Urmare investigatiilor GAZETEI, am descoperit si am relatat cititorilor nostri ca Florin Ciucas si Mircea Chirila, conducatorii saptamanalului de scandal si santaj "Bihoreanul", si-au inceput ucenicia in materia scrisului la comanda in compania unor infractori ce abia mai tarziu au devenit notorii! Documentele

demonstreaza indubitabil ca au intrat in "afaceri" cu actualii justitiari de carton din Velenta si anumiti politicieni locali foarte controversati, dar si "afaceristi" arabi - dovediti abia acum drept spioni sau agenti straini - precum si mari evazionisti autohtoni, carora "intransigentii" de azi le pupau mana pentru

o paine&votca! Prin astfel de "cumetrii societare", ei au ajuns sa fie asociati chiar si cu interlopi aflati pana de curand in urmarire generala.

Ce credibilitate si autoritate morala mai pot sa aiba astfel de scribi, care au nerusinarea sa se erijeze in arbitri si judecatori ai presei locale? Dar cum Dumnezeu nu doarme, a mai batut alaltaieri pe unul dintre subordonatii lor, in direct si la o ora de varf!

Se pare ca Octavian Haragos, moderatorul emisiunii TV "La obiect", a devenit nasul celor de la "Bihoreanul".

Dupa ce, in urma cu numai o saptamana, il "gazduise" pe redactorul sef Florin Ciucas si a gestionat impartial dezvaluirea in premiera a unor detalii picante - dar extrem de compromitatoare pentru un sef de ziar, fie el si "Bihoreanul" - din viata acestuia (are condamnari penale definitive; a primit bani

fara forme legale de la agentul sirian Mustafa Aktaa si de la marele evazionist Viorel Stiube; are acum un salariu mizer, ce nu i-ar permite sa pozeze ca justitiar decat cu burta goala si turul pantalonilor rupti; isi completeaza studiile superioare abia acum, alaturi de Liliana Sime, la o facultate de la Universitatea din Oradea, pe al

carei fost rector il improasca din orice pozitie cu noroi; nu are contract de munca la publicatia pe care o conduce si cei calomniati sunt privati astfel de anumite drepturi de dezdaunare din partea partii responsabile civilmente) – miercurea trecuta a fost randul altui invitat "special" sa fie sacrificat mediatic de propriile

metehne perfectionate la ghinionistul lor loc de munca. Adrian Cris, pe numele lui real Adrian Abrudan, inca unul dintre subordonatii lui Ciucas, a fost acuzat de santaj prin presa.

Un semidoct patimas

Numarul 258/41 din 10 octombrie 2005 al ziarului "Bihoreanul" va ramane de trista amintire pentru redactorii controversatului saptamanal.

Nu numai pentru ca in aceasta nefericita aparitie este cuprins articolul scandalos ce a declansat reactia rapida a GAZETEI sub genericul folosit si pentru prezenta ancheta, menita sa arate adevarata fata a jalnicilor justitiari decarton pripasiti la "Bihoreanul", ci si pentru "dezvaluirilele" care-l ingroapa acum pe autorul lor, Adrian Cris.

Folosind in mod inadecvat si hilar termeni pe care nu-i stapaneste, cu o suficienta de semidoct in materia stufoasei legislatii imobiliare, Cris a "dezvaluit" ca fosta secretara a Consiliului local Sinmartin, Livia Bara, ar fi acum "cercetata pentru afaceri cu terenuri", fiind "data pe mana Politiei de prefectul Bolojan".

Aceeasi patima si diletantism le-a dovedit Cris si in emisiunea moderata de Octavian Haragos, lansandu-se in acuze la adresa unei persoane care nu se afla in studio si nu avea cum sa se apere.

In mod firesc, Livia Bara a sunat si a intrat in dialog direct cu ineditul personaj ce tocmai poza in procuror. "Individul mi-a cerut 15.000 de Euro ca sa nu publice respectivul articol pentru care, cica, venise sa se «documenteze» si l-am primit in casa. Era clar ca nu-l interesau argumentele mele, bazate pe fapte si documente atestate ca originale.

La iesirea din curtea casei, soferul si fotograful au mers in fata, la masina, conform unui scenariu pe care numai ulterior l-am inteles. Atunci mi-a spus cum s-ar putea rezolva, cat ma costa si ca este asa mult fiindca depinde si de sefii lui.

Altfel, nu aveam nici o sansa sa impiedic aparitia articolului, care nu numai ca ma nedreptatea, dar imi aducea grave prejudicii de imagine si era menit sa impiedice participarea mea la un concurs. Urma sa stabilim daca accept sa platesc suma ceruta".

Piuitul i s-a dus pe Cris

In direct la TV, "justitiarului" Cris i-a cazut fata. I s-a burzuluit barbuta caraghioasa. Si-a pierdut vocea, nu mai putea fi coerent, s-a blocat pe faza respectiva si era absent de la tot ce nu se discuta in studio despre momentul care-l ameninta cu inchisoare pana la sapte ani. Nu-si gasea locul pe scaun.

