Mai mult de jumatate dintre societatile pe actiuni din judetul Botosani risca sa dispara de pe piata ca urmare a ridicarii plafonului capitalului social minim. Potrivit noilor reglementari legislative, toate societatile comerciale pe actiuni trebuie sa aiba un capital social minim de 25.000 de euro. Legea care prevede aceasta modificare a fost publicata joi, in Monitorul Oficial.

In judetul Botosani exista 476 de SA-uri, iar reprezentantii Oficiului Judetean al Registrului Comertului considera ca mai mult de jumatate dintre acestea nu vor rezista pe piata din cauza acestei modificari.

„Cred ca numarul SA-urilor care vor disparea va fi cu mult mai mare decit se preconizeaza, deoarece 25.000 de euro este o suma mare pentru foarte multe dintre acestea", a declarat un lucrator al Registrului.

Astfel, capitalul social al societatii pe actiuni si al societatii in comandita pe actiuni nu poate fi mai mic de 25.000 euro, in echivalent lei, calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data subscrierii.

In termen de un an de la data intrarii in vigoare a noii legi, societatile pe actiuni si societatile in comandita pe actiuni la care nivelul capitalului social este inferior valorii de mai sus, au obligatia majorarii, potrivit legii, a capitalului social la o valoare de minimum 25.000 euro, in echivalent lei, calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Rominiei la data subscrierii.

De la data expirarii acestui termen, Oficiul National al Registrului Comertului va solicita tribunalelor dizolvarea societatilor pe actiuni si a societatilor in comandita pe actiuni care nu si-au indeplinit obligatia de majorare a capitalului social in limita prevazuta de lege.

Hotarirea tribunalului prin care s-a pronuntat dizolvarea pentru neindeplinirea obligatiei de majorare a capitalului social la limita legala de 25.000 euro, in echivalent lei, se inregistreaza in registrul comertului, se comunica pe cale electronica Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti si Autoritatii pentru

Valorificarea Activelor Statului si se afiseaza pe pagina de Internet a Oficiului National al Registrului Comertului si la sediul oficiului registrului comertului de pe linga tribunal, in raza caruia societatea isi are inregistrat sediul.

Orice persoana interesata poate face recurs impotriva hotaririi judecatoresti de dizolvare, in termen de 30 de zile de la efectuarea publicitatii prin afisare pe pagina de Internet a Oficiului National al Registrului Comertului.

Societatea comerciala impotriva careia s-a dispus dizolvarea poate formula recurs in termen de 30 de zile de la comunicarea hotaririi judecatoresti, in conditiile Codului de procedura civila