Presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, s-a intalnit, sambata, la Cluj-Napoca, cu episcopii bisericilor traditionale maghiare din Transilvania. Este vorba despre cultele romano-catolic, lutheran, calvin si unitarian. Acestia au discutat cu liderul UDMR despre stadiul retrocedarii bunurilor bisericesti confiscate in timpul regimului comunist.

Cultele maghiare au depus cereri pentru restituirea a 1.800 de cladiri. Comisia pentru retrocedarea bunurilor bisericesti a aprobat deocamdata restituirea a 400 de cladiri, insa in doar circa 300 de cazuri au fost redactate actele necesare.

In si mai putine cazuri, cultele maghiare au reintrat efectiv in posesia bunurilor confiscate, sustine Marko. Comisia de retrocedare este condusa de o ruda a liderului UDMR, secretarul de stat Attila Marko.

Liderul Uniunii estimeaza ca situatia tuturor imobilelor revendicate de cultele maghiare poate fi clarificata in maximum un an. Insa, pana la punerea efectiva in posesie a vechilor proprietari, ar putea trece inca cinci ani, deoarece exista o serie de norme care si protejeaza pe chiriasii din casele nationalizate.

O alta tema abordata in intalnirea de la Cluj cu episcopii maghiari, intrunire care a avut loc la sediul Prezidiului Executiv al Uniunii, a fost cea a invatamantului confesional. Liderii comunitatii maghiari doresc adoptarea unei legi speciale in acest sens. O parte dintre scolile confesionale ar putea functiona chiar in cladirile care vor fi retrocedate de catre statul roman.

De asemenea, episcopii maghiari doresc ca o parte a cheltuielilor legate de functionarea acestor unitati de invatamant sa fie platite de la bugetul de stat, pentru ca parintii copiilor care vor invata in scolile confesionale platesc impozite.

Daca retrocedarea bunurilor confiscate bisericilor maghiare are loc intr-un ritm sustinut, in cazul altor culte situatia este complicata. De pilda, Biserica Greco-Catolica are de recuperat de patru ori mai multe bunuri decat cultele maghiare pentru ca in anul 1948, cand autoritatile comuniste au interzis acest cult, intregul sau patrimoniu a fost confiscat.

Greco-catolicii au reusit, insa, sa isi recupereze mult mai putine cladiri decat bisericile maghiare.

Pe de alta parte, in timp ce liderii UDMR vorbesc despre retrocedari, politicienii si profesorii discuta din nou despre eventualitatea infiintarii unei universitati maghiare de stat la Cluj-Napoca.

Presedintele Uniunii sustine ca, in opinia sa, dezideratul infiintarii unei institutii de invatamant superior de stat maghiare este legitim, insa acest lucru nu trebuie facut prin separarea sectiilor maghiare de cele romane de la Universitatea "Babes-Bolyai".

Seful liniei de studii romane de la UBB, prorectorul Serban Agachi, a declarat ca aceasta institutie de invatamant trebuie sa isi pastreze caracterul multicultural si ca studentii romani, maghiari si germani au parte de o educatie de calitate.