Tusea sec. "Doamna, am folosit eu numele domnului redactor sef Florin Ciucas?" a intrebat ziaristul.

Livia Bara nu a apucat sa confirme (a facut-o in discutia cu noi), fiindca la telefon a intervenit un martor care, fiind la poarta casei la momentul cand se ceruse spaga, l-a auzit de dincolo de gard pe Cris cerandu-i fostei secretare sa se mai gandeasca pentru ca propunerea lui nu este o o afacere rea.

Ciucas a simtit capcana

Dincolo de reactia tipica omului vinovat, reporterul de la "Bihoreanul" a fost inregistrat audio atunci cand a solicitat uriasa suma ca santaj. Victima urma sa se intalneasca in aceeasi seara de vineri, 7 octombrie, cu redactorul-sef Florin Ciucas. Au discutat la telefon si si-au dat intalnire.

Livia Bara l-a rugat sa amane discutia pentru ziua urmatoare. Dar Ciucas, vulpe batrana, a mirosit rapid capcana.

GAZETA a discutat cu inca unul dintre martorii care au incercat sa negocieze reducerea sumei de santaj. Omul a confirmat totul. "Se poate rezolva numai asa cum i s-a spus", i-ar fi replicat Ciucas. Mai tarziu, martorul l-a resunat Ciucas si din discutie a inteles ca acesta era dispus sa-si reduca pretentiile.

Interesant, pentru a observa fatarnicia santajistilor de la "Bihoreanul", este faptul ca printre telefoanele date ca "sa se rezolve", figureaza si numarul fostei lor colege, Liliana Sime. De care, Cris parea ca nu-si mai aminteste...

Vom reveni, pentru a nu periclita ancheta penala a noului santaj marca "Bihoreanul".

Nu numai pe Florin Ciucas, redactorul sef al saptamanalului "Bihoreanul", il deranjeaza asocierea numelui acestei publicatii cu acela al fostei lor colege de redactie, Liliana Sime. El a avut tupeul sa afirme ca Sime ar fi o "problema a breslei" si nu a colectivului pe care il conduce.

In acest context al tentativei lase de detasare fata de buna lor fosta colaboratoare (care a avut ghinionul sa fie inregistrata si filmata de anchetatori in timp ce pretindea de la o mama 2.000 de euro ca sa nu publice un articol compromitator despre fiica ei minora in ziarul condus de Ciucas, bani cu care a fost apoi

prinsa in poseta si le-a recunoscut provenienta) si cabotinul Adrian Cris a mimat prosteste o amnezie despre cea care l-a invatat notiunile introductive in materia santajului prin presa... "Acuzatoarea mea figureaza parca alaturi de o fosta ziarista trimisa in judecata pentru santaj"... balbaia el evaziv despre draga de Lili.

Doua documente emise de Registrul Comertului Bihor atesta evolutia actionariatului firmei la care au lucrat ani in sir in presa locala Mircea Chirila si Florin Ciucas, cei doi sefi de la "Bihoreanul", precum si al unei alte firme cu care s-au aflat, prin asociati comuni, in "cumetrie societara" cu Gabi Dinamita, un

cunoscut fost urmarit general. Temerarii jurnalisti au intrat in asociere si relatii de colaborare cu sirianul Mustafa Ghazwan Aktaa, adica exact individul regasit acum pe lista agentilor straini care au actionat in Romania.

Acesta era, inca de atunci, deconspirat ca agent secret si era pregatit pentru scoatere din activitatea operativa, avand pe cap mai multe dosare penale. Ciucas conducea sectia de investigatii a cotidianului aflat in proprietatea arabului strans cu usa si-i vana cu articole dure pe anchetatorii lui Aktaa, Kiss si Stiube.

Chirila se ocupa de partea economica, iar in numarul nostru viitor veti afla ce maniere de afaceri a invatat de la acolitii lui si cum le-a aplicat ulterior in viata lui de zi cu zi.

Miercuri, 26 octombrie 2005, Tribunalul Bihor a respins inca unul dintre recursurile declarate de Liliana Sime impotriva incheierilor Judecatoriei Oradea, pronuntate in dosarul in care este judecata pentru santaj prin presa. Prin decizia nr. 616/R/2005 a fost considerat inadmisibil recursul acesteia. Tentativele de a amana verdictul sunt aproape epuizate.

Amenintarile Lilianei Sime de a deconspira – in caz de condamnare - "reteta" de functionare, colaboratorii, traseul si haltele obligatorii ale spagilor obtinute la "Bihoreanul", ziarul condus de Ciucas, il fac pe acesta sa-i tremure tot mai rau izmenele.

Deznodamantul s-ar putea sa-l aflam chiar luni, 31 octombrie, cand va fi probabil ultimul termen la fond.