Foarte putini oameni care locuiesc in satele din judetul Bihor se pot lauda ca au o farmacie de la care sa-si cumpere medicamentele si un farmacist care sa le dea sfaturi. Majoritatea, insa, sunt nevoiti sa strabata zeci de kilometri pana la cel mai apropiat punct de lucru care sa le ofere servicii farmaceutice.

Atunci cand vor sa-si scoata medicamentele compensate sau gratuite, satenii sunt prezenti la farmacie inca inainte cu o zi. Sunt convinsi ca nu vor avea acces la medicamente decat una, doua zile pe luna.

Chiar si pentru oradenii care locuiesc in zonele perimetrale orasului, pe Calea Clujului sau in Episcopia Bihor, situatia nu e tocmai roz. Ei trebuie sa se deplaseze pana in centrul orasului pentru a-si procura medicamentele. Infiintarea farmaciilor in functie de numarul populatiei, este motivul acestor neajunsuri. Cei mai afectati sunt, insa, locuitorii mediului rural.

Exista si solutii mai bune pentru infiintarea de farmacii si impartirea banilor pentru medicamente, dar deocamdata nu sunt puse in practica.

Fondurile alocate farmaciilor, in functie de numarul de locuitori, de consumul de medicamente si punctajul obtinut de fiecare farmacie, au determinat ca farmaciile sa-si stabileasca un program de lucru non-stop. Astfel, la nivel de judet, cele mai multe farmacii cu program non-stop sunt in Oradea, acestea primind si fondurile cele mai consistente.

Farmacistii absolventi ar dori sa lucreze, daca s-ar putea, numai la oras, iar daca isi gasesc un post intr-o farmacie, aceasta ar trebui musai sa fie si in buricul targului. Tinerii farmacisti pot sa-si deschida propriile farmacii.

Cu sprijinul primarilor din sate, prin punerea la dispozitie a unui spatiu de lucru, infiintarea unei farmacii nu este un proces atat de complicat pe cat s-ar parea. In sprijinul lor, vine si proiectul noii Legi a Farmaciilor, care le va permite ca, dupa doar sase luni de experienta, sa-si deschida propria farmacie.

Razboiul spiterilor

In data de 13 septembrie 2005, Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR) s-a intrunit in Adunare Generala Nationala, pentru a dezbate cu toti colegii farmacisti din tara, situatia grava in care se afla sistemul de sanatate si pericolul iminent de intrare in blocaj financiar.

Datoriile acumulate au dus la semnarea unui Memorandum cu Guvernul Romaniei. Semnat in luna iunie, actul prevedea masuri concrete de deblocare a situatiei create atunci.

Reprezentantii CFR au precizat, punctual care le sunt problemele, la nivel national. "Memorandumul semnat in iunie cu reprezentantii autoritatilor a fost in mod sistematic incalcat.

Desi prevedea, ca ultim termen de plata a datoriilor, data de 31 ianuarie 2006, Guvernul emite, la 6 septembrie 2005, o Ordonanta de Urgenta prin care impinge termenele de plata a dotoriilor in 2008.

Casele nu au primit, asa cum se stabilise, documentele fiscale care atesta volumul arieratelor, datoriile sistemului de asigurari catre farmacii. Nu s-a platit 20% din volumul total al datoriilor, plata ce trebuia facuta pana la data de 31 iulie 2005.

Nu a fost pusa in aplicare identificarea, de catre Guvern, a unei banci care sa garanteze plata datoriilor si contracatrea unui credit de catre stat. Nu a avut loc consultarea partenerilor sociali, atunci cand s-au diminuat adaosurile comerciale sau cand s-au eliberat acte normative in domeniu si mai ales, de punere in aplicare a Memorandumului.

Diminuarea adaosurilor comerciale nu s-a facut simultan cu acceptarea de case a documentelor pentru plata datoriilor si cu emiterea de catre stat a garantiilor de plata a datoriilor. Diminuarea adaosurilor nu s-a facut conform schemelor si procentelor prevazute in Memorandum", preciza actul.

La trei luni de la semnarea acestuia, nici unul din punctele agreate nu a fost respectat, iar datoriile nu au fost achitate sau garantate. Cu toate acestea, farmaciile nu au oprit furnizarea de servicii farmaceutice populatiei.

Fata de toate acestea, Adunarea Generala Nationala a CFR a hotarat "respectarea ferma a termenului de 16 septembrie 2005, pentru acordarea de garantii pentru plata arieratelor pe 2004-2005, negocierile pentru amendarea memorandumului nu vor depasi data de 20 septembrie 2005, nu se va accepta plata intregii datorii mai tarziu de 31 ianuarie 2006,

intrarea in vigoare a Ordonantei Ministerului Sanatatii, cu modificarea adaosului comercial simultan cu achitarea arieratelor pe 2004-2005, reducerea cotei TVA la medicamente, aplicarea ordinului privind modificarea adaosului comercial la farmacii, sa se faca conform legii contabile, doar pentru medicamentele achizitionate ulterior intrarii lui in vigoare".

