Cel mai vizat este actualul Club Fotbal Municipal "U" SA, insa verificarile finantistilor vor lua la purecat mai intai actele societatii "non-profit", cea care a gestionat, timp de aproape 15 ani, clubul.

Datoriile "Sepcilor rosii" se ridica la aproximativ 50 de miliarde de lei vechi, iar Bodu a anuntat ca pentru recuperarea datoriilor intentioneaza sa puna sechestru pe "sigla si jucatori".

Mai in gluma, mai in serios, gripa aviara si "isteria" lui Sebastian Bodu sunt cele doua pericole care ameninta Romania. Legata de a doua, in pericol sunt doar datornicii la bugetul statului, iar Bodu a gasit in cluburile de fotbal exemplele cele mai bune de oferit marilor industriasi, adevaratii tepari ai Romaniei.

A inceput cu Gigi Becali si a continuat cu Dinamo, Rapid, Gloria Bistrita, Otelul Galati si Poli Iasi. Daca lui Gigi Becali i-a pus sechestru pe avere si de la 1-0 pentru el, scorul a devenit 1-2, avantaj Becali, in cazul celorlalte echipe bucurestene, Dinamo si Rapid, masurile asiguratorii nu au mai ajuns sa fie puse in practica.

De frica, cele doua au fugit pe la Finante si au varsat ceva din datorii, suficient cat sa fie lasate in pace. In schimb, la Bistrita a fost pusa sub sechestru peluza stadionului, la Galati tabela de marcaj, iar la Iasi, pe bunurile gasite in birourile oficialilor, inclusiv pe scaunul vicepresedintelui.

Campania de colectare a datoriilor va cobori si la nivelurile doi si trei ale fotbalului romanesc.

"U", campioana la datorii

Conform ultimului bilant dat publicitatii de Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului Cluj, FC "U" inregistreaza datorii restante de 4.957.866 RON. Acestea, conform celor declarate de Ioan Pop, directorul general adjunct al DGFP Cluj, provin din neachitarea impozitelor pe veniturile salariale si contributiile sociale, la care s-au adaugat penalitati si dobanzi. Acestea din urma, spune Ioan Pop, reprezinta grosul datoriilor.

"Penalitatile si dobanzile sunt mai mari decat datoriile initiale. Din pacate, cluburile de fotbal nu au dat dovada de bunavointa si nici nu ne-au demonstrat ca ar dori sa-si plateasca datoriile", a afirmat Pop.

El a admis ca procesul de recuperare a sumelor datorate statului este destul de anevoios si ca finantistii sunt in asteptarea unor "clarificari juridice", prin care sa li se permita urmarirea, depistarea si recuperarea banilor.

Aceste clarificari pot veni numai din partea presedintelui Sebastian Bodu. Ioan Pop a declarat ca "finantistilor" le-au lipsit aceste norme juridice ("clarificari juridice") si ca nu interventia politicului a intarziat recuperarea banilor.

Referitor la situatia concreta a Universitatii Cluj, Ioan Pop a afirmat ca datoriile au fost acumulate in perioada celor 15 ani in care clubul a fost administrat de societatea "non-profit".

Sechestru pe "tot ce misca"

Tactica presedintelui ANAF, Sebastian Bodu, este de a speria cluburile de fotbal, prin punerea sub sechestru asiguratoriu a bunurilor mobile si imobile, si de a le obliga sa-si achite datoriile. Ultima "chichita" a lui Bodu este de a pune sechestru pe sigla cluburilor si pe lotul de jucatori, care sunt valori mobile si fac parte din activele respectivelor cluburi.

Cu alte cuvinte, se poate ajunge si in situatia ca jucatorii sa fie scosi la licitatie, pentru acoperirea pana la ultimul ban a datoriilor.

Masura, cu toate ca pare de domeniul science-fiction-ului, ar putea fi pusa in aplicare. Ioan Pop, adjunctul DGFP Cluj, a admis posibilitatea initierii unei astfel de licitatii, in care Suller, Bus, Goga, Szilagyi sau Damian sa fie vanduti ca-n Evul Mediu. "Daca nu au dorit sa plateasca de buna-voie si nici nu ne-au bagat in seama atata vreme, poate ca o vor face acum", a spus Ioan Pop.

"Urmarim banii si nu sa-i bagam in puscarie"

Directorul general adjunct al DGFP Cluj a declarat ca ANAF ar putea pune sechestru pe bunurile fostilor conducatori ai cluburilor datornice si pe averile tuturor celor care au facut parte din Consiliile de Administratie.

"Este posibila urmarirea in solidar a persoanelor care au condus cluburile de fotbal si a celor care au facut parte din structurile de conducere, indiferent ca ele s-au numit Consilii de Administratie, Adunari Generale sau Consilii Directoare. Pentru recuperarea datoriilor, aceasta masura este pe deplin justificata si justificabila", a spus Pop.

Dar, conform aceluiasi Ioan Pop, obiectivul declarat al ANAF este recuperarea banilor si nu intemnitarea vinovatilor. "Ne intereseaza sa le luam banii pe care ii datoreaza, nu sa-i trimitem prin puscarii. Ar insemna sa pierdem bani cu cheltuieli de judecata, nu sa-i recuperam si sa-i oferim bugetului", a mai afirmat I. Pop.

Cu datorii la bugetul de stat, in aceeasi situatie ca si "U", se afla si ISCT, Unirea Dej si FC Ariesul Turda, insa sumele sunt infinit mai mici. Totusi, Ioan Pop a declarat ca si la echipele din urma lipsa de interes joaca un rol important. "Daca au datorii mici, si sumele datorate nu sunt «bani adevarati», atunci de ce nu le platesc?", a conchis ironic directorul general adjunct al DGFB.