Desi obiectiveleiMAI pe linia integrarii europene privesc accelerarea luptei impotriva coruptiei in special impotriva celei la nivel inalt si realizarea unui audit independent asupra rezultatelor si impactului generate de actuala Strategie Nationala Anticoruptie, rezultatele prezentate in "Raportul de monitorizare asupra progreselor inregistrate de Romania in vederea

aderarii" al Comisiei Europene ne demonstreaza ca in institutie nu se misca mai nimic.

Principalele preocupari ale chestorilor PSD mentinuti pe pozitii de ministrul PD sunt saasi rotunjeasca veniturile prin activitati extra-ministIriale (o sumedenie sunt cadre didactice la diferite facultati de drept particulare) si sa-si termine vilele incepute in 2000.

In urma monitorizarii presei in perioada 1-15 octombrie a rezultat ca PSD inregistreaza un numar de 434 articole despre acte si fapte de coruptie in care sunt implicati liderii acestui partid. PD inregistreaza 25 de referiri, PNL – 57, UDMR – 17, Partidul Conservator – 8, PRM – 5, alte referiri – 24.

De aici rezulta lipsa de implicare a chestorilor si comisarilor sefi de Politie pusi pe functii de PSD. Corb la corb nu-si scoate ochii! Dar nici fost militian de Economic la fost activist de UTC sau UASCR. Cand vine insa vorba de elaborat strategii, MAI este cu multi pasi in fata institutiilor similare din Europa de Est.

Va prezentam in cele ce urmeaza averile, mai modeste sau mai opulente ale fostilor lucratori de Economic din Militia ceausista, avansati chestori in Politia europeana.

Pentru comparatie, incepem cu cei care intentionau cu sinceritate sa declanseze reforma, un secretari si un director numiti de Alianta D.A.

Este vorba de ministrul secretar de stat cu reforma in administratie, Liviu Radu, care nu are un acoperis deasupra capului (sta in chirie intr-o garsoniera confort trei in Cluj-Napoca) si poseda o amarata de Dacie alba din "1900 toamna" pe care a vandut-o recent cu 10 milioane de lei vechi.

Alexandru Boer, director de cabinet al ministrului Blaga, care are experienta profesionala la scoala de la Baneasa si este fiu de comandant de politie oraseneasca, este la fel de sarac. Nu are locuinta, nici macar o Dacie.

Singurul venit suplimentar, fata de salariul din minister, vine din drepturile intelectuale pe care le primeste de la SC Ziua SRL, in valoare anuala de 110 milioane de lei. Situatia financiara grea a directorului este salvata de sotia sa care primeste dividende de la SC Azometal SRL.

SC Klausenburger SRL, SC Agro Imperial SRL, SC Sem Construct SRL, toate din Cluj si SC Biofarm SRL Bistrita. Prin comparatie, Radu si Boer sunt ridicol de saraci fata de chestorii PSD pe care sunt chemati sa-i reformeze.

Conform documentelor aparute in presa toti chestorii, generalii si comisarii din MAI si-au trecut mare parte din bunurile imobiliare si mobiliare pe numele copiilor, cumnatilor, matusilor si soacrelor. Pe site-ul MAI si-au mai pastrat doar locuintele si casele de vacanta, in unele cazuri autoturismele.

Nici vorba de bijuterii, tablouri, cadouri cu care militienii de economic isi impanau casele si nevestele. Secretarul de stat MAI pentru integrare si relatii internationale, chestorul -sef Sandu Florin are la trecutu-i mare, falnic viitor.

Fost ofiter de militie economica, a fost promovat de catre activul PCR din MI ceausist in anul 1988 in functia de sef al Militiei Judetene Braila.

In curriculumul sau pentru imaginea externa apare ca in 1988 era sef al Inspectoratului de Politie al judetului Braila(sic!), cand se stie ca pe sistem vechi exista Inspectoratul Judetean al MI format din Militie si Securitate.

