Totusi, influenta acestora in partidele din care fac parte, la nivel decizional, variaza de la caz la caz: de la presedintele de paie Emil Boc, la oamenii din umbra din PSD sau PNL.

Cu exceptia lui Emil Boc, care a reusit sa ajunga la sefia PD-ului, cei mai influenti politicieni clujeni sunt cei din cadrul PSD. "Grupul de la Cluj", coagulat in jurul lui Ioan Rus, Vasile Dincu si Vasile Puscas, a jucat rolul central la congresul din luna aprilie, cand l-a impiedicat pe Ion Iliescu sa revina la sefia partidului pe care l-a fondat, propulsandu-l pe Mircea Geoana.

Cu aceeasi ocazie, Ioan Rus a devenit vicepresedinte al PSD, asigurand prezenta clujenilor in conducerea partidului. De asemenea, clujenii si-au plasat un om in delegatia observatorilor romani la Parlamentul European (PE), pe senatorul Vasile Dincu.

Fiecare dintre cei trei clujeni conduce cate un departament in asa-zisul „Guvern din umbra" al PSD-ului: Rus este sef la Administratie si Interne, implicandu-se activ in dezbaterea privind reforma administratiei publice; Dincu se afla la conducerea departamentului de Cultura, iar Puscas urmareste activitatea Guvernului in domeniul integrarii europene.

Oamenii din umbra

Rolul pe care si l-a asumat Ioan Rus, cunoscut ca apropiat atat al lui Adrian Nastase, dar si al lui Mircea Geoana, este mai putin vizibil. Pe fondul unor neintelegeri publice, din august, intre cei doi lideri, Rus si-a asumat rolul de mediator. „I-am batut cap in cap, pana li s-au amestecat ideile", a afirmat Rus.

Cu toate acestea, influenta pe care o are Rus pe langa Geoana, sau influenta lui Vasile Dincu, ca si „strateg al partidului", pare sa se fi diminuat in ultima perioada, pe fondul unei nemultumiri crescande a clujenilor fata de prestatia lui Geoana. Rus a afirmat ca „luna de miere a lui Geoana s-a incheiat", dand semnalul unei reveniri pe scena partidului a „grupului de la Cluj".

Liderul PSD Cluj nu a exclus posibilitatea de a tinti catre functii mai inalte decat cea de vicepresedinte al partidului.

Marius Nicoara are trecere la Tariceanu

Datorita relatiei de prietenie pe care o are cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, presedintele PNL Cluj si vicepresedintele PNL Marius Nicoara este clujeanul cu cea mai mare influenta in zona de varf a deciziilor politice. Asa se explica faptul ca PNL are cei mai multi reprezentanti in structurile guvernamentale (chiar daca nici un ministru) dintre toate partidele clujene.

Sapte liberali clujeni activeaza la Bucuresti, dintre care doi – Mircea Chertes si Elena Ceusan – chiar in Cancelaria prim-ministrului.

Fara a avea un cuvant greu care sa poata influenta deciziile politice majore, Nicoara, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean (CJ), a profitat de influenta sa politica pentru a obtine, aproape sigur, cu titlu gratuit, din partea Armatei, terenul din Valea Garbaului pe care intentioneaza sa construiasca viitorul stadion.

In schimb, parlamentarii liberali sunt departe de a avea un cuvant prea greu de spus in politica centrala.

Desi beneficiaza de cea mai mare notorietate la nivel national si este si presedinte al Organizatiei Femeilor Liberale, senatorul Norica Nicolai este, practic, trecuta pe linie moarta din punct de vedere politic. Oponenta – alaturi de Valeriu Stoica si Mona Musca – a lui Tariceanu, Nicolai si-a pierdut influenta in cadrul structurilor de varf ale PNL.

In privinta deputatilor, daca Mircea Pusca este o prezenta destul de discreta atat in Parlament cat si in structurile politice de decizie, Horea Uioreanu si-a demonstrat „puterea politica" pe care o detine atunci cand a recunoscut ca proiectul sau legislativ pentru introducerea votului uninominal la nivel local „este blocat politic".

Emil Boc, presedinte de paie

Presedinte al PD, co-presedinte al Aliantei D.A. si primar al Clujului, cel putin teoretic Emil Boc ar trebui sa fie la paritate cu presedintele PNL si prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu.