Farmacii in judet

Casa de Asigurari de Sanatate Bihor a incheiat, la nivel de judet, contract cu un numar de 136 de farmacii si puncte farmaceutice.

In mediul rural, un numar de 49 de farmacii si puncte farmaceutice au contract cu CAS Bihor, in timp ce numarul celor din municipiile si orasele din judetului este de 87.

Totalul farmaciilor si punctelor farmaceutice, pe municipii, este de 77, dintre care 27 asigura cuntinuitatea (functioneaza de luni pana vineri, inclusiv sambata, duminica si in zilele de sarbatori legale), iar zece au program non-stop.

In Oradea, sunt 62 de farmacii si puncte farmaceutice (dintre care 24 asigura continuitatea si 10 au program non-stop), in Salonta sunt patru (una asigura continuitatea), in Beius, sapte (dintre care doua asigura continuitatea) si in Marghita sunt patru farmacii.

Numarul total al farmaciilor si punctelor farmaceutice din orase este de zece, dintre care trei asigura continuitatea, in Stei, si nici o farmacie nu are program de lucru non-stop.

In Alesd exista trei farmacii si puncte farmaceutice, in Stei sunt tot trei, in Vascau exista una, in Nucet, nu exista farmacie sau punct farmaceutic, Valea lui Mihai, doua si Sacuieni, o farmacie.

Dintre toate farmaciile si punctele farmaceutice din orasele mentionate, cele care asigura continuitatea sunt doua farmacii la Stei si una la Valea lui Mihai. Nici una dintre unitatile din orase nu are program nonstop.

"Farmaciile sunt cele care, la incheierea contractelor anuale cu casa de asigurari, isi stabilesc programul de functionare.

Stabilirea unui program de continuitate sau permanenta, atrage farmaciilor un punctaj mai mare, in urma caruia valoarea de contract al acestora este mai mare si, implicit, asigura necesarul cererii populatiei de eliberare a medicamentelor", spun reprezentantii CAS Bihor.

Alocarea fondurilor

Eliberarea medicamentelor gratuite si compensate se asigura de catre farmaciile care au contract cu CAS Bihor, in limita valorii contractate.

Pentru anul 2005, criteriile de stabilire a valorii contractuale sunt precizate in Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru pentru anul 2005.

Astfel, valoarea de contractare, care revine pentru fiecare farmacie, care intra in relatie contractuala cu CAS, are in vedere 90% din valoarea fondului aprobat la nivelul CAS pentru consumul de medicamente, cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu (care nu necesita spitalizare).

De aici, se deduce o suma aferenta contravalorii medicamentelor pentru urmatoarele afectiuni: stari post transplant, hepatita virala cronica, poliartrita reumatoida, boli psihice.

Suma astfel obtinuta se defalca astfel: 20%, care se repartizeaza la CAS, pe zone sau localitati, in functie de numarul de locuitori si pe farmaciile din zonele sau localitatile respective, in functie de consumul de medicamente, cu si fara contributie personala, din anul precedent.

Cei 80% se repartizeaza la CAS, pe farmacii, in functie de punctajul obtinut de fiecare unitate farmaceutica. Punctajul acordat farmaciilor este urmatorul: un farmacist primar si/sau doctor are 1,5 puncte, un farmacist specialist are 1,25 puncte, un farmacist sau rezident are un punct, un stagiar are doar 0,75 puncte, iar un asistent de farmacie are 0,5 puncte.

Pentru fiecare punct de lucru infiintat in mediul rural, in localitatile in care nu functioneaza o farmacie, se dau 0,40 de puncte (pentru fiecare zi de functionare pe saptamana), in vreme ce pentru fiecare unitate care asigura continuitatea, cu respectarea obligatiei privind prezenta farmacistului in farmacie, se dau 1,5 puncte.

Farmaciile care asigura continuitate si program de permanenta (nonstop), au trei puncte. Valoarea unui punct se obtine impartind cele 80% la numarul total de puncte corespunzatoare tuturor farmaciilor. Suma destinata unei farmacii se obtine prin inmultirea numarului de puncte aferent farmaciei respective cu valoarea unui punct.

Solutii mai bune

Despre gasirea unei solutii mai bune privind criteriile de alocare a fondurilor pentru medicamente, reprezentantii CAS Bihor spun ca "bugetul, alocat fondurilor pentru medicamente, ar putea fi distribuit la nivelul medicilor prescriptori, in functie de numarul de asigurati inscrisi pe grupe de varsta, de bolnavii cronici pe care ii monitorizeaza,

urmand ca asiguratii sa se adreseze oricarei farmacii aflate in relatie contractuala cu CAS Bihor. La finele fiecarei luni, casa de asigurari sa incheie acte aditionale, in functie de valoarea retetelor eliberate.

