Deoarece calitatea apei din Tarnava nu este corespunzatoare, una din prioritatile ATT este gasirea unor surse alternative. Uzina de apa ce deserveste Sighissara nu a mai fost reabilitata de 35 de ani. Costurile de productie sunt mari, iar calitatea apei este nesatisfacatoare.

"Apa Tarnavei este de calitatea I sau a II-a, pentru ca in amonte sunt statiile de epurare din Cristuru si Odorhei. Apa este plina de impuritati, iar noi, pentru ca sa asiguram o apa de calitate, avem costuri mari", a afirmat directorul ATT, Emil Fabian (foto).

Deocamdata au fost luate in discutie doua surse alternative pentru obtinerea apei potabile. Potrivit directorului ATT, fie se va apela la sursele subterane, dar aceasta varianta are sanse scazute si nu este sigur ca va fi rentabila, fie se va apela la filtrarea naturala. "O alta alternativa ar fi utilizarea filtrului natural de apa.

Asta inseamna sa luam apa din Tarnava, iar in zona aflata in vecinatatea uzinei sa achizitionam teren, pentru a putea acumula aici apa. Aceasta va trece prin filtrul natural, adica solul, si apoi noi o sa putem recupera o apa de calitate buna", a spus directorul ATT.

Insa pentru demararea acestor proiecte sunt necesare fonduri de finantare, dar si implicare Agentiei pentru Protectia Mediului si a Directiei Apelor.

Desi costurile de producere de apa potabila sunt destul de ridicate, in Sighisoara pretul acestei utilitati este cel mai scazut din judet, ajungand la 0,4 euro, iar anul acesta, potrivit lui Emil Fabian, nu este planificata o majorare a pretului.

Cat despre gasirea unei surse alterative si, implicit, asigurarea unei ape de mai buna calitate pentru sighisoreni, deocamdata aceste idei sunt stopate de lipsa fondurilor.