Un subcomisar al Serviciului de Investigare a Fraudelor si primarul din Arinis acuzati de partipriuri economice!

Consilieri locali si directorul scolii din Arinis acuza cuplul format din primarul Gheorghe Muresan si subcomisarul Romeo Danciu (fost sef al Serviciului Economic al Politiei Baia Mare) de comiterea, respectiv, acoperirea, unui smen economic. Probleme penale.

Arinis, o comuna maramureseana celebra pana acum cativa ani doar pentru pescarii impatimiti, a devenit scena a numeroase controale ale serviciului Economic al politiei, de parca ar fi „crescut" peste noapte vreun concern industrial. Furnicarul de chipie albastre a fost starnit de lucrarile de reparatii si investitii la scoala din localitate.

In urma modului in care au fost realizate aceste lucrari, platite din bani publici, Gheorghe Babut, directorul scolii, a facut un denunt penal. Documentul a fost semnat si de unii consilieri locali, acestia sesizand alte probleme de natura economica.

Cazul il implica si pe subcomisarul Romeo Danciu, fost sef al serviciului Economic al Politiei Municipiului Baia Mare, actualmente la serviciul de Investigare a Fraudelor de la Inspectoratul Judetean de Politie Maramures (IJP). Babut sustine ca politistul este subiectiv in ancheta pe care a efectuat-o in Arinis, si ca doreste sa-l scoata „basma curata" pe Gheorghe Muresan, primarul comunei.

Penala de vara

Povestea incepe in vara anului 2003, cand la scoala din Arinis s-au montat geamuri si usi termopan in valoare de 956 de milioane de lei. Alte cateva sute de milioane de lei au fost decontate pentru manopera. Toti banii inclusi in aceasta lucrare au fost achitati in august 2003, dar lucrarea nu este nici acum terminata.

Directorul Babut isi aminteste ca in ianuarie 2005 „dupa ce Romeo Danciu i-a adresat mai multe rugaminti primarului Muresan, la scoala s-au montat 3 geamuri si 2 usi duble. Asta in conditiile in care receptia lucrarii s-a facut in august 2003, de catre o comisie formata din primar, viceprimar si directorul Caminului Cultural (ultimii doi fiind cumnati cu primarul).

Din partea scolii nu a fost invitat nimeni. In ianuarie 2004 am fost solicitat de catre primarul Muresan sa semnez bonuri de consum pentru bunuri materiale care s-ar fi folosit la termopane, aceste bonuri au fost semnate de el (cum ca le-ar fi ridicat). Am refuzat sa semnez pentru ca erau trecute acolo cantitati exagerat de mari de materiale sau materiale care nu s-au folosit la scoala.

Cu toate acestea, in iunie 2004 au mai aparut doua facturi pentru materiale in valoare de 136 milioane de lei. Aceste facturi sunt false, materialele trecute acolo fie nu s-au ridicat deloc, fie au fost folosite in cantitati mult mai mici. Dintr-o soba noua de teracota ridicata de primar nu s-a pus la scoala nici o cabla.

Unde a pus-o? Sau de ce a platit-o? S-au mai facturat 200 m patrati de lambriuri, dar in realitate au fost doar 141 m patrati."

Expertiza lui Petrescu

Nemultumit de situatia creata, Babut a facut denunt penal, denunt semnat si de consilieri locali din Arinis. In baza acestui denunt se solicita o expertiza a lucrarii de la scoal

Ancheta a fost condusa de subcomisarul Romeo Danciu.

Din raportul de expertiza intocmit de catre expertul Florin Petrescu reiese ca s-au folosit materiale de constructie mai putine decat au fost facturate: ciment - s-au facturat 8 tone, iar necesarul a fost de 2,3 tone; var - au fost facturate 3,6 tone, dar s-au folosit doar 3,1 tone; caramida - s-au platit 1.200 de bucati si s-au folosit doar 1.000; fier-beton - s-a facturat o tona, iar la expertiza a reiesit ca s-au folosit doar 200 kg.

In anexa raportului de expertiza se arata ca au fost facturate materiale pentru o soba de teracota din care... nu s-a gasit nimic (valoarea prejudiciului fiind de 2,2 milioane de lei). La toate aceste sume, pentru a avea o imagine completa asupra dezastrului economic, mai trebuie adaugat si TVA de 19%.

Nemultumit de expertiza facuta, directorul Babut a inaintat IJP o adresa prin care il acuza pe Danciu de subiectivism (mentionam ca pe acea vreme, subcomisarul lucra la Politia Municipiului, institutie subordonata IJP).

Referitor la acest caz, Babut a explicat ca „domnu’ Danciu ar trebui sa-si decline competenta de a ancheta acest caz din urmatoarele motive: inainte de a fi in Politie, a fost tehnician silvic la Ocolul Ulmeni, unde l-a avut ca sef pe Aurel Ilut. In momentul de fata, Ilut este consilier local si, impreuna cu fiul sau, are firma SC ELN Forest.

In anul 2000 a fost un denunt penal la adresa primarului Muresan, deoarece s-a dat un ordin de compensare de 320 de milioane de lei in favoarea firmei lui Ilut, prin care acesta ar fi dat lemne la scoala. Este fals. Lemn de asemenea valoare ne-ar fi ajuns 10 ani! Ancheta a fost condusa de Danciu si s-a incercat musamalizarea furturilor de sute de milioane de lei din bani publici."

