Recent, am consemnat un jaf cultural fara precedent: sub pretextul unei expozitii comune romano-ungare, o fundatie culturala din Szentendre, cu sprijinul neprecupetit al vice-premierului Romaniei, Marko Bela, a reusit sa „stearga" sase decenii din istoria culturala a Baii Mari.

Prin reprezentantul sau, Marko Bela, Guvernul Romaniei a acceptat ideea falsa ca Scoala baimareana de pictura a murit candva in anii ’40 ai secolului trecut.

Articolul referitor la jaful cultural de la Szentendre (Ungaria) a devenit subiect de dezbateri politice, de la Consiliul Local Baia Mare, pana in Parlamentul Romaniei. Acesta e motivul care ne-a determinat sa ascultam parerea celor care, prin functiile pe care le ocupa, ar fi trebuit sa fie in tema si sa aiba o opinie.

PRM vs. UDMR

Senatorul PRM Liviu Doru Bindea: „reactia mea la articolul dumneavoastra a fost exprimat in Declaratia politica pe care am citit-o in Senat. Reactia a fost foarte buna din partea majoritatii colegilor. Sogod Csaba a luat apoi cuvantul aratand ca, de fapt, lucrurile semnalate nu sunt reale si a sustinut punctul de vedere al celor de la Szentendre.

Mi-as permite sa-i atrag atentia lui Marko Bela, si nu numai lui, ca dezvoltarea poporului roman si a culturii sale nu a fost rupta nici o clipa de procesele istorice largi din Europa. Orice tendinta de a asimila cultura romana intr-o alta cultura este un afront la istoria Romaniei, care trebuie repudiat prin toate mijloacele pe care le are la indemana un stat democratic si suveran."

Deputatul UDMR Csaba Sogod: „nu am mandat de la vicepremierul Marko sa-i iau apararea, dar nici nu e nevoie, si nu vreau sa comentez acuzatiile aduse dansului, dar vreau sa fac niste precizari." Dar (fiindca-i place cuvantul), am observat ca discursul individului care a intrat de ziua Ungariei cu cocarda tricolora maghiara in Senatul Romaniei tine mai mult de o ipotetica reclama la halucinogene.

„Eu n-am vrut sa intru in polemica cu Bindea, fiindca textul si declaratia dansului era de un gen la care nici nu ar trebui sa raspund, dar am facut niste precizari: scoala de actori... aaa, de pictori, ma scuzati, de pictori, de artisti din Baia Mare...", si-a continuat cuvantarea Sogod.

Dar, exclusiv pentru deputatul UDMR, precizam ca exprimarea referitoare la „scoala de actori de la Baia Mare" ne-a determinat sa ne pregatim sa-i enumeram cativa figuranti.

Pastorul Sogod a mai delirat ceva despre sfarsitul Scolii de pictura de la Baia Mare prin 1935-1938! Probabil spera intr-o avansare in cadrul UDMR, de vreme ce l-a depasit cu un deceniu in ineptie pe Marko, cum ii zice el vice-premierului. Dar nu-i asa...

UDMR reloaded

Istvan Ludescher, liderul filialei UDMR Maramures, a declarat: „stiu, stiu, am fost pe Internet si am vazut, dar n-am citit... Eu n-am fost acolo (la Szentendre - n.red.). Nu pot nici sa afirm, nici sa confirm, nici sa infirm nimic ceea ce a fost acolo. Ce am citit a fost alocutiunea lui Marko Bela. Atata stiu despre ce a fost acolo.

Eu nu pot sa comentez, ma intelegeti?" Il anuntam pe „Ludi" ca noi putem sa afirmam si sa confirmam ca a fost infirmata existenta postbelica a Scolii de pictura de la Baia Mare. „Nimic ceea ce a fost acolo" ar trebui sa-l intereseze, macar pentru faptul ca e vorba de istoria culturala a Baii Mari, municipiul in care e viceprimar.

N-am inteles de ce-l intereseaza doar declaratia sefului sau de partid si cum dracu’ (sau „hodi o fene"), i s-a deschis calculatorul exact la declaratia lui Marko.

Istvan Bonis, deputat UDMR de Maramures, a declarat: „vom organiza un simpozion si discutam la tema asta pana unde-i Baia Mare, de unde a fost inainte, cum este dupa si atunci, dupa simpozionul asta o sa dam o declaratie.

Intelegeti? Si eu sunt membru intr-o comisie artistica, o sa chemam mai multi pictori din mai multe asociatii, personalitati din teritoriul artei plastice si atuncea discutam pe tema asta. Poate o sa va invitam si pe dumneavoastra. O sa va anuntam, bine?" Bine.

Si ca sa fie toata lumea in clar, la problema cu „pana unde-i Baia Mare", facem cunoscut tuturor pe aceasta cale ca Baia Mare incepe de acolo de unde este o tabla pe care scrie Baia Mare si se termina acolo unde-i o „masodic" tabla „feher", cu aceleasi vorbe, dar barate cu o dunga rosie, respectiv „piros". Scrisu’ nu-i verde! Pentru asta nu trebuie convocati pictorii sa-si dea cu presupusul. Si inca ceva: nu ne-a prea placut cuvantul „poate" din declaratie.

