Controalele efectuate la punctul de lucru din Cluj al societatii Fortuna 2001 din Bucuresti (care detine autorizatie pentru organizarea de jocuri de bingo) scot la iveala nereguli in ceea ce priveste functionarea aparatelor electronice pe care aceasta le foloseste.

In septembrie, comisarii din cadrul Garzii Financiare Cluj au luat in vizor Fortuna 2001 din Bucuresti, care are un punct de lucru la Cluj, situat in vecinatatea Consulatului Ungariei. Inspectorii au constatat ca aparatul folosit pentru jocul de bingo are placutele de siguranta schimbate. "Din pacate, legea nu ne-a permis sa facem prea multe. Este clar, cei de la firma au comis nereguli.

Nu am putut sa le aplicam decat amenda legala, de 100 de lei", spune comisarul sef adjunct al inspectorii GF-CR Cluj, Marius Florea.

El a adaugat ca sistemul de amenzi in domeniul jocurilor de noroc a fost prost gandit: amenzile pentru cazinouri au fost marite, dar nu si cele pentru jocurile de bingo sau pentru activitatile de pariuri sportive.

Totusi, inspectorii inspectorii GF Cluj au dispus confiscarea sumei de 40.000 de lei, care figura in evidentele contabile ale Fortuna 2001 la punctul de lucru de la Cluj, din luna februarie 2005 si pana la data efectuarii verificarilor. "Am transmis si catre comisia de autorizare a jocurilor de noroc o propunere solida de suspendare a autorizatiei pentru locatia de la Cluj", a adaugat Florea.

Tacerea e de aur

Fortuna 2001 apare in evidentele fiscale din 29 martie 2001. Conform datelor inregistrate in baza electronica a Ministerului Finantelor Publice, in 2004, societatea a avut o cifra de afaceri de 15,7 de milioane de lei si un profit net al exercitiului de 311.000 de lei. Asociat principal este cetateanul maghiar Csanadz Arpad, cu 180 de parti sociale.

Restul de parti sociale este detinut de catre Danil Marian Trifu, din Bucuresti, care este si administrator al societatii. Trifu ne-a confirmat actiunea GF, precum si faptul ca s-au descoperit nereguli, dar ne-a declarat ca nu are nici un comentariu referitor la activitatea pe care firma pe care o administreaza o are la Cluj.

Incasari via CFR

Surse de incredere ne-au declarat ca, in cazul punctului de lucru de la Cluj, banii din incasari nu sunt depusi la banca sau trimisi prin mandat postal la sediul de la Bucuresti. "Lunar, este trimis un om la Bucuresti care livreaza incasarile. Cateodata, intr-o geanta, omul are cateva sute de mii de lei", spun sursele noastre.

Trifu a recunoscut ca societatea pe care o administreaza practica acest sistem, dar a refuzat sa ofere informatii despre aceasta modalitate de incasare a banilor. Florea a afirmat ca exista societati care folosesc sistemul direct de livrare a banilor, dar ca, in general, aceasta forma circulatie a banilor este suspecta.

"Este permis, o data ori de doua ori, ca banii care trec printr-o societate sa nu fie trecuti prin banca sau posta. Evidentele contabile ale societatii pot sa ateste una, iar alta sa fie realitatea in cazul in care banii trec din mana in mana", a incheiat Florea.