Afacerea Cora are dedesubturi nebanuite 4 In intreaga poveste, Sorin Dan a jucat un rol imens * Scopul sau a fost blocarea cu orice pret a investitiei Cora * Celebrul Trident nu este nici el strain de toate acestea

Afacerea Cora a devenit un subiect controversat in randul clujenilor. De mai bine de sase ani se tot vorbeste de constructia hypermarket-ului Cora, insa lucrarile la vestitul supermarket au inceput de abia acum cateva saptamani. Ilegal insa.

Potrivit reprezentantilor Primariei, Cora nu are autorizatie de constructie, ci doar pentru amenajarea accesului la magazin. Asta, desi Camelia Safta, sef Departament Comunicare si Relatii Publice din cadrul Grupului Cora, a marturisit ca "au inceput deja lucrarile la magazin".

Aceasta este insa o poveste despre care GAZETA v-a informat pe larg in numerele anterioare. Mai mult, v-am prezentat pe larg aproape toate jongleriile care stau la baza afacerii Cora. De data aceasta revenim cu detalii senzationale despre "Afacerea Cora". Astfel, in peisajul afacerii Cora un rol deosebit de important il are un personaj foarte controversat, omul de afaceri Sorin Dan.

Iar prezenta acestuia in afacere, dupa cum veti vedea, nu este deloc intamplatoare.

Pionul Sorin Dan

Asa cum GAZETA a precizat, potrivit unor surse, Sorin Dan este personajul trimis in fata de catre "Tridentul" - un grup de distinsi oameni de afaceri clujeni - care doreste demolarea stadionului Ion Moina si acapararea terenului de sub stadion, pentru a construi acolo un mall.

Tridentul insa a dorit sa se asigure ca viitoarea sa investitie nu va fi pusa in pericol de aparitia unor alte mall-uri. Doi dintre potentialii "dusmani" se numeau Polus si Cora. Episodul Polus este binecunoscut.

Rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, Liviu Marghitas, a fost trimis "la razboi" pe fata cu Paszkany. In ceea ce priveste Cora, Tridentul a jucat cu Sorin Dan pe post pe pion.

Sorin Dan intra in joc

Dupa ce Consiliul Local Cluj a incheiat o asociatiune cu reprezentantii Cora pentru construirea hypermarket-ului pe varianta Grigorescu - Manastur, in vara anului 2003, RADP a intrat intr-un blocaj financiar si a intrat, pe baza aceluiasi teren, in asociatiune cu o oarecare firma TDV.

Obiectul asocierii era obtinerea de profit din realizarea unui complex de tip Mall de catre TDV. Evident, misterioasa firma TDV a profitat de "falimentul" RADP si a intrat in joc pe terenul Cora. Odata cu aparitia concesiunii duble, TDV si Cora, terenul a intrat in litigiu, investitia Cora fiind practic blocata.

Surpriza insa, GAZETA a aflat ca misterioasa firma TDV este de fapt Transilvania Development, iar societatea apartine lui Sorin Dan! Mircea Cataniciu a confirmat pentru GAZETA acest lucru, iar o accesare a paginii www.tdv.ro inseamna de fapt accesarea site-ului Hotelului Plaza, hotel care, se stie, apartine lui Sorin Dan.

Asupra motivelor pentru care Sorin Dan a intentionat sa blocheze investitia Cora nu mai revenim.

Atacul dublu

Mai mult decat atat, Sorin Dan a atacat si mai departe. Pentru omul de afaceri clujean exista si posibilitatea ca situatia juridica a terenului sa se rezolve in favoarea Consiliului Local si investitia Cora sa poata fi astfel demarata.

Pentru a bloca chiar si in aceasta varianta investitia Cora, Sorin Dan a recurs la o noua miscare inteligenta. Aproape de terenul in joc se afla "Zona de Protectie Hidrologica", adica zona unde se gasesc o serie de pompe si bazine de apa care alimenteaza cu apa potabila o mare parte a Clujului.

Iar exact pe sub terenul "Cora" trece o magistrala de apa potabila. Astfel, daca cei de la Cora ar fi vrut sa construiasca pe respectivul teren, ar fi trebuit, in primul rand, sa mute conducta respectiva pe un teren invecinat.

Iar in zona singurul teren plat care se preteaza la "gazduirea" unei asemenea conducte este cel din dreapta terenului "Cora", cel de langa strandul Sun. Iar acesta a fost cumparat imediat dupa asocierea RADP - TDV de catre acelasi Sorin Dan.

Iar acesta din urma este extrem de putin probabil sa fi fost de acord cu primirea "in gazda" a magistralei.

Norocosul

Numai ca, intre timp, Cora s-a decis sa construiasca cu orice pret la Cluj. Astfel, reprezentantii hypermarket-ului au inceput sa achizitioneze o serie de parcele invecinate terenului aflat in litigiu. In acel moment, pentru Sorin Dan si "Trident" totul era pierdut: Cora urma sa vina la Cluj.

