In timp ce Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti anunta ca a admis cererea formulata de Miron Cozma privind contopirea pedepselor din dosarele mineriadei din septembrie 1991, respectiv ianuarie 1999, in care fostul lider al minerilor din Valea Jiului a fost condamnat, un comunicat de presa primit la redactie ne informeaza ca, la Londra, fostul sef al garzilor de corp ale lui Miron Cozma, a fost la randul lui arestat.

Florin Ioan Penciuc a fost dat in urmarire generala, fiind cautat pentru a fi adus in fata justitiei pentru mai multe infractiuni, printre care si spionaj. Despre Penciuc se spune ca ar fi fost „creierul" operatiunilor minerilor din timpul mineriadei de la Costesti.

Autoritatile au mai incercat sa-l retina, insa el a reusit sa fuga cu doar cateva zile inainte ca pe numele sau sa fie emis un mandat de arestare.

Potrivit comunicatului primit la redactie, Ioan Florin Penciuc a fost arestat la Londra, autoritatile romane facand in acest moment demersurile oficiale pentru repatrierea acestuia in tara, in vederea executarii pedepselor la care a fost condamnat de justitia romana.

In timpul judecarii ultimului proces al mineriadelor, in urma carora Miron Cozma alaturi de alti 5 ortaci a fost arestat, Penciuc a reaparut in prim plan, prin intermediul unei asa zise declaratii de martor in favoarea lui Miron Cozma, publicata in editia electronica a cotidianului „Jurnalul national".

Depozitia fostului bodyguard al lui Cozma si al lui Ion Iliescu starneste, pentru orice om cu capul pe umeri, in cel mai bun caz… rasul. Si poate chiar am rade daca declaratia in sine, in forma in care a fost redactata, nu ar constitui un periculos atac impotriva institutiilor democratice de drept ale statului roman.

Sprijinul pe care fostul angajat al lui Ion Iliescu incearca sa i-l dea fostului sau sef, Miron Cozma, nu are in sine nici o logica. Declaratia lui Ioan Florin Penciuc este de-a dreptul fabulatie dusa pana la limita dementei.

In conditiile in care Miron Cozma a terorizat timp de 10 ani climatul politic si social al Romaniei iar, 99,9% din populatia Romaniei considera ca Miron Cozma ar trebui sa ramana dupa gratii pentru aceste fapte, „declaratia de martor" a fostului sau bodyguard, nu face altceva decat sa submineze increderea cetateanului in

procesul democratic tot asa cum Miron Cozma a subminat economia nationala.

Diferenta dintre Penciuc si Cozma este ca, in timp ce fostul lider al minerilor a facut 10 ani in inchisoare din cei 18 la care a fost condamnat, fostul sau subordonat nu a fost inca incarcerat pentru faptele similare comise.

Asa cum reiese chiar si din depozitia acestuia, competitia dintre SRI si fosta UM 0215 a ingreunat reactia autoritatilor, iar din acest motiv Penciuc a reusit sa le scape printre degete.

Publicam, in acest numar, o fotografie inedita, obtinuta din surse oficiale, care-l infatiseaza pe Florin Penciuc in dispozitivul de aparare al presedintelui Emil Constantinescu, o imagine care demonstreaza clar ca Penciuc nu l-a iubit chiar atat de mult pe Cozma, asa cum declara acum, din moment ce n-a ezitat sa

treaca in cealalta „tabara", stiut fiind faptul ca Penciuc a fost, pentru o perioada, bodyguard al fostului prim ministru Radu Vasile, iar exact in aceasta perioada a fost arestat Miron Cozma.

Potrivit unor surse oficiale, aceasta nu este singura data cand fostul angajat al lui Ion Iliescu a aruncat cu noroi in autoritatile statului roman.

Acesta a publicat, inca in perioada in care Iliescu era presedinte al tarii o serie de articole denigratoare la adresa fostului sau sef ( „Iliescu pacalind NATO", „Supararea lui Ion" s.a.), articole scrise cu intentia clara de a-si crea o alura de disident politic, inca din anii `95-`96.

Multe din toate acestea isi vor gasi raspunsul dupa ce cererea de extradare a lui Penciuc, formulata de autoritati, va fi solutionata asa cum este normal, in mod favorabil de justitia engleza.

Si probabil, multe din secretele mineriadelor, vor iesi la iveala odata cu anchetarea celui despre care se banuieste ca a fost unul din „creierele" acestor actiuni.