Italianul Riccardi Orlandino continua sa tulbure apele printre oamenii cu influenta din judetul Mures. La termenul din dosarul de coruptie care il vizeaza pe fostul sef al Garzii Financiare, Gheorghe Hutanu, de saptamana trecuta, Orlandino a spus ca isi mentine in intregime declaratiile facute in timpul urmaririi penale.

El l-a bagat din nou in carti pe seful Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ), colonelul Marius Bonteanu.

"Bonteanu mi-a spus de mai multe ori ca daca am nevoie de ajutor el este bun prieten cu Gheorghe Hutanu si ma poate ajuta", a declarat italianul. El a comparut ca martor al acuzarii in fata instantei de judecata.

Totodata, Orlandino sustine ca i-a dat fostului sef al Garzii Financiare 10.000 de marci germane pentru a-l ajuta sa scape de problemele pe care le avea la firma, insa acesta i-ar fi cerut o suma mult mai mare. "M-a intrebat daca pot plati niste bani si mi-a cerut 30.000 de dolari. Eu i-am spus ca pot da 30.000 de marci", a mai declarat italianul.

Potrivit acestuia, initiativa ar fi venit din partea lui Hutanu, care l-ar fi contactat pe Orlandino prin intermediul partenerului sau de afaceri, Magdun Viorel Harsan. Mai mult, italianul a spus ca a efectuat o prima "plata" de 10.000 de marci germane catre fostul sef al Garzii Financiare in mai 2001, acesta spunandu-i ca banii urmau sa fie dati la Bucuresti.

Mai mult, italianul sustine ca ulterior efectuarii acestei "plati" catre Hutanu, el a intrat in legatura cu falsul general SIE Matei Marian Nicolae si ca i-a spus fostului sef al Garzii Financiare ca nu ii mai da alti bani deoarece are o "relatie" cu Matei care i-a promis ca il ajuta.

"El mi-a spus (Hutanu - n.r.) ca banii pentru ei sunt separat si ca cei pentru Matei separat", a adaugat Riccardi Orlandino. El a completat ca ulterior acestei discutii ar fi avut o intalnire comuna cu Nicolae Matei si cu Gheorghe Hutanu, acestia cerandu-i suma de 100.000 de dolari pentru a scapa de orice problema.

"Pana la sfarsitul lui septembrie trebuia sa platesc toata suma", a completat italianul. Acesta a comparut ca martor in dosarul lui Hutanu alaturi de social-democrata Angela Isaroiu.

In timp ce Gheorghe Hutanu a declarat ca italianul isi mentine declaratiile pentru ca i s-au facut anumite promisiuni din partea anchetatorilor, seful IJJ, colonelul Marius Bonteanu, a negat orice implicare in acest scandal. "Ciudata chestie. Nu pot nega ca ii cunosteam pe amandoi, dar nimic mai mult. Nici vorba sa fi facut interventii, sa pun pile sau chestii din astea.

Iar cu Hutanu nu eram prieteni, eram pur si simplu persoane publice si ne intalneam cu prilejul manifestarilor oficiale la care eram invitati", a declarat Bonteanu.

Colonelul considera ca in spatele italianului sau a falsului general SIE se ascund alte interese. "Am depus marturie si in dosarul lui Matei pe care nici macar nu il cunosc", mai sustine acesta.

Pentru termenul urmator de judecata, stabilit pentru 30 noiembrie, urmeaza a fi citati ca martori in proces fostul comisar general al Garzii Financiare la nivel national, Dragos Rusu; adjunctul lui Virgil Ardelean la fosta "Doi s'un sfert", Dan Apostol, care era coordonatorul unitatii de filaj si interceptare; dar si Nicolae Silinescu, fost consilier de stat, responsabil cu serviciile secrete

din Guvernul Romaniei. Ultimii doi au fost colegi de scoala militara, se pare, cu Nicolae Marian Matei, care in prima instanta a fost condamnat la 5 ani de puscarie de catre instantele din Alba Iulia.