Inspectoratul de Politie din Alba a pierdut definitiv dreptul de administrare asupra unui teren din centrul municipiului resedinta de judet. Imobilul a fost cedat IPJ in 1995 de Consiliul Local in scopul construirii unui bloc de locuinte pentru angajatii institutiei, a unui atelier si a unor garaje.

Dupa 7 ani, administratia locala a decis sa retraga inspectoratului dreptul de administrare asupra terenului, amplasat in imediata apropiere a sediului Serviciului Roman de Informatii, in conditiile in care nu a fost realizata investitia pentru care a fost cedat imobilul in 1995.

Conducerea institutiei a contestat in instanta de contencios-administrativ hotararea Consiliului Local din 2002, procesul incheindu-se ieri printr-o decizie definitiva si irevocabila a unui complet al Curtii de Apel Alba Iulia.

Reprezentantii Politiei au motivat actiunea juridica prin faptul ca institutia are un interes major in realizarea investitiilor, datorita faptului ca terenul se afla in apropierea sediului. De asemenea, conducerea IPJ a mentionat atunci ca terenul respectiv se afla in domeniul public al Statului Roman si ca retragerea dreptului de administrare se poate face doar prin hotarare de Guvern.

"Dreptul de administrare poate fi retras numai daca titularul sau nu-si respecta obligatiile. In hotararea Consiliului Local din 1995 nu sunt prevazute obligatii cu termene de executare", se mai precizeaza in actiunea civila a IPJ.

In schimb, conducerea Primariei a sustinut ca retragerea dreptului de administrare a avut la baza faptul ca, desi au trecut mai bine de sapte ani de la hotararea prin care terenul a ajuns in administrarea IPJ, nu au fost realizate investitiile respective. Prima instanta la acre s-a judecat procesul a fost Tribunalul Alba, care a dat castig de cauza municipalitatii din Alba Iulia.

In mai 2003, Curtea de Apel a admis recursul formulat de IPJ, a casat sentinta si a trimis cauza pentru rejudecare la Judecatoria din resedinta judetului. Adresa Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) prin care se sustinea intentia de a realiza investitiile cu conditia pastrarii dreptului de administrare asupra terenului nu a ajutat cu nimic inspectoratul judetean.

Magistratii Judecatoriei au respins, la randul lor, actiunea civila a conducerii IPJ, institutie condusa la vremea respectiva de chestorul Marin Aron. Procesul a ajuns, din nou, la Curtea de Apel.

In februarie 2004, cauza a fost suspendata ca urmare a unei cereri a reprezentantului Politiei, care a sustinut intentia Consiliului Local de a reanaliza decizia privind retragerea dreptului de administrare asupra terenului.

Alesii locali au reanalizat hotararea din 1995 intr-o sedinta care s-a desfasurat la sfarsitul lunii februarie a anului 2004. Decizia acestora a fost de a mentine hotararea luata cu noua ani in urma.

In aceste conditii, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a solicitat redeschiderea procesului. Judecatorii Curtii de Apel au mentinut hotararea Judecatoriei si au respins recursul IPJ.

Astfel, terenul urmeaza sa aiba o noua destinatie care va fi decisa de Consiliul Local. In conditiile existentei unor revendicari in conformitate cu legile proprietatii, suprafata de pamant, de aproape 3.500 metri patrati, va fi retrocedata fostilor proprietari.