Exilat la Cluj, Boc nu numai ca a fost indepartat fizic de locul in care se iau deciziile importante, dar, ca „mostenitor" al lui Basescu in fruntea democratilor, a devenit o simpla portavoce a mesajelor prezidentiale.

Mai mult, gurile rele spun ca cel care conduce, de fapt, partidul, ar fi Adriean Videanu. Faptul ca influenta politica a lui Boc e departe de cea pe care ar sugera-o functiile detinute o demonstreaza „beneficiile" obtinute pentru Cluj. N-a reusit sa atraga nici o investitie straina, in ciuda faptului ca presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine, Ana Maria Cristina, este membra PD. Nu a obtinut fonduri guvernamentale pentru nici o investitie locala.

Lucreaza in Primarie cu aceeasi structura si cu acelasi personal din vremea lui Funar, pentru ca Guvernul nu deblocheaza angajarile in administratie publica. Banii pentru centura ocolitoare a Clujului sunt doar in stadiul de promisiune, desi ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, este democrat.

In privinta acestuia, se pare, influenta lui Boc, ca sef de partid, este egala cu zero, Dobre fiind sustinut direct de catre Basescu. Singura sa realizare politica, alaturi de deputatul PD Daniel Buda, dar sprijinit, practic, de aproape toti parlamentarii ardeleni, a fost evitarea inghetarii totale a proiectului autostrazii Transilvania.

Presedintele PD nu a reusit sa impuna decat trei clujeni la Bucuresti, iar dupa ce demisia ministrului Mircea Miclea va deveni efectiva, vor mai ramane doar doi, consilierii lui Vasile Blaga: Iuliu Pacurariu si Rares Niculescu. In privinta lui Daniel Buda, fiind cel mai apropiat om de Boc, influenta sa politica primeste, automat valoarea „influentei" sefului sau de partid.

Eckstein, figura marcanta a UDMR

UDMR are trei parlamentari de Cluj. Cel mai influent este senatorul Eckstein-Kovacs Peter, fost membru al Guvernului Ciorbea. Desi nu detine nici o functie oficiala la nivel central sau local, este principala voce a UDMR la Cluj. De asemenea, el detine functia neoficiala de lider al platformei liberale din cadrul Uniunii, facand mai mereu nota discordanta in cadrul formatiunii.

Se afla la al patrulea mandat de parlamentar si este presedintele Comisiei Juridice din Senat.

Eckstein a refuzat postul de observator la PE, din cauza faptului ca maghiarii erau obligati sa se afilieze grupului popular. Totusi, un alt parlamentar maghiar clujean a fost inclus in delegatie. Este vorba de deputatul Konya Hamar Sandor, un parlamentar cu trei mandate la activ, dar cu o vizibilitate mult mai mica decat a lui Eckstein.

Mate Andras Levente este cel mai tanar parlamentar UDMR de Cluj. Aflat la primul mandat, s-a remarcat deja ca un deputat activ in cadrul Comisiei Juridice din Camera Deputatilor. UDMR Cluj beneficiaza si de reprezentare guvernamentala, prin Nagy Zsolt, ministrul Comunicatiilor.

Figurantii de partid

Desi unul e secretar general al partidului, deci, practic, numarul doi in ierarhia PRM, iar celalalt presedinte al PRM Cluj si vicepresedinte al PRM, ar fi un nonsens sa vorbim despre influenta senatorului Gheorghe Funar sau a deputatului Petru Calian la nivel decizional in partidul „tribunului".

Intr-un partid in care orice iesire din cuvantul lui Vadim este taxata cu excluderea, liderul dicteaza iar ceilalti executa. Situatia este similara si in cazul PC.

Liderul de necontestat, Dan Voiculescu, tocmai a dizolvat Biroul Executiv Judetean al filialei clujene, trecandu-l, practic, pe fostul lider judetean, Aurel Netin, pe linie moarta politic.

In privinta deputatului Gratiela Iordache, nici daca i s-ar permite, nu ar putea exercita vreo influenta prea mare in privinta deciziilor politice pentru simplu motiv ca aptitudinile sale, demonstrate inclusiv in Parlament, o includ mai degraba in categoria tehnocratilor, decat a oamenilor politici.