Are 83 de ani. Il cheama Mezaros Stefan si locuieste singur intr-o cladire cu valoare istorica, situata la intersectia dintre strazile Jean Calvin si Iuliu Maniu din Oradea. Nu este nici primul si nici ultimul batranel care isi drege singuratatea intr-un mic castel.

Imobilul in care sta este, insa, un real pericol, atat pentru el, cat si pentru trecatori pentru ca constructia e intr-o avansata stare de degradare. Practic, sa se surpe in orice moment. Chiar daca este singurul locatar, mosuletul nu este insa si unicul proprietar al casei.

Co-proprietarii cladirii sunt nimeni altii decat Ioan si Viorel Micula, celebrii frati care dupa revolutie, au reusit sa cladeasca un adevarat imperiu alimentar si mediatic.

Chiar daca de-a lungul timpului in fata celor doi magnati de Bihor s-au inchinat nume grele ale vietii politice romanesti si nu numai, Mezaros Stefan a refuzat sa se supuna intereselor firmelor patronate de fratii deveniti intre timp magnati.

El nu a vrut sa renunte la cei 387 de metri patrati care, potrivit actelor, sunt trecuti in dreptul numelui sau in foaia de proprietate. Zgarcit si deosebit de incapatanat, batranul a fost si inca mai este un ghimpe in spatele multi-miliardarilor.

Chiar daca au incercat din rasputeri sa-l convinga pe mos sa le cedeze partea sa din imobil, Ioan si Viorel Micula s-au izbit mereu de un refuz categoric. Eforturile angajatilor "cu scoala" din cadrul trustului s-au lovit mereu de cerbicia batranului care nu s-a lasat induplecat in nici un fel.

Grupul Transilvania General Import Export (TGIE) a intrat in posesia unei parti din cladire in primii ani dupa revolutia din ’89, cand au cumparat partea care apartinea Mariei Sabau - aproximativ 200 de metri patrati, reprezentand interiorul cladirii.

Au urmat apoi incercari peste incercari in vederea convingerii batranului sa renunte la partea sa. Mezaros l-a luat insa pe "nu" in brate.

"Au vrut sa ma traga pe sfoara"

Povestea mosului este una tipica personajelor lui Barbu Stefanescu Delavrancea. Acest Hagi Tudose, in varianta oradeana, nu lasa de la el pentru nimic in lume. Crede ca toata lumea vrea sa profite dupa munca lui.

Prefera sa traiasca dintr-o pensie de 350.000 de lei vechi pe luna decat sa se debaraseze de casa pentru care a tras candva. "In Romania toti sunt niste hoti. Daca ar putea ti-ar fura si haina de pe tine" spune convins batranelul. Care, alaturi de bastonul sau, face suta de metri in mai bine de 30 de minute.

"Ma descurc, chiar daca din greu pentru ca mai vand cateva lucruri din casa" spune el.

Omul are o singura fiica, si ea in varsta de 60 de ani, stabilita de multa vreme in Italia si care nu i-a daruit nici un nepotel. Avand in vedere "subtirimea" mostenitorilor, la usa sa, au batut multi indivizi 0147bine intentionati", care au incercat 0147sa-l faca" pe batran de casa.

Stefan baci o stie insa pe a lui: nu da la nimeni nimic, pentru ca nici el nu a primit de la nimeni nimic. Nu are incredere in nimeni, cu atat mai putin in femei. 0147Am divortat in urma cu aproape 50 de ani. Nevasta mi-a spus ca pentru ea casatoria este nerentabila. Am hotarat sa rup casnicia cu ea.

De atunci nu vreau sa mai aud de nici o femeie" povesteste cu nerv mosul.

Angajatii TGIE au vrut sa-i cumpere partea in urma cu aproape cinci ani de zile, la inceputul anului 2001. 0147Eram in spital, cand o doamna care s-a prezentat ca fiind sotia lui Micula, nu mai stiu a caruia dintre ei, m-a abordat. A vrut insa sa ma traga pe sfoara.

A spus ca imi da un apartament cu doua camere si ceva bani in schimbul locuintei in care stateam. Bineinteles ca am refuzat. Au mai incercat si dupa aia dar degeaba" spune batranul.

Fratii Micula nu au fost singurii care au dorit sa intre in posesia celor 387 de metri patrati ai cladirii. "Imi aduc aminte ca a venit unul la mine sa ma fraiereasca. A vrut sa-i dau casa contra sumei de 15.000 de euro" mai zice el. Niciodat, insa, oferta nu s-a apropiat de cerere.

Mezaros cere nici mai mult nici mai putin decat 120.000 de euro pentru partea sa din cladire.

Lovit de caramida

Chiar daca au cumparat o parte din imobil in urma cu aproape 15 ani, fratii Micula nu au facut nici o modificare, rezistenta cladirii subrezind pe zi ce trece. Geamurile sunt sparte, podul este rupt, iar tencuiala s-a dus demult. Vecinii sunt si ei ingrijorati. Ei povestesc despre pericolele la care sunt expusi trecatorii.

"Am trecut intr-o zi pe aici impreuna cu nepoata mea, cand deodata a cazut in fata noastra o bucata de caramida" vorbeste Paulicica Ladislau, un locatar al imobilului vecin. "Fratii Micula asteapta sa moara batranul Mezaros pentru a pune mana pe toata cladirea. Sunt jocuri de culise la nivel local.

Ne pune in pericol viata in mod intentionat!" mai spune Paulicica. Dezinteresul pentru reabilitarea vechii constructii reprezinta asadar un imens pericol nu doar pentru vecini si si pentru simpli trecatori, care se pot trezi oricand loviti de bucati din cladire.

Primaria minte

"Nu vad, nu spun, nu stiu" este sintagma care se potriveste de minune subordonatilor primarului Petru Filip. La Primarie, vrabia moarta e aruncata dintr-o gradina intr-alta. Cei de acolo o scalda intruna.

Ba ca proprietarul este din afara judetului, ba ca a disparut subit, ba ca momentan nu este de gasit, ba nu este problema lor. "Proprietarul cladirii situate la intersectia strazilor Iuliu Maniu cu Jean Calvin nu este de gasit" era ultima varianta a compartimentului de mass media din cadrul Primariei municipiului Oradea.

Pe de alta parte, si cei de la Directia Imobiliara nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le pute. "Numerele respective nu sunt inregistrate in evidenta Primariei si nu exercitam dreptul de administrare asupra lor.

Acestea sunt proprietatea unor persoane fizice neidentificate" spunea Marcel Bolos, directorul Directiei Administrarii Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primariei Oradea. Dupa doua zile de „munca asiduua", functionarii Primariei nu au reusit asadar sa identifice acele persoane fizice.

Sau nu au vrut… Vina a fost probabil, "greutatea" numelor care sunt co-proprietari ai imobilului respectiv. Si care este lasat sa se duca de rapa in mod intentionat, cu acceptul tacit al organelor locale. In conditiile in care co-proprietarii fac parte din topul celor mai bogati oameni de afaceri din Romania.

Probabil vor sa-l scoata pe batranul Mezaros vinovat de faptul ca se surpa casa miculestilor.