne inclinam cu recunostinta in fata memoriei celor care s-au jertfit pentru eliberarea ultimei brazde de pamant romanesc de sub ocupatie straina si aducem un sincer omagiu tuturor veteranilor de razboi pentru care credinta, responsabilitatea si onoarea in slujirea idealurilor de libertate si independenta au reprezentat crezul suprem.

Este momentul in care evocam, cu respect, sacrificiul si faptele de eroism ale militarilor romani care si-au facut cu cinste datoria fata de tara.

Impreuna cu intreaga societate romaneasca, armata romana se afla intr-un amplu si profund proces de reforma si de apropiere de standardele de operationalitate moderne, contribuind, astfel, eficient la eforturile de integrare europeana.

Prin profesionalizarea Armatei, se va realiza o forta militara redusa, eficienta si flexibila care sa fie capabila sa raspunda nevoilor nationale de securitate, sa desfasoare o gama tot mai diversificata de misiuni, iar in contextual actual sa raspunda si asteptarilor pe care NATO le are de la Romania cand va fi membra cu drepturi depline.

Armata trebuie sa actioneze solidar, in plan international, cu aliatii nostri pentru combaterea noilor amenintari la adresa pacii si securitatii, in special a terorismului, si pentru stoparea proliferarii armelor de distrugere in masa.

Armata isi va finaliza cu succes programele de modernizare, va deveni o institutie de elita a tarii, respectata si iubita. Exemplul de patriotism, unitate si disciplina pe care dumneavoastra il oferiti vor constitui modele demne de urmat de catre societatea romaneasca.

Cu prilejul Zilei Armatei Romaniei va adresez cele mai calde felicitari si urari de succes in dificila si nobila misiune de a sluji patria sub tricolor! La multi ani!

PREFECT, Ciprian Dobre