Circa 750 de cadavre de pui, aruncati pe camp intre comunele Gilau si Capusu Mic, au fost descoperite de catre medicii veterinari si inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Cluj. Cele doua localitati sunt situate la circa 20 de kilometri de municipiul resedinta de judet.

Specialistii au prelevat probe de laborator pentru a stabili cauza mortii pasarilor, iar cadavrele au fost incinerate. Ei au inceput in paralel o ancheta pentru a stabili de unde provin acestea.

Ieri, politistii din Capusu Mic au descoperit, in comuna, o autoduba din care erau aruncati, pe Valea Soponului, saci cu pui morti. Masina apartine SC "Ale Avis" SRL, care a fost sanctionata cu 30.000.000 de lei pentru aceasta fapta.

De asemenea, firmei, care nu are nici autorizatie de mediu, i-a fost suspendata autorizatia sanitar-veterinara de functionare pana la rezolvarea problemelor legate de respectarea normelor de biosecuritate din ferme.

In plus, angajatii DSV vor depune si plangeri penale impotriva administratorilor societatii, care nu au respectat normele de prevenire a gripei aviare, dispuse de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta.

Directorul DSV, medicul veterinar Iuliu Duma, a afirmat ca reprezentantii fermei de crestere a puilor detinuta de "Ale Avis" nu au anuntat cazurile de decese in randul puilor in aceasta saptamana. Saptamana trecuta au mai fost o serie de cazuri de mortalitate in randul puilor de la aceasta ferma.

Medicii au constatat ca este vorba despre o boala specifica puilor, colibaciloza, precum si de o afectiune numita micoplasmoza.