Alte aspecte penale

Directorul scolii din Arinis sustine ca in raportul de expertiza nu s-au regasit cateva aspecte grave. „Au fost facturate 1,4 tone glet pentru zugravit, dar nu s-a folosit nici macar 1 kg. Domnu’ Danciu nu a dorit sa vorbeasca cu personalul scolii pentru a constata acest aspect. Toti i-ar fi spus adevarul. Peste tot doar s-a varuit.

Din cei 1000 kg otel-beton, expertul spune ca s-au folosit 200 kg. Nu este adevarat. Nu s-a folosit nimic! Tot materialul respectiv s-a folosit la canalizare si s-a cumparat pe alta factura. Tot expertul sustine ca s-a folosit o cantitate de 7 metri cubi de cherestea pentru schelele folosite la zugravit. E o alta minciuna.

In salile de clasa s-au folosit mese, iar pentru zugraveala din exterior am adus eu doua schele vechi, folosite de Ioan Vida la lucrarea pe care nu a terminat-o nici pana astazi. Cu cei 303 metri patrati de schele care se spune ca ar fi fost necesare, se putea pava toata scoala", a declarat Babut.

Acuzele consilierilor

Legat de activitatea primarului Muresan, Babut si consilierii locali nemultumiti au sesizat ca in 2004 a fost vandut apartamentul de serviciu sefului de post Valentin Griguta cu suma de 152 milioane de lei. Dupa o luna, primarul a adus un expert de la fosta Regie Gama care a evaluat apartamentul situat in centrul comunei la doar 40 de milioane de lei.

De remarcat ca apartamentul era in proprietatea CL Arinis. Tot in 2004, Muresan ii repartizeaza fiului consilierului local Ioan Matesan un teren intravilan, cu toate ca acesta era plecat de doi ani in SUA. Apoi, Muresan vinde firmei CIMP (a lui Alexandru Cosma, pe acea vreme presedinte al Consiliului Judetean) 7 ha de teren din proprietatea comunei Arinis cu doar 65 de milioane de lei. Precizam ca in acea zona 5 ha de teren erau pretuite la 1 miliard de lei.

Din denuntul penal mai reiese ca in urma compensarii dintre Primarie si firma consilierului local Ilut, primarul Muresan ar fi primit ca avans de la Ilut Aurel un jeep. Mai exista nemultumiri referitoare la aductiunea de apa, lucrare pentru care s-au cheltuit 1,1 miliarde de lei in conditiile in care locuitorii comunei nu au apa nici azi.

Povestea acestei aductiuni este interesanta, puturile de apa fiind proprietatea unui localnic, iar bazinul de apa fiind de asemenea in proprietate privata. Cum s-a cheltuit si investit peste 1 miliard de lei in lucrari amplasate pe proprietati private, doar primarul Muresan stie.

O alta nemultumire a celor din Arinis este legata e problema lucrarilor la instalatia de gaz metan. In denuntul penal se afirma ca din 4.000 de metri liniari de conducta de plastic au disparut 2.000 de metri liniari.

Denuntul penal al celor din Arinis mai consemneaza: „Danciu Romeo il previne pe primar si, dupa un timp, vine la Arinis unde constata ca sunt 2.000 metri liniari de conducta de gaz cu diametrul mai mare decat figura in acte. El spunea ca primarul le-ar fi primit in schimbul celor 2.000 metri liniari de conducta care lipseau.

In 2005 au disparut si conductele mari, dar a aparut un bon de mana prin care se sustine ca 1.000 m liniari de conducta s-au dat imprumut unei firme din Baia Mare. Insa consilierul Orha sustine ca a vazut conductele lipsa la pescaria din Arinis (apartinand firmei CIMP).

S-au platit sute de milioane de lei pentru transportul pietrisului pentru drumuri, bani care s-au confirmat fictiv de catre acelasi primar. Politistul Danciu nu s-a deranjat sa-l intrebe pe patronul firmei de transport de unde a incarcat pietrisul, deoarece ar fi observat ca pentru sutele de basculante cu pietris nu existau facturi de intrare in firma, ci doar de iesire.

Pentru aductiunea de apa, Romeo Danciu a refuzat sa ceara expertiza pe motiv ca politia nu are bani, iar primarul a refuzat sa plateasca expertul. Danciu a facut ancheta si a aruncat toata vina pe fostul viceprimar Octavian Campean."

Danciu contesta

Referitor la acuzele aduse, subcomisarul Romeo Danciu a incercat sa lamureasca atat cat a putut. Acesta a declarat ca dosarul instrumentat de el in faza initiala a ajuns la cei de la Cercetari Penale cu propunerea de incepere a urmariri penale impotriva fostului viceprimar Octavian Campean: „domnul Babut este o persoana dificila, de aceea am ridicat mai multe documente de cat facem de obicei.

Curtea de Conturi a facut verificari pe 2003 si 2004, si nu a scos in evidenta nimic din ceea ce reclama Babut. Stiti care este problema acolo: Babut a fost prieten cu Muresan, dar s-au certat, sunt si din partide diferite, dar acest aspect nu ne intereseaza. Eu mi-am facut datoria, iar povestea cu Ilut este o fabulatie.

Primarul Muresan l-a delegat pe viceprimar cu receptia lucrarilor de la scoala. Am constatat un prejudiciu de 30 de milioane de lei si s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva viceprimarului. Cum nu mi-am facut datoria?" Danciu sustine ca nu are nici un interes in Arinis. Insa cazul e departe de a fi inchis sau lamurit.