Garda Financiara Timis a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara in legatura cu o escrocherie de proportii ce vizeaza afaceri de sute de miliarde de lei cu produse agricole. Este vorba despre SC "Anaporex" SRL, inmatriculata acum sase ani in Timisoara, avand initial doi actionari.

Asociatii si administratorii s-au schimbat, insa, de la un an la altul, la fel ca si sediul social al firmei, pentru derutarea organelor abilitate sa le controleze.

Astfel, sediul a fost mutat din Timisoara in localitatea Bulgarus. La inceputul anului trecut, in "joc" a intrat, in calitate de asociat unic, Vasile Mihaluca.

Cel putin asa rezulta din acte, pentru ca, in fata comisarilor Garzii Financiare, acesta a declarat ca nu stie nimic de societate si ca nu a semnat niciodata nici un fel de document care sa faca referire la o firma cu numele "Anaporex".

Comisarii Garzii Financiare au depistat ca sediul din Bulgarus este fictiv, asa ca s-a mers pe filiera sediului declarat al agentului economic, punctele de lucru declarate, documentele cu regim special achizitionate, inclusiv numele celor care le-au ridicat, dar si pe urma declaratiilor fiscale depuse de agentul economic.

Asa s-a ajuns si la administratorul firmei, Antonie Petru Radulescu, pe care l-au gasit la bufetul din localitatea Grabat.

"Cetatenii din satul respectiv au declarat ca acesta este de gasit numai la bufet, loc unde a si incheiat afacerea cu numitii Nicolae Bradiceanu si Rodica Dana Boboc. Cei doi l-au adus pe Radulescu la un cabinet de avocatura din Timisoara, unde a fost semnat un contract de cesiune si a primit suma de un milion de lei", a declarat comisarul-sef al Garzii Fianciare, Ionel Olari.

Din declaratiile lui Radulescu a reiesit, insa, faptul ca nici nu detine documente contabile, nu a condus vreo evidenta contabila pentru aceasta societate, dar nici nu a imputernicit pe nimeni sa o faca. Un alt control s-a facut la asociatul unic, Vasile Mihaluca, insa si acesta parea sa fie si mai nedumerit de implicarea numelui sau in relatie cu societatea "Anaporex".

"Mihaluca a spus ca nu intelege ce inseamna evidenta contabila, documente cu regim special, facturi fiscale, chitantiere, declaratii de impozite si taxe, bilanturi si, deci, nu are nici un document cu numele firmei din Bulgarus", a adaugat comisarul-sef Olari.

Organele de control au estimat un prejudiciu total de 50 de miliarde lei, iar vinovat ar fi administratorul care a incheiat afacerea, Antonie Radulescu.

In ciuda faptului ca nimeni nu mai stie acum nimic despre firma-fantoma, ciudat este ca, in perioada 1999-2004, au fost ridicate in numele acesteia nu mai putin de 1.600 de facturi fiscale in alb, care au fost, ulterior, aruncate pe piata, fara a se regasi in vreo evidenta contabila.

Interesant este si faptul ca, printre persoanele mentionate de Garda Financiara care ar fi ridicat facturi fiscale in alb in numele "Anaporex", apare si Adolf Simon.

Aflat in prezent in arestul Politiei timisene, Simon a mai fost implicat intr-un alt dosar instrumentat de Garda Financiara. Este vorba despre un alt "tun" de 54 de miliarde lei, adus bugetului public, prin neplata impozitului pe profit si TVA.

Prin intermediul SC "Bojan Trade" SRL, acesta a ridicat alte cateva sute de facturi fiscale in alb si chitantiere, pe care le-a folosit in cadrul unor tranzactii de sute de miliarde cu utilaje agricole si cereale.