Tot in curriculum exista o eclipsa totala pentru perioada 1981-1988, antemergatoare avizarii sale politice in functia de sef de militie judeteana.

In 1990 este numit de Chitac, Diamandescu si Suceava sef al Directiei de Paza si Ordine din IGP in vederea stapanirii mineriadelor si apararii institutiilor impotriva "fortelor externe" care au actionat in 13 iunie.

Ramane sef cu sprijinul FSN si PDSR pana in 1997 cand taranistii lui Dejeu il retrag la Baneasa in urma materialelor aparute in presa. Dupa castigarea alegerilor in toamna lui 2000 de PSD, este numit in ianuarie 2001 sef al IGP, iar in 2003 secretar de stat, functie din care nu a fost retras de catre actuala putere din motive care ne scapa.

Sandu Florin are declarate doua apartamente centrale in Bucuresti in suprafata de 93, respectiv 117 mp si o casa de vacanta in Arges de 97 mp. Nu stim ce imobile si bunuri poseda ceilalti membri ai familiei sale. Secretarul general al MAI, Nicolae Berechet are o evolutie profesionala si materiala similara.

Fost sef al militiei municipiilor Curtea de Arges si Pitesti era cunoscut in anii de trista amintire pentru relatiile sale speciale la fabrica de autoturisme Dacia. Dupa Revolutie este numit de Suceava si Diamandescu inspector –sef la IPJ Arges si promovat in 1993 ca adjunct al IGP.

Considerat ca bine pozitionat in cercul argesenilor lui Emil Constantinescu este propulsat pe filiera de cadre pesedista (sef de personal Toma Zaharia) in functia de sef al IGP, motiv pentru care generalul "Heroina" il pastreaza ca adjunct dupa venirea la putere a PSD in ianuarie 2001 in functia de secretar de stat pentru logistica.

Berechet are declarate doar un apartament in Bucuresti, o casa de 200 mp in Pitesti si o casa de vacanta in Arges. El este membru in CA la Rami Dacia, Comlcex SA si Eximbank de unde castiga anual 450 de milioane de lei.

Din cercul lor de prieteni face parte si fostul general de la Fundulea si actual parlamentar PSD Gabriel Oprea, ex –ministru al Administratiei si prefect al Capitalei. Oprea a lucrat in Armata la intendenta, mai pe sleau la CI "camasi-izmene". Aici a invatat sa aprecieze terenurile armatei si valoarea lor post-revolutionara.

In prezent om politic, Oprea si-a permis sa-si declare intreaga avere, fiind liber de sarcini in actualul Executiv. Astfel, social-democratul cu epoleti Oprea detine doua terenuri intravilane de 4245, 85 mp, respectiv de 3000 mp intravilan in Pipera si un teren agricol de 2000 mp in Voluntari.

Nici la capitolul cladiri nu se poate plange, avand o casa de 817 mp in Pipera, o casa de 828 mp in Bucuresti, trei apartamente ultracentrale in Bucuresti, un spatiu comercial tot in Capitala, trei apartamente in Mangalia, Venus, respectiv Constanta, trei apartamente in Predeal, Cioplea si Libertatii.

Un alt fost celebru militian de economic care a ajuns sef de IGP sub puterea PSD este chestorul Costica Voicu, actual comandant si rector al Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza". In anii de trista amintire, Costica Voicu raspundea ca loctiitor in IGM (Inspectoratul General al Militiei) de compartimentele aur-valuta-turism.

Dupa Revolutie va fi cel mai in voga politist pe filiera PSD, un apropiat al ministrilor Doru Ioan Taracila, Ioan George Danescu si Victor Babiuc. Actualul rector are 500 de mp la Corbeanca, alti 975 mp la Snagov si la urma, 960 mp la Berevoiesti, toate terenuri intravilane.

