Modul in care lucreaza si decid membrii juriului central pentru desemnarea proiectelor culturale ce vor beneficia de finantare in anul 2007, cand municipiul Sibiu va detine titlul de "capitala culturala europeana" creaza dispute in care s-au angajat deja majoritatea edililor locali.

Astfel, directorul general al Complexului National Muzeal "Astra", profesorul Corneliu Bucur, contesta modul in care lucreaza juriul central de selectie.

Reprezentantii Primariei municipiului resedinta de judet si cei ai Asociatiei "Sibiu 2007", care se ocupa de organizarea anului cultural 2007, au lasat procedurile de selectie si decizia la latitudinea unui juriu format din personalitati care au legaturi minime cu viata comunitatii si cultura sibiana, chiar daca, potrivit detaliilor prezentate pe site-ul programului, este vorba despre personalitati precum Horia Roman Patapievici, Dan Perjovschi, Ion Caramitru, Gabriel Liiceanu sau profesorul Paul Niedermaier. Acestia se bucura de deplina incredere a primarului Klaus Johannis, insa au inceput sa fie acuzati de lipsa de dialog si obiectivitate in jurizarea proiectelor depuse pentru a obtine finantare in cadrul programului.

Directorul Corneliu Bucur crede ca nu aceasta este cea mai buna solutie pentru a selecta cele mai potrivite proiecte culturale care sa fie derulate in 2007 la Sibiu si in imprejurimi, cu atat mai mult cu cat unele dintre acestea nu au legatura evidenta cu traditia si cultura zonei.

"Am avut o discutie cu comisarul programului "Sibiu 2007" pentru a afla motivele pentru care nu primim clarificari fata de modul in care decide juriul si a aflat ca si Sergiu Nistor este nedumerit ca nu a primit nici o contestatie in afara celei depuse de CNM "Astra". Mai mult decat atat, am avut o discutie la Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor cu ministrul Adrian Iorgulescu.

Acesta s-a declarat deceptionat de modul cum arata la ora actuala programul si a cerut membrilor juriului sa vina la Sibiu si sa se implice direct in organizarea acestuia", a spus directorul "Astra".

Institutia culturala condusa de Bucur are doar un singur proiect selectat pentru finantare (Festivalul Traditiilor Populare) desi la nivelul municipiului Sibiu, muzeele din cadrul Complexului "Astra" sunt intre cele mai active, cu un program anual deosebit de intens si gustat de public.

"Noi spunem ca CNM "Astra" a fost exclus din proiect. Am prezentat un memoriu ministrului Culturii in care solicitam modificarea sumei alocate prin dublarea ei. Suma stabilita pana acum este necorespunzatoare pentru gabaritul institutiei si a programelor pe care le dezvoltam anual", mai sustine directorul.

Deocamdata, Bucur este singurul care a protestat fata de modul in care juriul central selectioneaza proiectele propuse pentru finantare si trebuie spus ca din lista publicata pe site-ul programului nu se poate afirma ca selectia a fost facuta cu obiectivitatea necesara.

Mai mult, banii au fost alocati in special pentru proiecte culturale depuse de fundatii, organizatii neguvernamentale sau persoane de origine germana. Totodata, unele dintre aceste proiecte culturale au mai mult caracterul unor investitii locale si mai putin al unor evenimente culturale care sa se incadreze in viziunea concentrica a unui program cu durata unui an.

Pe de alta parte, trebuie remarcat ca si o lunga lista cu propuneri, intre care si unele fanteziste precum aceea de amenajare a gradinii zoologice din Sibiu, depusa de societatea "DPC" SA, a Consiliului Local - de amenajare a unei "fabrici culturale", sau aceea de amenajare a unui "parc al dictatorilor", au fost respinse.

Nici altele precum ideea de a crea un festival de poezie la Curmatura sau de a face o prezentare a "aventurilor lui Tontonel povestite chiar de el", nu au fost agreate de membrii juriului.