In urma unei analize a activitatii desfasurate in ultimele noua luni, politistii din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Hunedoara au ajuns la concluzia ca rata infractionalitatii in judetul Hunedoara a crescut fata de perioada similara a anului trecut.

Asa se face ca, volumul criminalitatii calculat la o suta de mii de locuitori, pentru infractiunile sesizate depaseste cu mult cifra de o mie.

Potrivit unui comunicat de presa emis de IPJ Hunedoara, numarul infractiunilor sesizate, respectiv 8.561, a crescut cu opt sute fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe tipurile de infractiuni, ponderea o detine cele de natura judiciara, cu o crestere de 150, media pe judet a volumului criminalitatii fiind de aproape patru sute de infractiuni judiciare la o suta de mii de locuitori.

In cursul perioadei analizate, politistii hunedoreni s-au implicat in constatarea de infractiuni pe toate liniile de munca, in principal pe linia traficului si a consumului de droguri, a traficului de persoane si proxenetism, a traficului cu autoturisme de lux furate din strainatate, insa au fost desfasurate si activitati privind combaterea activitatilor nationalist - sovine, a faptelor savarsite cu violenta de catre membrii unor grupari organizate, santaje, taxe de protectie, vatamari corporale fiind solutionate134 de infractiuni, cele mai multe la infractiunile judiciare, urmate de traficul cu masini furate.

Prostitutie, droguri si masini furate

Politistii hunedoreni au depistat mai multe retele organizate de autovehicule furate. O filiera italiana care actiona pe ruta Italia, Austria, Ungaria si Romania si o filiera germana care actiona in Austria, Ungaria si in tara. Modul de operare era simplu.

In unele cazuri se modificau caracteristicile de identificare ale masinii, adica seria de caroserie, numarul de identificare sau sasiul, precum si seria de motor, conferindu-se astfel o noua identitate autoturismului furat.

Unul dintre cele mai sigure moduri de operare il mai constituie si furtul cu acordul proprietarului sau frauda la asigurare, specific pentru Germania si Italia unde achizitionarea unei masini se face printr-o procedura foarte simpla, riscul disparitiei autoturismului revenind societatilor de asigurare.

De asemenea, potrivit IPJ Hunedoara, pe raza judetului au actionat filiere bine organizate, in scopul recrutarii de persoane , care, ulterior, erau transportate in Germania, Spania, Italia si Austria prin introducerea lor in retele de prostitutie.

Starea materiala precara a familiilor din Hunedoara si Valea Jiului, disponibilizarile masive si nivelul ridicat de somaj inca mai reprezinta factorii generatori ai acestui tip de infractiuni intrucat traficantii gasesc foarte usor in aceste medii persoane, in special tinere fete, dispuse sa „castige sume importante de bani", prin practicarea diferitelor munci in tarile de Europa de Vest.

Majoritatea elementelor infractoare „de calibru" au schimbat „preferintele" pentru anumite genuri de infractiuni, trecand de la cele comise cu violenta la consum si trafic de stupefiante, unde castigurile sunt mult mai mari si mai usor de realizat.

Mai multa coruptie

Conform rezultatului analizei efectuate, procentul cauzelor referitoare la coruptie a crescut cu mai mult de 20 de procente fata de perioada similara a anului trecut. In perioada analizata, politistii au sesizat Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara pentru comiterea a aproximativ patru sute de fapte de coruptie, adica cu 22 la suta mai mult fata de anul trecut.

Din totalul cauzelor, aproape 160 au avut ca obiect principal luare de mita, doua sute dare de mita, unul primiri de foloase necuvenite si 48 trafic de influenta. Acuzate de coruptie au fost sesizate parchetului 339 de persoane, cu 18,5 la suta mai mult fata de anul trecut.

Cele mai multe fapte de coruptie s-au produs in domeniul sanatatii si inspectiei sanitare, respectiv 18 la suta, urmate de infractiunile comise in domeniul industriei si resurselor materiale.