Un act normativ emis de fosta Putere a permis unui grup destul de restrans de afaceristi sa instituie un monopol economic pe resursele Deltei Dunarii. Desi decizia PSD este in contradictie cu rigorile europene, ea este inca in vigoare, reprezentantii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor caznindu-se zadarnic, pana in momentul de fata, sa inlature suprematia concesionarilor.

Principala motivatie adusa in discutie de guvernare invoca saracia localnicilor din zona, alimentata de prevederile contractelor de concesionare, care obliga pescarii autorizati sa lucreze doar in conditiile financiare impuse de concesionar. Pe de alta parte, concesionarii sustin ca doar interventia lor mai poate salva Delta Dunarii de la colaps.

Mai mult, Dan Lucian Rusan, afaceristul care a luat in stapanire atat Dunarea de la Vadu Oii la Ostrov, cat si Bratul Borcea, ne-a declarat ca, satui de presiunile si insinuarile actualei Puteri, concesionarii au de gand sa se razbune, retragandu-se.

Gaselnita concesionarilor fostului Guvern PSD a dus la exasperare actuala Putere, dar si localnicii din Delta Dunarii, atat de pe malurile Dunarii in general, dar si pe concesionari, dupa cat se pare. Alexandru Bitter, Sorin Marin, Robert Raduta, Dan Verbina, Dan Lucian Rusan, Sorin Chiutu si Amorel Vatamenescu sunt doar cativa dintre cei care au instituit monopolul piscicol pe canalele Dunarii.

Nemultumirea pescarilor este data de faptul ca obligatia lor este sa se speteasca muncind pentru respectivul stapan al zonei, sa duca intreaga cantitate de peste prinsa la cherhanaua acestuia, iar daca sunt prinsi ca mai duc ceva si acasa, sunt catalogati instantaneu braconieri.

Daca vor o bucatica de peste, nu-si pot arunca nestingheriti undita in balta, desi au autorizatie de pescuit, ci trebuie sa cumpere produsul de la magazinul patronului, pe care tot ei il alimenteaza.

Pe de alta parte, concesionarii sustin ca razboiul care a inceput impotriva lor este nefondat, in conditiile in care „le asiguram un salariu decent, platim redevente de peste 5 miliarde de lei si repopulam si Dunarea cu peste", dupa cum a declarat pentru „Replica" Dan Lucian Rusan, administratorul SC Romsturio SRL.

Redeventa SC Romsturio SRL: 5 miliarde de lei pe an

Drept urmare, concesionarii si-au pregatit razbunarea. „Am hotarat sa renuntam la concesionari, daca tot noi suntem vinovati. Daca ei considera ca pescarii vor putea sa se descurce, sa plateasca si redevente, si impozite, atunci suntem dispusi sa renuntam la concesionari.

Legea 192 stipuleaza clar insa ca nu au voie sa pescuiasca decat cei care platesc aceste dari, iar pescarii nu le vor plati. Figura asta a mai fost odata, cand pescarii aveau aceste obligatii si nu au platit nimic", ne-a declarat Dan Lucian Rusan.

Concesionarul a subliniat ca decizia vine in urma opresiunilor actualei Puteri, dar efectele ei nu vor fi cele scontate, de vreme ce banii dati anual de concesionari, de ordinul miliardelor, asigura dezvoltarea Deltei Dunarii. „Renuntarea nu este unilaterala. Toata lumea abia asteapta sa plecam. Vom face o intelegere amiabila de renuntare.

Nu mai face nimeni nici un fel de plati, le-am inghetat. Eu am de platit redevente de 5 miliarde de lei, pe care nu le mai dau.

Renunt la concesionarea pe 15 ani, oricum societatea comerciala ramane, am sa cumpar in continuare pestele de la pescari, dar sa vedem cine mai plateste repopularea cu peste, cine mai da bani Institutului de Cercetari Galati", a afirmat Dan Lucian Rusan, prezentand si dezavantajele, pe care in opinia sa, Guvernarea nu le-a luat in calcul.

Un alt aspect adus in discutie de Dan Lucian Rusan atrage atentia asupra faptul ca razboiul impotriva concesionarilor ii vizeaza doar pe cei din Delta Dunarii, dar nu si pe cei de la Calarasi inspre Dobreta Turnu Severin. „Este concesionata si Dunarea de la Calarasi la Portile de Fier, dar de ei nu spune nimic. Oricum, s-a spus ca inchidem Dunarea, pentru a nu se pescui.

Sa fii nebun sa faci asa ceva. Din contra, eu am tot interesul sa decolmatez baltile, ceea ce am si facut, sa circule pestele. Sa vad ce pescar va mai decolmata Dunarea, cine se va mai ocupa de repopularea ei, daca noi nu vom mai da bani", a declarat Dan Lucian Rusan.

Puterea insa se poate declara multumita, in conditiile in care, dupa cum a subliniat Dan Lucian Rusan, de la 1 ianuarie 2006, sursa de finantare venita din redeventele concesionarilor nu va mai exista.