Iar atunci Sorin Dan s-a gandit sa nu piarda totul si sa profite de situatia nou creata. Cum cei de la Cora aveau nevoie de intreg terenul din zona pentru a putea demara constructia, potrivit informatiilor GAZETEI parcela lui Sorin Dan a fost una din cele mai greu achizitionate terenuri din zona.

Si cu siguranta ca Sorin Dan a obtinut un pret frumos pentru parcela sa.

Asta pentru ca, se stie, la fel ca si in cazul Kaufland, in situatii de acest gen, reprezentantii investitorului ofera sume imense, practic cat cere cumparatorul si plata pe loc pentru parcele de care au nevoie in vederea constructiei.

Jongleriile lui Sorin Dan

Omul de afaceri clujean Sorin Dan s-a aflat in spatele unor afaceri necurate. Acesta s-a aflat in miezul unui scandal legat de caderea Fondului de Investitii CIRO Cluj.

Odata cu prabusirea afacerii si agitarea spiritelor in sediul Fondului din Cluj, Sorin Dan a fost nevoit sa sara pe geam pentru a nu fi linsat de clujenii tepuiti, prezenti in sediul societatii. Mai mult de atat, Sorin Dan s-a mascat cu o mustata si peruca, plecand incognito din Cluj.

Mai apoi, Dan a pasasit tara pentru mai bine de un an, stabilindu-se in Statele Unite, unde a reusit sa puna pe picioare un mic bussines imobiliar care ii asigura si in prezent o parte din avere. Este vorba despre achizitionarea a doua blocuri de locuinte in New York, date in chirie.

In ciuda faptului ca afacerile lui Dan au prins radacini si in strainatate, acesta nu si-a lasat afacerile din tara de izbeliste. In prezent, acesta deruleaza mai multe afaceri in Romania - restaurante, asigurari, consultanta in afaceri, dezvoltare imobiliara, sau chiar vanatoare si ocrotirea vanatului.

Minunea TDV

TDV, adica Transilvania Development, a fost infiintata in 23 aprilie 2003 si in anul respectiv a avut o pierdere de 1,161 miliarde lei. Anul trecut, la o cifra de afaceri de 255 milioane lei, firma Transilvania Development a reusit performanta de a avea un profit de 5,3 miliarde lei vechi.

"RADP a renuntat la proces si in prezent sunt discutii pentru solutionarea acestei probleme pe cale amiabila. Se va face o expertiza clara si astfel terenul va fi clar delimitat. Aceasta expertiza trebuie sa clarifice situatia in maximum doua saptamani" - Mircea Jorj, secretarul Primariei.

"Momentan, Primaria face o expertiza si speram sa se ajunga la o intelegere. Daca acest lucru nu se va intampla, vom continua sa ne cautam dreptatea in instanta.

In ceea ce priveste eventualele despagubiri catre TDV, acestea sa fie facute de Medrea si Rozor, directorii RADP pe vremea cand au fost semnate contractele si actele aditionale" - Mircea Cataniciu, director RADP.

"Nu va mai obositi sa-mi luati declaratii pentru ca nu voi sta de vorba. Puteti sa scrieti ce doriti, ca nu ma intereseaza si nu ma deranjeaza deloc. La revedere!" - Sorin Dan, om de afaceri.

Telenovela Cora

Terenul Cora, cel care in prezent se afla in litigiu intre Consiliul Local si Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP), are o istorie extrem de palpitanta, demna de un scenariu de telenovela cu iz sud-american, cu Papi in rolul Consiliului Local, Nicoleta Luciu in cel al TDV-ului si Zavoranca in cel al RADP-ului! Intreaga istorie penala, la propriu, incepe in 1990, cand, prin Legea nr.

15/1990, Legea privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale, RADP a dvenit proprietara terenului respectiv in suprafata de 70.000 mp, dupa ce predecesoarea sa, Administratia Parcurilor si Strazilor, dobandise terenul in 1996 printr-un schimb realizat intre Comitetul Executiv al Consiliului

Judetean Cluj si Institutul Agronomic Cluj. RADP a facut insa greseala de a nu isi inscrie terenul in cartea funciara. Acest lucru l-a facut insa CL, care, avand alaturi de terenul RADP-ului o serie de parcele, a trecut in cartea funciara si terenul cu pricina.

I-auzi una!

In vara anului 1999, Consiliul Local Cluj adopta Hotararea de Consiliu Local (HCL) nr. 466/1999, prin care se aproba asocierea Consiliului Local cu SC B.T.C. Tehnical Construction SRL, pentru realizarea unui centru comercial ultramodern, Primaria urmand sa puna la dispozitia firmei respective terenul de 70.000 de metri patrati.

Durata asocierii era de 49 de ani, in toata aceasta perioada firma obligandu-se sa achite in contul CL suma de 1 USD/mp/an in lei, la cursul zilei. De asemenea, prin HCL-ul respectiv, SC B.T.C.