Sefii culturii

Ioan Marchis, directorul Directiei Judetene de Cultura Maramures, crede ca actiunea a iesit foarte prost din punctul de vedere al Romaniei: „in sensul ca a fost prost pornita si prost organizata. Nu stim de ce nu a fost implicata Directia Judeteana de Cultura. Nici macar nu am fost invitati. Noi stim foarte bine ce efervescenta a luat Scoala baimareana de pictura dupa 1940.

Ea exista si astazi si activitatea plastica actuala din Baia Mare este cunoscuta pe plan international. Principalul vinovat pentru acest esec cultural cred ca este fundatia din Szentendre. Este vinovat si Muzeul Judetean Maramures, care a acceptat conditiile partii ungare."

Sabin Nemes-Bota, presedintele Comisiei de Cultura din cadrul CL Baia Mare, a spus: „ma frapeaza lipsa de reactie a unor foruri competente in domeniul artistic de pe plan local. Ei chiar nu s-au gandit deloc la treaba asta? Raman la parerea ca avem specialisti competenti, care trebuiau sa-si dea seama de toate implicatiile unui astfel de demers.

Ar trebui consultati specialistii in domeniul artistic, care sa vina cu argumente pertinente asupra continuitatii creatiei artistice in Baia Mare. Cred ca e o greseala ca lupta sa fie transferata pe taramul politic. E o eroare!"

In schimb, Vasile Berci, omologul lui Nemes-Bota din cadrul CJ Maramures, ne-a lasat masca (... sa fim in ton cu „actorii" lui Csabi). Berci habar n-avea de manifestarea de la Szentendre. Ce-i drept, acolo nu se ridica poalele, ca la Palma de Mallorca si, ca urmare, pentru un sef de cultura de la judet nu prezinta importanta.

Man-ii, la „Diverse"

„A mai luat cuvantul" deputatul democrat Mircea Man, care nu avea cunostinta despre subiect. In consecinta, s-a abtinut de la orice comentarii. Bine ca stie Csabi din Harghita despre ce-i vorba in subiect si Mircea n-are un predicat la indemana. Vizibil si de la Szentendre: Man e un parlamentar maramuresean avizat in problemele judetului.

Fara reactie s-a declarat si Grigore Man, directorul Muzeului Judetean Maramures, omul care a acceptat cu prea mare seninatate o situatie inacceptabila care nu aduce decat prejudicii intereselor muzeului si Centrului Artistic Baia Mare: „nu mi-am spus inca punctul de vedere, o sa-l spun la momentul potrivit.

Atat pot sa va spun, ca ceea ce s-a facut, din punct de vedere al muzeului si al intereselor muzeului, s-a facut legal si normal. Sigur ca dumneavoastra ati insinuat acolo altceva, dar e treaba dumneavoastra. Imi rezerv eu dreptul de a raspunde." Asteptam cu nerabdare „momentul potrivit", intrebandu-ne ce-a vrut sa insinueze Grigore Man cu „rezervarea" care am inteles ca si-a facut-o singur.

Fals in Monitorul Oficial!

Cum s-a realizat sponsorizarea expozitiei de la Szentendre de catre Guvernul Romaniei? Raspunsul, in Monitorul Oficial nr.886 din 4 octombrie 2005.

Prin Hotararea nr.1119 din 22 septembrie 2005 (cu 10 zile inaintea vernisajului) privind suplimentarea bugetului Ministerului Culturii si Cultelor din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de Stat pe anul 2005, pentru organizarea expozitiei „Coloniile Europene de Arta: Scoala de la Baia Mare", a fost alocata suma de 24.000 lei (RON) pentru finantarea respectivei

actiuni. In articolul 1 al Hotararii apare insa o „greseala": Muzeul Judetean Maramures apare ca fiind colaborator (alaturi de Ministerul Culturii si Cultelor si Fundatia Publica de Arta din Szentendre) la organizarea expozitiei.

Fals! In contractul incheiat intre fundatia din Ungaria si Muzeul Judetean Maramures este prevazut faptul ca Muzeul nu este co-organizator al expozitiei, in conditiile in care conceptul care a stat la baza organizarii acestei manifestari artistice este fals si reprezinta doar interesele si punctul de vedere maghiar.

Interesant e faptul ca Hotararea de Guvern e semnata de primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu si contrasemnata de Adrian Iorgulescu (ministrul Culturii si Cultelor) si Sebastian Vladescu (ministrul Finantelor Publice). Nu apare nicaieri numele lui Marko Bela, principalul vinovat de „disparitia" a sase decenii din istoria Scolii de pictura de la Baia Mare.

Tinand cont si de faptul ca Hotararea a fost publicata in Monitorul Oficial in 4 octombrie si ca vernisajul expozitiei a avut loc in 1 octombrie, mai ramane de elucidat modul in care Ministerul Culturii si Cultelor a virat banii inainte ca Hotararea sa aiba caracter de lege.