Ca imobile si-a declarat un apartament de 80 de mp in Bucuresti si o casa de vacanta de 110 mp la Corbeanca. Are un salariu cumulat de 1, 29 miliarde lei pe an.

Presedintele Agentiei Nationale Antidrog, ex-militianul de economic Pavel Abraham, nascut in Creaca, judetul Salaj a fost timp de zece ani intre 1979-1989 adjunct pe linie de invatamant al sefului serviciului de cadre al MI (Securitate si Militie).

In ianuarie 1997 este numit sef al IGP de catre ministrul Dejeu, ambii fiind nascuti in aceeasi zona, functie pe care va sta mai putin de un an, dupa care va fi retras la catedra. PSD il readuce in scena in ianuarie 2001 ca secretar de stat dupa care il promoveaza la Agentia Nationala Antidrog, unde va fi mentinut si de actuala putere.

Averea lui Abraham contine trei terenuri intravilane in Bucuresti si Dobroiesti in suprafata totala de peste 2000 mp, un teren extravilan in judetul Satu Mare in suprafata de 10.000 mp, un apartament in Bucuresti, o casa in Dobroiesti si inca o casa in Bucuresti. El mai are doua autoturisme, Daewoo si VW Passat.

Pe filiera de cadre PSD Toma Zaharia a fost adus de la contraspionajul armatei chestorul baimarean Alexandru Burian, actualul director general adjunct al DGIPI. Burian a lucrat ca activist de partid comunist in armata RSR la Consiliul Politic Superior (CPS) al Armatei condus de Ilie Ceausescu.

Dupa Revolutie fostul general Gheorghe Aradavoaice, adjunctul lui Ilie Ceausescu este promovat de grupul de conspiratori iliescieni in functia de sef al SPP la Cotroceni.

De pe aceasta pozitie el ii salveaza pe toti activistii de partid din armata pe care ii transfera in bloc la Directia Generala de Contraspionaj Militar, in urma trecerii in rezerva de catre Nicolae Militaru a tuturor fostilor ofiteri de contrainformatii militare care i-au lucrat pe sovietici.

Aradavoaice il salveaza pe Burian care devine colonel la contraspionaj. Generalul de armata Mircea Muresan, numit de Dudu Ionescu ministru secretar de stat la Interne il aduce pe fostul politruc ca adjunct la noua UM 0962, functie pe care este mentinut de PSD la MI, la fel ca pe mentorul sau Muresan la MApN.

Maramuresanul Burian, mentinut pe functie si de Alianta DA are declarate doar un teren intravilan de 2560 mp in Baia Sprie si o casa de vacanta in constructie inceputa in 2002 in aceeasi localitate.

Fire modesta, Burian nu a reusit sa-si cumpere la Bucuresti o locuinta din salariul de general vreme de un sfert de secol cat a activat ca ofiter in aparatul de partid si in contraspionaj. La fel de modest este si chestorul Virgil Ardelean, director general al DGIPI.

Domnia sa a reusit sa acumuleze din salariul de general de patru stele si din cei 40.000 de dolari mosteniti de la rudele de gradul I urmatoarele& o pasune in zona turistica Doda Pilii (judetul Cluj) de 1500 mp, 1600 mp intravilan in cartierul clujean Borhanci, un teren mostenit in curs de intabulare – agricol plus pasune, un apartament de 146 mp in

Bucuresti si o casa in Cluj de 276 mp aflata in curs de extindere si modernizare, bunuri pentru care a luat credite de la Alpha Bank in valoare de 38.000 de Euro si imprumuturi de la rude de gradul I in valoare de 8. 000 de Euro. In concluzie, cariera de viitor chestor in MAI se arata destul de grea si nu atat de banoasa pe cat se vehiculeaza.

Asta numai in situatia in care cele declarate de chestori corespund si cu realitatea din teren, lucru pe care il va confirma sau infirma noua Directie de Anticoruptie infiintata de ministrul Vasile Blaga la cererea UE in minister.