Tehnical Construction SRL se obliga sa plateasca, de la data semnarii contractului si pana la punerea in functiune a obiectivului, suma de 60.000 USD/an. Conform HCL, societatea era nevoita sa puna in functiune obiectivul la 2 ani de la adoptarea hotararii, adica pana in toamna anului 2001.

Concret, SC B.T.C. Tehnical Construction SRL avea de platit 120.000 de euro plus 57.000 USD /an, in primii doi ani, iar apoi, dupa punerea in functiune a obiectivului (doi ani de la HCL), doar 57.000 USD/an.

I-auzi doua!

Dupa acestea, la mijlocul lunii noiembrie, consilierii locali au lansat la apa o noua hotarare de consiliu local, HCL nr. 644. Prin aceasta se aduceau unele modificari la hotararea anterioara. Astfel, in „joc" intra si SC Cluj Napoca Estate SRL - reprezentanta a Grupului Cora. Principalele modificari tin insa de costurile asocierii.

Astfel, suma de 1 USD/mp/an pe care anterior SC B.T.C. Tehnical Construction SRL era obligata sa o achite pe intreaga durata a asocierii (49 de ani) a devenit 1 USD/mp/an, dar numai incepand cu anul urmator punerii in functiune a obiectivului. In ceea ce priveste punerea in functiune, si aici apar modificari.

Daca in HCL-ul din luna august termenul era de doi ani de la data adoptarii hotararii, in noiembrie, termenul devine "doi ani, la care se adauga perioada de timp de la data semnarii contractului, cu posibilitatea prelungirii acestui termen, pentru motive obiective".

Teapa de 170.000 USD

Prin artificiul din HCL 644 / 1999 bugetul local a fost "saracit" cu peste 170 mii USD, bani care ar fi provenit din taxa de 1 USD /mp/an din intervalul scurs de la data adoptarii primului HCL la data primei plati de 1 USD/mp/ an, adica anul urmator punerii in functiune a obiectivului.

Cu alte cuvinte, cel putin doi ani! Lucrurile nu se opresc insa aici. La mai putin de o luna de la ultimul HCL, apare o noua hotarare de consiliu local, care confera CL dreptul de a realiza si alte contracte de asociere sau colaborare cu alte societati comerciale, pe acelasi teren, avand ca obiect realizarea de constructii.

Aceste modificari nu ar urma sa afecteze dreptul de administrare a terenului, iar orice asociere sau colaborare se va face numai cu aprobarea Consiliului Local.

TDV intra in joc

Dupa acestea, in vara anului 2003, RADP a intrat intr-un blocaj financiar, adica nu au mai avut bani pentru salarii. Reprezentantii Regiei s-au gandit ce

s-au gandit, iar apoi au "maritat" si ei terenul de pe varianta Grigorescu-Manastur. Prin Contractul de Asociatiune in Participatiune nr. 70/26.05.2003, terenul

s-a constituit ca aportul RADP la asocierea in participatiune cu firma TDV. Obiectul asocierii era obtinerea de profit din realizarea unui complex de tip Mall de catre TDV.

Regia urma sa aiba o cota de profit initiala de 10%, dar nu mai putin de 100.000 de euro anual si drept de preemptiune (intaietate) la executarea de lucrari de amenajare si intretinere alei, parcari, spatii verzi.

Contractul nu era unul rau, avand in vedere faptul ca, pe langa cota de profit, RADP urma sa castige bani si din suprafetele extinse care vor face obiectul unor lucrari specifice domeniului de activitate al Regiei.

Atata tot, ca terenul respectiv nu era inscris in cartea funciara sub numele Regiei si fusese deja dat, cu trei ani in urma, unei alte persoane juridice.

Banul, ochiul dracului

Marea problema a celor de la RADP este ca, in prezent, din cauza faptului ca nu si-au onorat obligatiile ce decurg din Contractul de Asociatiune in Participatiune, partenerul TDV solicita daune imense. Acestea vin dupa ce in luna decembrie a anului trecut RADP a semnat un act aditional al contractul sus amintit.

Motivele semnarii acestui act sunt identice cu cele din vara anului 2003, adica lipsa banilor. La vremea respectiva, RADP se afla intr-o situatie ingrata, avand nevoie urgenta de lichiditati, neavand posibilitatea de a plati salariile angajatilor, in ajun de Craciun.

Astfel, reprezentantii Regiei au semnat actul aditional prin care se consimtea faptul ca TDV sa vireze catre RADP suma de doua miliarde lei vechi, reprezentand suplimentarea avansului din cota de profit cuvenita Regiei.

Suma respectiva era deductibila din cea pe care Regia urma sa o incaseze in viitor, numai ca, bineinteles, TDV a emis o serie de pretentii pentru avansul de doua miliarde lei.

Regia fost nevoita ca, in cazul in care nu se reglementeaza situatia tabulara a terenului, sa puna la dispozitia TDV fie un alt teren, similar, pentru a-l inlocui pe cel initial aportat, fie despagubiri uriase. Astfel, RADP tremura acum, aflandu-se intr-o situatie extrem de delicata: banii sau un teren nou.