Comisarii Garzii Financiare au descoperit, in urma unui control efectuat la societatea "Benstar" SRL Oiejdea (judetul Alba) mai multi furnizori - "fantoma", precum si o evaziune fiscala cifrata la aproape 4 miliarde lei.

Controlul realizat la firma mentionata, cu obiect de activitate prioritar recuperarea si comercializarea deseurilor refolosibile, a vizat verificarea realitatii si legalitatii achizitiilor de deseuri metalice efectuate de acest agent economic de la populatie si de la societati comerciale, in intervalul martie 2004 - iulie 2005. Firma mai deruleaza si alte activitati in zona Alba Iulia - Santimbru - Oiejdea.

In urma verificarilor s-a constatat ca societatile comerciale inregistrate ca furnizori sunt firme-"fantoma" - SC "Pratex Import Export" SRL Targu-Mures, SC "Electro Star" SRL Bucuresti, SC "Syrmatex Comimpex" SRL Constanta - ele neregasindu-se in evidentele Oficiului National al Registrului Comertului.

De asemenea, angajatii Garzii Financiare au descoperit ca in multe cazuri facturile fiscale de aprovizionare au fost intocmite necorespunzator.

Pentru a ascunde faptul ca SC "Benstar" SRL nu este autorizata pentru achizitionarea de deseuri de la persoane juridice, in facturile fiscale aferente acestor operatiuni s-a inscris in fals ca marfa tranzactionata cuprinde diferite mijloace fixe.

S-au constatat, totodata, deficiente si in ceea ce priveste aprovizionarile cu deseuri de la persoanele fizice, in unele cazuri SC "Benstar" SRL inregistrand astfel de intrari numai pe baza bonurilor de achizitie.

Conform calculelor efectuate de comisarii Garzii Financiare, SC "Benstar" SRL a produs bugetului de stat un prejudiciu (TVA si impozit pe profit) de 3,8 miliarde lei vechi. Firma a fost sanctionata contraventional cu amenzi totalizand 100 milioane de lei si s-a dispus confiscarea sumei de 8,2 miliarde lei.

Pentru calcularea tuturor obligatiilor fiscale ce revin acestui agent economic, actul de control a fost transmis DGFP Alba si a fost sesizat Parchetul in vederea continuarii cercetarilor in cauza, sub aspectul conotatiilor de natura penala a faptelor.

Un caz similar a fost identificat si in judetul Hunedoara, unde Garda Financiara a initiat un control vizand verificarea legalitatii unui transport de fier vechi, constand in trei vagoane CFR incarcate cu aproximativ 143 tone deseuri feroase, identificate in statia Calan Bai.

Conform documentelor de insotire a rezultat ca marfa avea ca furnizori doi agenti economici din judetul Mehedinti, respectiv SC "Laleaua de Aur" SRL si SC "Valmonde" SRL, si a fost livrata catre "Mittal Steel" SA Hunedoara.

Intrucat din verificari a rezultat ca cele doua societati furnizoare nu detin, conform prevederilor legale, autorizatii de colectare, deseurile in cauza au fost confiscate. Controlul urmeaza sa se extinda si asupra celorlalte livrari de acelasi gen efectuate de societatile din Mehedinti.