Din cele opt capre capturate pentru a repopula Muntii Rodnei, doua au murit

Ultima incercare de numarare a exemplarelor de capra neagra din Muntii Rodnei s-a soldat cu un esec. Vinovata: ploaia. Asa ca numaratoarea s-a amanat cu o saptamana. Intre timp, numarul caprelor a crescut datorita faptului ca zona a fost repopulata cu sase capre aduse din Bucegi si Retezat. Initial fusesera capturate opt exemplare pentru a ajunge in Rodnei, dar doua au decedat din cauza... neprofesionalismului celor care le-au capturat.

Odinioara, caprele negre, monument al naturii prin prevederile legii si specie ocrotita, constituiau unul din elementele de baza ale faunei din Muntii Rodnei. Daca in anii ‘80, statisticile (cele reale) aratau existenta a sute de exemplare, acum putem vorbi doar din amintiri.

Alertati de iubitorii naturii si de cei care frecventeaza zona Pietrosului Rodnei, am publicat mai multe articole referitoare la exterminarea prin braconaj a caprei negre. In anii ‘60, din cauza lipsei acestor animale in zona, s-a aprobat aducerea catorva exemplare din alte parti ale tarii. Actiunea s-a facut cu sacrificii, dar a fost benefica pentru fauna zonei.

Anii ‘70 - ‘80 au fost cei mai prolifici si caprele negre au ajuns sa fie o emblema in Rodnei. Dupa ‘90, lucrurile s-au schimbat. A inceput vanarea la scara mare a acestor animale, cu sau fara aprobare (pe cine mai intereseaza?), pentru ca in urma cu cativa ani sa se constate ca practic nu mai avem capre negre.

Ultimele numaratori de capra neagra s-au facut cum s-au facut, multi din cei trimisi pe teren fiind chiar cei responsabili de decimarea lor.

Alertat de disparitia caprelor din Parcul National Muntii Rodnei, Mircea Verghelet, directorul la nivel national a acestor tipuri de parcuri, si-a aratat nemultumirea fata de parerile celor care calca saptamanal zona si s-a tras in cateva randuri de sireturi cu unii dintre ei. Pana la urma, vrand-nevrand, Verghelet a acceptat situatia de criza existenta.

Astfel, inaintea numaratorilor oficiale de capre negre, ce au loc la inceputul acestei saptamani, Verghelet i-a anuntat pe cei care il deranjeaza cu informatii despre braconajul caprelor negre ca Regia Nationala a Padurilor Romsilva a demarat la inceputul acestei luni o actiune de capturare a unor exemplare de capra neagra din Bucegi si Retezat, exemplare care au fost deja aduse in Pietrosul Rodnei.

Hai, s-o mai lungim putin!

Capturarea caprelor nu este o treaba foarte usoara, mai ales daca este facuta dupa metode invechite. Astfel ca unele din caprele prinse in plasele din Bucegi au ramas fara coarne. Mai mult, din cele 8 capre capturate, doar 6 au ajuns in Rodnei, celelalte doua murind.

Trecand peste hidosul situatiei si nepriceperea de care au dat dovada cei desemnati sa gestioneze aceasta capturare, trebuie sa remarcam faptul ca in sfarsit, autoritatile statului recunosc faptul ca in Muntii Rodnei caprele sunt aproape inexistente si ca s-au depus eforturi pentru repopularea zonei.

La inceputul saptamanii trecute trebuia sa aiba loc numararea caprelor negre din Parcul Muntii Rodnei, dar s-a amanat cu o saptamana, pe motiv ca a plouat prea tare. De parca era greu sa se consulte o prognoza meteo. Evident ca unii din cei care au fost invitati sa ia parte ca observatori la numaratoare au facut un drum de Borsa pe banii proprii, de pomana.

La fel cum am mai scris, numaratoarea caprelor se face pe trasee diferite, in echipe. La sfarsit, rezultatele se insumeaza. Ciudat este ca pe anumite trasee au fost trimise aceleasi echipe ca si in anii precedenti, cand cifrele au fost mult umflate din pix. Dar cand la numaratoare trimiti pe cei care sprijina braconajul, e mai greu sa obtii rezultate reale.

Asteptam cu interes rezultatele numaratorilor si parerile celor implicati in aceasta actiune.