In acest mod s-ar elimina aspectele legate de lipsa de informatie la nivelul asiguratilor, in ceea ce priveste farmaciile care mai au fonduri disponibile.

Epuizarea fondurilor este direct dependenta de valoarea diferita a contractelor, de populatia existenta in zonele arondate farmaciei, indeosebi in mediul rural, de consumul de medicamente si de numarul medicilor prescriptori din zonele respective".

In baza criteriilor de alocare a fondurilor, 80% din valoarea plafonului unei farmacii il reprezinta punctajul obtinut de catre farmacie, in funcie de numarul de angajati, de gradul profesional si de programul de functionare.

Astfel, "elementele care dezavantajeaza farmaciile din mediul rural, sunt reprezentate de numarul mic de angajati al acestora si, in multe cazuri, de neasigurarea programului de continuitate sau a programului de permanenta.

Stabilirea programului de functionare, a unei farmacii, este la latitudinea acesteia, in conditiile respectarii obligatiei asigurarii prezentei unui farmacist in farmacie, pe toata durata programului de lucru, declarat la CAS", spun oficialii CAS Bihor.

In sate

Eugenia Hamza, presedinta Colegiului Farmacistilor din Bihor, este de parere ca in Bihor situatia nu e asa de dezastruoasa ca si in alte judete din tara. "In comparatie cu alte judete, noi avem o acoperire destul de buna", considera Hamza.

"Exista puncte de lucru unde farmacistii merg de doua-trei ori pe luna, duc medicamente si fac consultatii.

Numarul farmacistilor din judet se estimeaza la, aproximativ, 260, pentru ca acestia migreaza de la o farmacie la alta, si atunci nu se poate tine o evidenta precisa a numarului acestora" a mai spus Hamza.

Despre infiintarea de farmacii in mediul rural, Hamza spune ca sunt conditii restrictive. "Localitatea in care se doreste infiintarea unei farmacii, trebuie sa aiba cel putin 3.000 de locuitori. Daca localitatea are mai putin de 3.000 de locuitori, atunci nu iese salariul farmacistului.

In foarte multe localitati de la tara, primarii au avut o mare contributie. Ei au oferit spatii pentru farmacii, primaria a amenajat acel spatiu, astfel, investitia se poate recupera mult mai usor.

Infiintarea unei farmacii nu necesita asa multi bani, mai ales ca se pot lua credite de la banci" a apreciat sefa colegiului spiterilor bihoreni.

Presedinta CF Bihor spune ca afectiunile cu cea mai mare incidenta in mediile rurale sunt "hipertensiunea si reumatismul sunt afectiunile de care sufera majoritatea locuitorilor din mediul rural".

Asta a determinat ca "cele mai cerute medicamente sa fie algocalmin, antinevralgic, aspirina, paracetamol si piafen, care se dau la liber insa tot la sate se elibereaza si medicamente compensate si gratuite. Este foarte important ca oamenii de la tara se trateaza, iar astfel se previn spitalizarile si costurile ulterioare mult mai mari".

Noua lege

Valeriu Boeriu, deputat PNL Bihor si membru in Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor spune ca "prin noua Lege a Farmaciilor, se creeaza un mai bun echilibru intre mediul urban si mediul rural". Parlamentarul a punctat si dezechilibrul dintre mediul urban si rural. "Acum exista mai multe farmacii in mediul urban decat in mediul rural.

Numarul farmaciilor se stabileste in functie de numarul populatiei, si astfel, s-a creat un dezavantaj major pentru mediul rural. Regulamentul actual impune ca, pentru infiintarea unei farmacii, sa existe un numar de 3.000 de locuitori, iar distanta intre farmacii sa fie de 250 de metri.

Se incalca principiul ca fiecare asigurat sa beneficieze de medicamente, pentru ca pana la urma, banii sunt ai asiguratului. Eu am militat demult pentru o astfel de lege a farmaciilor, cum va fi cea noua. Sunt foarte multe comune din Bihor care nu au farmacisti.

Prin noua lege, lanturile de farmacii vor putea deschide puncte de lucru in mediul rural, iar farmacistilor, care doresc sa infiinteze o farmacii la sat, li se cere doar sase luni de experienta. In ceea ce priveste consumul si accesibilitatea, trebuie sa se respecte echilibrul intre mediul urban si cel rural" a spus Boeriu.

Astfel, noua lege dedicata farmaciilor va aduce un suflu nou, atat regulamentelor de functionare, cat si alocarii fondurilor, drepturilor si sanctiunilor, supravegherii si inspectiilor, infiintarii de noi farmacii si puncte de lucru, in special in mediul rural.

