Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din judetul Botosani intentioneaza sa deschida un proces impotriva Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate (CJAS).

Paul Serban spune ca, desi sint reglementate printr-un ordin dat de presedintele Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate si ministrul Sanatatii, conditiile de acordare a sporurilor pentru medicii de familie din judet nu sint respectate la Botosani.

"In februarie 2002, medicii de familie au fost chemati la CJAS pentru a semna contractul cadru in care era prevazuta si modalitatea de stabilire a punctajului. Cei care stabileau punctajul erau cei de la Directia de Sanatate Publica, iar CJAS il aproba.

Deci nu se poate spune ca a fost subiectivism, ca am facut noi, medicii, punctajul ", a precizat Paul Serban, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie. Punctajul pentru mediul rural se acorda tuturor medicilor.

Astfel, daca are un cabinet cu apa curenta, gresie, faianta, incalzire si alte dotari caracteristice, medicul ar urma sa primeasca un punctaj suplimentar, care poate merge pina la 100% din valoarea celui acordat pentru numarul de asigurati.

Practic, un medic care ar obtine 1.000 de puncte pentru numarul de asigurati si ar avea un spor de 30% pentru mediul rural, ar trebui sa primeasca banii pentru 1.300 de puncte. "Spre exemplu mie si sotiei mele trebuiau sa ne fie acordate sporuri de acest gen de 40, respectiv 60%. Am primit cel mai mult 20%. Scuza permanenta a fost ca nu sint bani.

Dar nici in contractul cadru si in nici in norme nu scrie ca acest spor se da in functie de bugetul Casei ", a mai spus presedintele Asociatiei Medicilor de Familie.

Paul Serban sustine ca a reclamat aceasta situatie inca de anul trecut, cind a fost verificat de comisia de audit a CJAS. El nu a gasit, insa, intelegere nici la auditori, nici la comisia de contractari, desi a dat exemplul altor judete, unde sporurile erau platite in intregime.

Reprezentantii CJAS si-au motivat refuzul prin faptul ca legislatia prevede ca sporurile sa fie platite in functie de buget, promitind ca totul se va rezolva la urmatoarea rectificare bugetara. Insa acest lucru nu s-a intimplat. "Va dati seama ca in aceasta situatie sint toti medicii din rural.

Noi semnam sub amenintarea ca, daca vom refuza sa semnam contractele, nu ne vom primi banii sau nu ni se vor primi raportarile sau ca se va apela la ambulatorii si se va renunta la noi. Practic ni se spune ca acela este contractul ", a declarat Paul Serban. Situatia de la Botosani a fost prezentata si Comisiei de Arbitraj a Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate.

Pentru ca aceasta si-a declinat competenta, presedintele Asociatiei Medicilor de familie este decis sa apeleze la instanta. Acesta adauga ca un argument in plus in favoarea cauzei sale este faptul ca actuala conducere a CJAS a gasit banii necesari pentru plata sporurilor.

Reprezentantii Casei de Asigurari nu au dorit sa comenteze aceasta situatie, care in cazul unei hotariri favorabile celor aproape 90 de medici de familie din mediul rural ar scoate institutia datoare cu citeva zeci de miliarde de lei. "Pentru moment noi nu am primit nici o chemare in instanta, deci nu pot comenta aceste lucruri.

Eu acum reprezint interesele CJAS si in caz de proces ne vom pregati si noi corespunzator ", a precizat Rodica Hutuleac, presedinte director general al CJAS