OTP Group are operatiuni in tari precum Ungaria, Slovacia, Croatia, Bulgaria, Romania si are un numar de peste 8 milioane de clienti. Pe viitor, grupul financiar OTP intentioneaza sa devina cel mai important jucator in regiune si sa continue strategia de dezvoltare regionala prin achizitionarea de institutii financiare in tarile Europei Centrale.

Buna Ziua, Ardeal Cand a fost infiintata OTP Bank Romania, parte a OTP Group, unul dintre cele mai importante grupuri financiare din Europa Centrala si de Est?

Diana Duhanov Practic, OTP Bank Romania a fost infiintata in mod oficial, cu acte, a primit aprobarea din partea autoritatilor, la sfarsitul lunii iulie anul acesta. Dar grupul OTP, din care OTP Bank Romania face parte a venit in Romania anul trecut si a preluat Banca Comerciala RoBank.

A fost achizitionata aceasta banca si dupa ce s-au finalizat toate procedeele, toate procesele de preluare, a fost infiintata in mod oficial OTP Bank Romania. In acest moment, banca dispune de cele 16 sucursale ale bancii pe care a cumparat-o si urmeaza sa deschida peste 20 pana la sfarsitul anului.

BZA Practic, la ora actuala cate unitati aveti in Cluj?

D.D. In Cluj exista o sucursala a fostei banci si se va mai deschide inca una pana la finalul anului.

BZA Care sunt serviciile pe care le ofera OTP Bank Romania? Ce aduceti nou? Prin ce va diferentiati de celelalte banci?

D.D. Serviciile bancare sunt practic aceleasi servicii pe care orice banca le ofera clientilor sai. Ceea ce e important pentru OTP Bank Romania e faptul ca aceasta banca se lanseaza de fapt in retail, in serviciile pentru persoane fizice, servicii si produse care nu au existat in banca pe care a cumparat-o.

Tocmai am lansat creditele destinate persoanelor fizice si aici vorbesc de creditul ipotecar, de creditul pentru nevoi personale, cel mic de consum, de pana la 5000 de euro, care se acorda numai pe baza veniturilor, dar si creditul pentru nevoi personale cu garantie ipotecara si care poate facilita obtinerea unor sume mult mai mari.

BZA Care este strategia de viitor pentru zona Transilvaniei?

D.D. Transilvania reprezinta intr-adevar o zona foarte importanta pentru OTP Bank, dar la fel de important este si restul tarii. Misiunea acestei banci este sa devina o banca universala, care sa ofere absolut toata gama de produse si servicii financiare. Investitiile sunt mari, vorbim de o cifra de 100 milioane de euro in urmatorii trei ani.

Tocmai a avut loc si o majorare de capital la sfarsitul lunii septembrie si vorbim in acest moment de un capital social de aproape 50 de milioane de euro. Investitiile se vor concentra pe deschiderea de sucursale, pana la sfarsitul lui 2007 vizam o retea de 100 de sucursale in toata tara.

De asemenea, intentionam lansarea unor produse si servicii noi care realmente sa acopere toata gama de clienti. Fosta banca avea o expertiza importanta pe partea de corporate, pe care intentionam sa o mentinem si sa o dezvoltam, dar in acest moment vorbim de un focus strategic pentru IMM-uri, microcompanii si intreprinderii mici si mijlocii.

BZA Cum vedeti mediul de afaceri clujean in special si cel din Transilvania in general?

D.D. Cred ca este un mediu cu un potential foarte mare, poate si pentru faptul ca, in comparatie cu alte centre importante din tara, sa spunem ca in Cluj lucrurile s-au miscat cu o alta viteza, ceva mai mica. De accea cred ca in mod direct proportional potentialul este mai mare in Cluj.

Dat fiind acest potential important din Cluj, intentiile noastre sunt exact acelea de a sustine mediul de afaceri. Avem in planurile de dezvoltare, asa cum spuneam, intreprinderile mici si mijlocii dar si corporatiile vor gasi la noi sprijin in realizarea planurilor lor in regiune.