Sate care au unitati farmaceutice

Abram - 1, Batar - 1, Baile 1 Mai - 1, Baile Felix - 1, Biharia - 2, Borod - 1, Bors - 1, Bratca - 1, Brusturi - 1, Buduslau - 1, Campani - 1, Cefa - 1, Ceica - 1, Derna - 1, Diosig - 2, Dobresti - 2, Hotar - 1, Husasau de Cris - 1, Ineu - 1, Lugasu de Jos - 1, Nojorid - 1, Osorhei - 1, Pomezeu - 1, Popesti - 1, Sanmartin - 2, Santion - 1,

Salard - 2, Saldabagiu de Barcau - 2, Sinnicolau Roman - 1, Sudrugiu - 1, Suplacu de Barcau - 1, Simian - 1, Suncuius - 1, Tamaseu - 1, Tarian - 1, Tileagd - 1, Tinca - 3, Tetchea - 1, Vadu Crisului - 2, Viisoara - 1si Voievozi - 1.

Localitati fara farmacii

Toate societatile comerciale farmaceutice, care au depus documentatia necesara, au intrat in ralatie contractuala cu CAS Bihor. Reprezentantii CAS Bihor declara ca "in comparatie cu numarul medicilor de familie din mediul rural, numarul farmaciilor este mic".

Urmatoarele localitati nu au farmacii sau puncte farmaceutice si sunt deservite de alte unitati aflate la distante de cativa kilometri: Astileu (distanta pana la cea mai apropiata farmacie sau punct farmaceutic este de 10 kilometri), Auseu (14 km), Budureasa (25 km), Buntesti (17 km), Cabesti (15 km), Cherechiu (16

km), Chislaz (46 km), Curatele (20 km), Draganesti (18 km), Finis (25 km), Holod (22 km), Husasau (7 km), Remetea (24 km), Simian (18 km), Tarcaia (20 km), Tauteu (16 km), Uileacu de Beius (15 km).

Reprezentantii CAS Bihor spun ca "daca in localitatile in care nu exista farmacii sau puncte farmaceutice, sau in alte localitati, se vor constitui farmacii, iar daca vor depune documentatia necesara pentru a intra in ralatie contractuala, CAS Bihor va incheia contract cu acestea".

Proiectul Legii Farmaciilor

In Capitolul II, Farmacia comunitara, Sectiunea 1 - infiintarea farmaciei, la articolul 16, se stipuleaza ca: "In localitatile lipsite de servicii farmaceutice, pana la infiintarea unei farmacii sau pe o durata determinata prin autorizatia de functionare, se pot infiinta oficine locale de distributie a medicamentelor de

catre farmaciile cele mai apropiate, la solicitarea Consiliului Local al localitatii respective, in baza autorizatiei de functionare, emise de catre Ministerul Sanatatii. Farmacia cea mai apropiata care primeste cererea are obligatia de a raspunde in termen de 30 de zile.

In caz de raspuns negativ sau in lipsa unui raspuns orice alta farmacie poate infiinta o oficina in localitatea respectiva. Programul oficinei se comunica Colegiului Farmacistilor din judetul respectiv. Oficina va fi deservita, pe intreaga durata de functionare, de un farmacist cu drept de libera practica.

In cazul in care in localitatea respectiva se infiinteaza o farmacie, oficina existenta se desfiinteaza".

La articolul 17, se stipuleaza ca: "In localitatile rurale fara farmacie, daca autoritatile locale solicita infiintarea unei astfel de unitati sanitare, acestea se obliga sa acorde spatiu gratuit, adecvat pentru functionare".

In Sectiunea 2, Organizare si functionare, la articolul 30, se prevede ca: "Programul de functionare al farmaciei va fi stabilit de farmacistul sef, in concordanta cu numarul farmacistilor angajati conform legii exercitarii profesiei, si al normelor de aplicare a prezentei legi elaborate de Ministerul Sanatatii.

Modalitatea de asigurare a asistentei medicale a populatiei, in timpul noptii sau in zilele nelucratoare si de sarbatori legale, este stabilita de Ministerul Sanatatii, cu avizul Colegiului Farmacistilor din Romania si este obligatorie pentru toate farmaciile publice.

Farmaciile publice care realizeaza o cifra de afaceri peste limitele impuse de MS prin norme, au obligatia de a asigura un program de functionare non-stop. Programul aprobat al farmaciei se mentioneaza pe autorizatia de functionare.

Programul aprobat cat si programul suplimentar, pentru zilele de sarbatoare sau din timpul noptii, se comunica MS si Colegiului Farmacistilor judetean, respectiv CF al municipiului Bucuresti".